Mijn mening:Robert Maaskant is een topper!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Plaats een paar televisiecamera’s in de catacomben van een voetbalstadion en je bent verzekerd van beelden die tot gesprekstof leiden

1344339906Nik gasselte

Was het vorig seizoen Hans Nijland die Nicklas Pedersen voor ‘halve gek' of zoiets uitmaakte, nu scoorde trainer Robert Maaskant punten met zijn opmerking "hij kan nog geen kut dekken."

Dat sloeg op Emil Johansson, de back die Dusan Tadic moest afstoppen, begreep ik uit de commentaren op de sociale media want ik moet eerlijk toegeven: ik heb dit weekend weinig van het betaalde voetbal gezien. Andere prioriteiten zorgden daarvoor en wat tot een goed gevoel leidde. Maar ik las op www.voetbalprimeur.nl dat Maaskant alweer af geserveerd werd door enkele ‘kenners’ met het voetbal IQ van een grindtegel.

Tjeetje wat zit er op www.voetbalprimeur.nl een zooitje, dat er zelfs niet voor terugdeinst om elkaar de meest vervelende ziektes toe te wensen. Die ‘kenners’ veroordeelden Maaskant want die had volgens enkele grindtegels een voorbeeldfunctie. Dat hadden ze bij het rechte eind en wat door Robert Maaskant perfect werd ingevuld. Die had gewoon schijt aan het feit dat er een camera in de catacomben stond van de Grolsche Veste en riep in al zijn emotie precies wat hij van Johansson dacht. Geweldig vond ik de beelden die overal opdoken en waarbij Hans Nijland en Henk Veldmate opeens heel klein waren. Want als ik de sociale media mag geloven speelde de door dit duo aangetrokken Johansson dramatisch slecht.

Aan de lichaamstaal van Nijland was duidelijk te zien dat hij niet blij was met het optreden van zijn trainer maar ik ben gelukkig geen Nijland, want ik was dat wel. Eindelijk eens iemand in het betaalde voetbal die gewoon zegt wat hij denkt zodat de focus niet alleen op bijvoorbeeld een Gertjan Verbeek komt te liggen, en die ook gewoon zegt wat hij denkt.

Velen zijn van de opmerking, hij kan nog geen kut dekken, geschrokken en reken maar dat er vandaag in het DvhN nog op teruggekomen wordt. En dan zal ongetwijfeld ook gezegd worden dat Robert Maaskant het allemaal een beetje netter had moeten formuleren wat ik helemaal de grootste onzin vind die er bestaat. Toen ik nog in dienst van het UMCG was had ik, en bij alle bedrijven werkt dat zo, collega’s die ik als ‘keldervergaderaars’ betitelde. Lullen over collega’s als ze er niet zijn en roepen dat ze het zo niet gezegd hebben als je later verhaal bij ze kwam halen. Ik ben nog steeds blij, maar wat mij binnen de muren van het UMCG niet alleen vrienden heeft opgeleverd, dat mijn mentaliteit een beetje anders is. Gewoon zeggen wat je van iets vindt, of de leiding daar nu bij aanwezig is of niet. Dat deed Maaskant zondagmiddag ook die in niet misverstane bewoordingen aan het duo Nijland/Veldmate duidelijk maakte dat er de laatste jaren in een woord gezegd, zwaar kut was ingekocht. Dat had hij al eerder aangegeven want Robert Maaskant miste beleving bij zijn spelers wat ook vorig seizoen het euvel bij Groningen was.

Maaskant stuurde in de voorbereiding zijn spelers de Waddenzee op in het kader van teambuilding kweken en zal daar ongetwijfeld wat wijzer geworden zijn. Een moeilijk seizoen wordt er door velen verwacht voor de ‘Trots van het Noorden’ en ik ben heel eerlijk, dat zou best eens kunnen. Ik ga daar echter niet op voorhand in mee want daarvoor zie ik de Groningers te weinig spelen en trainen. Dat laatste geldt trouwens voor de meeste kenners die hun ploeg wel live en via de diverse televisiezenders volgen maar een training bezoeken liever overslaan. Ik ben dit seizoen een keer in Haren geweest en ik moet zeggen, Maaskant is een prima trainer die wel weet waar hij over praat, maar waarbij ik bij sommige voetballers van de FC toch een ander gevoel had. Maar laten we het netjes houden, dat kan een moment opname zijn geweest uiteraard. Maaskant zei na afloop van FC Twente-FC Groningen, je kunt hier verliezen maar niet op deze manier.”

Er werd namelijk zwak verdedigd met Johansson als lijdend voorwerp hoewel Maaskant met zijn opmerking precies aangaf waar de schoen wringt bij FC Groningen, de laatste jaren is er simpelweg kut ingekocht door Nijland en Veldmate, en ben ik het met Johan Derksen eens, misschien moet ook dit duo eens aan zelfreflectie doen. Misschien is dit heftig wat ik zeg maar daar gaan we weer, duizenden denken het maar ik zeg het gewoon, misschien moet er in de top van FC Groningen ook een keer een frisse wind waaien.