Uitstapje: Skeeleren in Usquert

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een nieuwe dimensie noem ik het altijd als ik namens de Ommelander Courant of Oostermoer een verslag mag maken van een sport waar ik nog nooit bij aanwezig  ben geweest. Dat gold ook voor het skeelerexperiment dat op zaterdag 28 juli in Usquert werd georganiseerd en een succesvol experiment werd.   

0060

 Skeeleren in Usquert, een geslaagd experiment

 

Bron: Ommelander Courant             door: Johan Staal

Veertig deelnemers en deelneemsters, prachtige weersomstandigheden en drie leuke Skeelerwedstrijden zorgden zaterdagavond voor een geslaagd experiment in Usquert. Een experiment dat, als het aan alle betrokkenen ligt, niet als eenmalig de boeken in zal gaan want daar waren de geluiden zaterdagavond in Usquert te positief voor.

Experiment

Een experiment noemde Klaas Smith de Skeelerwedstijden die er zaterdagavond op het parcours waar een dag later het wielercriterium ‘Rondom de Bult van Usquert”  voor de 44e keer verreden zou worden, georganiseerd werden. Een experiment waar in totaal 40 deelnemers en deelneemsters voor naar Usquert waren gekomen en waar de organisatie niet ontevreden over was vertelde Smith voor aanvang van de wedstrijden. ,,We staan als Stichting Wielercomite altijd open voor verzoeken als deze want het skeeleren heeft in een ver verleden in Usquert op het programma gestaan. Vanavond komt de organisatie geheel voor rekening van de KNSB Gewest Groningen dat de Powerline Inline Competitie organiseert. Als Stichting Wielercomité Usquert wilden we hier uiteraard graag onze medewerking aan verlenen en ik hoop dat het publiek dan ook een aantal leuke wedstrijden te zien zal krijgen.”

Hoofdnummer

Voordat het hoofdnummer van de Skeelerwedstrijden, die van de Masters en Junioren, om kwart over acht van start zou gaan waren het eerst de pupillen die om 19.00 uur het Skeelerevenement in Usquert openden. Een negental jeugdige talenten ging in een aardig tempo over het parcours voor een wedstrijd over 12 minuten en één ronde waarbij Kevin Spronk uit Elburg uiteindelijk als winnaar over de streep kwam.

De tweede start, die voor half acht op het programma stond, kwamen onder andere de dames aan de start. Bij deze categorie dook plotseling een bekende naam op die niet in het programmaboekje stond vermeld. Marathonschaatster Jolanda Langeland uit Bedum had s ’morgens namelijk besloten om in Usquert een wedstrijdje op de skeelers mee te pikken. Langeland had nog maar weinig op de skeelers gestaan deze zomer maar richting het komende Marathonseizoen was dit een ideale gelegenheid om de skeelers onder te binden vond ze zelf. ,, Ik kan hier met een zogenaamde daglicentie rijden en het is een wedstrijd die dicht in de buurt van Bedum is en dat paste mij prima vandaag. Even wat meters op de skeelers kan geen kwaad richting het komende schaatsseizoen en als dat ook nog eens in wedstrijdvorm kan is dat helemaal geweldig.”

Dat ze nog maar weinig kilometers had gemaakt op de in totaal acht wieltjes was niet echt te merken want de Bedumse reed keurig van voren in het peloton mee. Nadat de jongens onder de zestien hun 17 minuten en een ronde er op hadden zitten kwam Jolanda Langeland samen met Sharon Hendriks uit Lemele alleen op kop van het groepje overgebleven dames te rijden. Duidelijk werd echter dat Sharon Hendriks in een uitstekende vorm verkeerde en ze klopte Jolanda Langeland dan ook in een mooie eindsprint met een halve meter voorsprong.

Na deze niet onaantrekkelijke koers was het de beurt aan de Masters en Junioren die een wedstrijd over 40 minuten en een ronde moesten afleggen. Bij de Masters was Gerald Bos uit Molenrij de streekfavoriet en Bos was ook de man die direct na het startschot van Klaas Smith de koers op tempo bracht. De Noord Groninger kreeg daarbij hulp van Ronald Haasjes uit Staphorst waardoor het bij de Masters en Junioren een zeer levendige koers werd in de straten van Usquert. Straten waar toch een redelijk aantal toeschouwers rondliepen die konden genieten van de zeventien coureurs die op hun acht wielen ongeveer 100 seconden voor een ronde nodig hadden en wat neerkwam op een gemiddelde van ruim 34 kilometer per uur.

Hard maken

Hoewel Gerald Bos direct probeerde om de koers hard te maken moest hij toch toezien dat na ongeveer tien minuten in de wedstrijd een zevental rijders er vandoor ging. Een groep waarvan de verwachting was dat het weleens een beslissende ontsnapping kon worden gezien het tempo waarin het zevental over het parcours reed. Maar de zes achtervolgers, een viertal rijders waren ondertussen al op achterstand gereden, gaven zich met nog een half uur te rijden echter niet gewonnen en vijf minuten later waren de dertien weer samengevoegd.

Dit betekende dat het spel opnieuw kon beginnen en wat ook gebeurde want het publiek zag halverwege de wedstrijd opeens drie koplopers voorbij komen. Eelke Turkstra, Jacob Drenth en André Klompmaker waren de drie mannen die er van tussen gingen en de overige tien skaters in een ronde op ruim 100 meter achterstand reden. Een stevige kopgroep werd er aangegeven maar in de straten van Usquert wegblijven was niet gemakkelijk gaf een van de bestuursleden van de Stichting Wielercomité Usquert, Ron Bakker, tijdens de vluchtpoging van het drietal, Klompmaker, Drenth en Turkstra aan. ,,Ons parcours kent natuurlijk de beroemde bult en dat is niet alleen voor wielrenners een lastig te nemen horde maar dat zal voor de skaters niet anders zijn. Dus ik verwacht eerlijk gezegd niet dat de kopgroep het gaat redden.”

Bakker kreeg inderdaad gelijk want richting de laatste tien minuten van de wedstrijd kwamen de dertien weer bij elkaar. Zo beloofde het een spannende finale te worden in Usquert waar de wedstrijden onder prachtige weersomstandigheden werden verreden.

Hoewel de wijzers van de klok op het Berlagehuis geen streep opschoten gingen de wedstrijd voor de Masters en Junioren toch echt richting de klok van 21.00 uur wat betekende dat er nog een ronde gereden moest worden door de veertien nog in koers zijnde skaters. Een laatste ronde overigens waarin alleen achterblijver Wout Marinus uit Surhuisterveen kansloos voor de zege was. De overige dertien Masters en Junioren hadden in hun categorie namelijk nog alle kans om als eerste over de finish te komen. Zo kwam de groep even later in volle vaart op start en finish af was bij de Masters Gerald Bos uit Molenrij degene die als eerste over de streep kwam, gevolgd door nummer twee Geert Kruims uit Een en André Klompmaker uit Oosterwolde die als derde over de meet kwam.

Bij de junioren waren het Jan Korenberg uit Kamperveen, Ronald Haasjes uit Staphorst en Marco Hagedoorn uit Een die respectievelijk als nummer 1,2 en 3 gehuldigd konden worden aan het eind van een Skeelerevenement dat de Stichting Wielercomité Usquert tot tevredenheid stemde liet Klaas Smith na afloop weten. ,We zijn als organisatie zeer tevreden over het experiment en ik sluit dan ook niet uit dat er een vervolg op komt. De eerste editie was mede door het prachtige weer een succes want ook de publieke belangstelling viel ons niet tegen.”

Dezelfde geluiden waren ook onder de deelnemers te horen want zowel de winnaar bij de Masters, Gerald Bos, als Jolanda Langeland spraken beide van een prima parcours met leuke wedstrijden in Usquert en hoopten dat het experiment in Usquert in de toekomst een vervolg zal krijgen.