Uitstapje: De 44e Rondom de Bult van Usquert.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Voor de vijfde keer was ik namens de Ommelander Courant aanwezig bij het wielercriterium ‘Rondom de Bult van Usquert . Een mooi uitstapje naar een sport waar ik, zeker nu ik steeds meer renners en personen binnen de organisatie leer kennen, veel plezier aan beleef. Een sport die niet alleen door renners en organisatie met veel passie wordt beleeft maar ook door de Stichting Wielercomité Usquert die er ieder jaar weer in slaagt om er wat moois van te maken

1344258965Nwielrennen usquert

 Veel strijd in de straten van Usquert  foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant                          door: Johan Staal

Regen, strijd, en een sterk deelnemersveld waren de ingrediënten waar de toeschouwers tijdens de 44e editie van het criterium ‘Rondom de Bult van Usquert” op getrakteerd werden. Een ‘’traktatie” waar het aanwezige publiek, ondanks de hinderlijke regenbuien, volop van genoot tijdens een door de aanwezigheid van vele toppers spetterend criterium die in Glenn Clermonts uit Bellingwolde een prima winnaar kreeg.

Zon

Zondagmorgen zag het er in Usquert, waar voor de 44e keer het wielercriterium ‘Rondom de Bult van Usquert” werd verreden, nog prima uit qua weersomstandigheden. Maar na de start van de sportklasse om half een begon het al voorzichtig te regenen in Usquert wat echter voor de renners geen beletsel was om er een leuke koers van te maken. Een koers die door Bas Bosma uit Noordwolde gewonnen werd voor nummer twee, Roel Kerkhof uit Groningen die Richard Konijn uit Abbekerk naar de 3e plaats op het erepodium verwees. Kwamen er in de sportklasse 26 renners aan de start, bij de dameskoers die om half twee van start ging waren dat er aanmerkelijk meer. Eenenvijftig rijdsters werden er maar liefst door speaker Rikus Bartol, terwijl de regen ondertussen met bakkenvol uit de hemel kwam, naar de start geroepen. Een aantal waar de organisatie bij monde van Klaas Smith dik tevreden over was. ,,Als organisatie zijn zeer te spreken over het aantal dames dat naar Usquert is gekomen en ik hoop dan ook dat het snel droog zal worden want dit hondenweer verdienen de dames niet.”

Maar het verzoek van Smith werd niet gehonoreerd want het bleef pijpenstelen regenen tijdens de dameskoers die uiteindelijk na een enerverende wedstrijd gewonnen werd door Nathalie van Gogh uit Nieuw Vennep. Kimberly van den Berg uit Nieuwleusden werd tweede voor de Duitse Melanie Hessling die samen met rijdsters uit Israël, Engeland en Tsjechië een internationaal tintje gaf aan de dameskoers tijdens de 44e editie van ‘Rondom de Bult van Usquert”.

Plenzende regen

Waar het bij de dames plensde van de regen hadden de Elite/Beloften en Amateurs iets meer geluk hoewel het ook in het begin van die koers nog steeds regende in Usquert. Een sterk rennersveld viel er in de voorbeschouwing te lezen en daar was geen woord van gelogen, want alle klasbakken stonden in Usquert aan de start. De winnaar van de Omloop van Bedum Paul de Haan, Peter Merx, Glenn Clermonts, Jan Bos en Melvin Boskamp waren nog maar een paar van de kandidaten voor de eindzege. Kandidaat voor de eindzege was de wel aan de start gekomen Wouter Haan nog duidelijk nog niet want de Bedumer gaf aan dat hij duidelijk nog niet op zijn normale niveau zat. ,,Gisteren heb ik in Steenwijk gereden en dat ging redelijk maar dat geeft echter geen garantie voor vandaag. Daar komt nog eens bij dat het ook nog eens slecht weer is dus ik verwacht er vandaag niet veel van eerlijk gezegd.”

De voorspelling van Wouter Haan kwam ook al vrij snel uit nadat wethouder Harald Bouman het startschot om enkele minuten over drie had gegeven. Het uit eenentachtig renners bestaande peloton vertrok namelijk direct in een duizelingwekkend tempo waarbij er al na acht van de vijfenzeventig ronden een breuk in het peloton geforceerd werd. Een groep van dertig renners nam de regie in handen en gaf het overgebleven deel van het peloton direct al het gevoel dat er voor hen niets te halen zou zijn tijdens de 44e Rondom de Bult van Usquert. Dit werd door het peloton goed begrepen waar enkele renners, zoals Wouter Haan, al vroegtijdig in de remmen knepen. Haan gaf aan dat het er in Usquert er niet inzat en dat hij op weg naar een volledig herstel geen enkel risico wilde nemen.

Ondertussen koerste de eerste groep nog steeds in een hoog tempo door de natte straten van Usquert waar ondanks het slechte weer nog redelijk wat publiek langs het parcours stond. Met nog ruim vijftig ronden te gaan begon Melvin Boskamp zich steeds meer met de koers te bemoeien en ook Peter Merx maakte aanstalten om de koers nog meer het karakter van een slijtageslag te geven. Want een slijtageslag mocht de koers genoemd worden want met nog 45 ronden op het rondenbord waren er nog maar vijftig renners in koers.

Adempauze

Na de eerste dertig ronden nam de groep gedurende tien ronden even een adempauze, zoals microfonist Rikus Bartol het zo mooi zei, om er vervolgens weer volle bak in te kletsen. Terwijl Bartol de toeschouwers in Usquert op de hoogte hield van de verrichtingen van Marianne Vos tijdens de wielerwedstrijd op de Olympische Spelen van Londen besloten Bas de Haan en Jan Bos inderdaad op ‘oorlogspad” te gaan. De rappe Jan Bos uit Nieuwehorne en Bas de Haan uit Meedhuizen bouwden gestaag aan een voorsprong die volgens Bartol steeds iets meer dan 10 seconden bedroeg terwijl de stopwatches van enkele toeschouwers bijna twintig seconden aangaf. Een serieuze vluchtpoging kon het avontuur van het duo Bas de Haan en Jan Bos dan ook zeker genoemd worden maar waar door de groep achtervolgers duidelijk anders over gedacht werd in de natte straten van Usquert.

Want er werd overlegd in de achtervolgende groep waar Peter Merx, met nog 16 ronden te gaan, zich aan de kop van de groep achtervolgers meldde. De Kolibrie uit Warfhuizen gaf hier mee het teken dat de jacht op Jan Bos en Bas de Haan geopend was door de overige nog in koers zijnde coureurs. Maar op dat moment lagen ook in Usquert de prioriteiten even een paar honderd kilometer verder en wel in Londen om precies te zijn. Want daar was, en microfonist Rikus Bartol gaf een ‘live-verslag, Marianne Vos in een fel duel verwikkelt met Olga Zabelinskaya en Elisabeth Armitstead om het Olympisch goud wat uiteindelijk door de Nederlandse werd bemachtigd. Ook in Usquert klonk een luid gejuich op voor de prestatie van Marianne Vos maar al snel had iedereen zijn of haar aandacht weer gericht op de gebeurtenissen in Usquert.

Spanning

Ook daar werd de spanning namelijk steeds verder opgevoerd richting de finale waarin het er toch naar uit begon te zien dat het avontuur van Bas de Haan en Jan Bos een vroegtijdig einde zou gaan beleven. Met nog tien ronden te gaan, en op het moment dat alle gedubbelde renners het strijdtoneel op last van de jury moesten verlaten, kwamen de rest van de overgebleven renners weer bij elkaar. Dat duurde echter maar een ronde want waar het eerst Bas de Haan was die op avontuur ging probeerde nu broer Paul bij de groep weg te rijden. Paul de Haan kreeg Jesper de Hoog mee maar al snel bleek dat ook deze poging geen kans van slagen had. Zo raasden de coureurs in een hoog tempo voor de 67e keer richting de altijd lastige ‘bobbel” in het parcours en zag het er naar uit dat het op een massasprint zou uitdraaien. Een sprint waarin Paul de Haan, die via een sprintzege eerder in het seizoen de ‘Acht van Annen” en de ‘Omloop van Bedum” op zijn naam wist te brengen tot de favorieten behoorde. Dat wist de slimme Glenn Clermonts echter ook en de 24 jarige wielrenner uit Bellingwolde besloot, met nog drie ronden te gaan, een alles of niets poging te forceren. Een poging uit de categorie, de dood of de gladiolen” werd het voor Clermonts die met een minieme voorsprong op een jagende meute de laatste ronde inging. Zo werd het gissen langs het parcours waar velen op een massasprint gokten want één renner tegen drieëndertig achtervolgers is normaal gesproken onbegonnen werk. Maar de voorsprong die hij had in deze spectaculaire editie van ‘Rondom de Bult van Usquert” maakte waarschijnlijk extra krachten los bij de man uit Bellingwolde want Glenn Clermonts kwam wel degelijk solo op de start en finishplaats af en werd enkele ogenblikken later dan ook winnaar in de 44e Rondom de Bult van Usquert. Een prachtige winnaar noemde Klaas Smith de duidelijk dolblije Glenn Clermonts die zelf na afloop ook aangaf dat hij deze prachtige zege met het grootste plezier op zijn palmares bijschreef.

Uitslag 44e Rondom de Bult van Usquert:

1 Glenn Clermonts                        Bellingwolde

2 Paul de Haan                             Meedhuizen

3 Jan Bos                                      Nieuwehorne

4 Cor van Leeuwen                       Borger

5 Melvin Boskamp                         Leek

6 Frank Vreugdenhil                      Eldersloo

7 Maarten de Jonge                       Oldenzaal

8 Bert Lip                                        Midwolde

9 Johan Knol                                  Peize

10Stefan Poutsma                         Aalsmeer