Mijn mening: Plakplaatjes maken het betaalde voetbal kapot

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het kan bijna niet anders of we gaan het komend seizoen weer 'mooie" tijden beleven wat het betaalde voetbal betreft.

ik zomer‘Supporters’ van FC Den Haag die donkere spelers van Newcastle United onheus bejegenen, NEC dat een oefenwedstrijd tegen Blackburn Rovers in Hoenderloo moet spelen i.p.v. op de jaarlijkse open dag en een aantal MVV-hooligans die er zaterdagmiddag voor aanvang van het vriendschappelijk duel NAC-MVV verantwoordelijk voor waren dat er drie gewonden vielen in de binnenstad van Breda.

Drie incidenten, en het seizoen is nog niet eens begonnen bedacht ik mij toen ik deze berichtgeving las op www.voetbalprimeur.nl. Drie incidenten waar het natuurlijk niet bij zal blijven als ik alleen al zag wat er voor ‘supporters” naar het duel om de Johan Cruyff Schaal waren gekomen. Als je niet onder de ‘plakplaatjes” zit en niet in je blote bast op de tribune verschijnt doe je tegenwoordig in de stadions niet meer mee heb ik het idee.

Het zal wel met mijn leeftijd te maken denk ik maar ik verafschuw dat soort supporters steeds meer en merk dat mijn interesse in het betaalde voetbal steeds meer achter de horizon verdwijnt. Vroeger beleefde ik een wedstrijd van bijvoorbeeld  AJAX beduidend fanatieker dan tegenwoordig want een wedstrijd in het betaalde voetbal negentig minuten via de TV volgen gaat mij niet meer lukken.

Zo bedacht ik mij gisteravond opeens dat ik diep moest nadenken wanneer ik voor het laatst in een stadion was geweest. Ik kwam tot de conclusie dat het ergens in 2004 moet zijn geweest toen FC Groningen in de Alkmaarderhout bij AZ op bezoek ging en ik Saskia blij maakte met een uitduel van FC Groningen, waar ze toen een grote fan van was.

Dat was de laatste keer dat ik een wedstrijd in het betaalde voetbal bezocht. Wat dat betreft had ik het boek Voetbal&Maffia beter niet kunnen kopen want de randverschijnselen rond het betaalde voetbal worden er, althans voor mij, niet leuker op.

Want een paar minuten AJAX-PSV, met een zootje randdebielen op de tribune en een  landskampioen die door de KNVB ook nog eens als uitspelende club werd neergezet, deden mij beseffen dat door excessen zoals dit weekend in Breda, Nijmegen en Den Haag en criminelen die steeds meer grip op de voetbalwereld krijgen, de voetbalsport kapot gaat. Want het respect naar elkaar toe is in het betaalde voetbal in veel gevallen ver te zoeken.

Aan de vooravond van een nieuw seizoen moet dat de echte supporter toch verdrietig maken. NEC dat een open dag organiseert en in zijn eigen stadion een wedstrijd tegen Blackburn Rovers niet kan spelen omdat de Engelse fans zich voor het duel al misdragen, hoe triest kan het zijn. ‘Supporters” van Den Haag die oerwoudgeluiden maken richting de donkere spelers van Newcastle United terwijl hun eigen doelman, Gino Coutinho, ook bepaald geen blanke huid heeft, en hooligans uit Maastricht die nog even wat moeten ‘regelen” met hun vrienden uit Breda.

De echte liefhebber is echter de dupe, want natuurlijk zou ook ik weleens naar een stadion willen om FC Groningen, AZ, AJAX of wie dan ook te zien spelen. Want hoewel zelf voetballen voor de echte liefhebber nog steeds op de eerste plaats komt is het bezoeken van wedstrijden een prima nummer twee. Maar ook komend seizoen wordt het, wat mij betreft, weer een eurootje betalen voor lootjes of programmaboekje waarmee de clubkas van de desbetreffende amateurclub weer gespekt wordt. Heerlijk weer langs de lijn bij welke amateurclub dan ook waar gezelligheid en normaal doen nog steeds de boventoon voeren en waar al die met plakplaatjes toegetakelde randdebielen nog een hoop van kunnen leren.