Het KNVB-voetbalkamp in Gasselte vanuit een andere invalshoek

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dit jaar was ik voor de tweede keer te gast op het KNVB-voetbalkamp in Gasselte. Een kamp dat onder supervisie staat van kampcoördinator Jan ten Caat.

jan 1

                                          Jan ten Caat

Jan ten Caat ken ik ondertussen een paar jaar want naast het organiseren van de KNVB-voetbalkampen is Jan ook actief voor de KNVB als talentencoach en is hij docent aan de KNVB-academie. Verder is de 43 jarige Bedumer verbonden aan het Werkmancollege waar hij les geeft aan de voetbalklas. Daarnaast was hij coördinator van de onderbouw van CVVB dat met ingang van dit seizoen samen met de voetbalvereniging Bedum een samenwerking is aangegaan wat de jeugdafdeling betreft.

1343992514Naron

  Aron Strengholt

Een voetbalman in hart en nieren is een typering die op Jan ten Caat zeker van toepassing is want Jan ademt voetbal al had een van de trainers in Gasselte, Aron Strengholt, die ik vroeg naar zijn typering wat betreft de kampcoördinator daar een andere mening over, een mening overigens die doordrenkt is van humor. ‘Het eerste waar ik bij Jan denk als ik hem zou moeten typeren is zijn onafscheidelijk pakje Pall Mall wat hij altijd binnen handbereik heeft.”

De jonge trainer zegt dit echter met een brede grijns op zijn gezicht maar gaat vervolgens serieus op mijn vraag in. ‘Jan is als kampcoördinator iemand die alles tot in de puntjes goed wil en kan organiseren. Ik heb Jan als speler en als leider meegemaakt en nu dus als trainer maar tegen alles en iedereen is hij precies eender. Duidelijkheid voorop is wel een kenmerk die zeker op Jan ten Caat van toepassing is.”

1343992132Nniels

 Niels Veenstra( links op de foto) samen met Robbie Wentink

Dat Jan ten Caat van duidelijkheid houdt wordt even later door fysiotherapeut Niels Veenstra bevestigd. ‘Een mooi voorbeeld van Jan zijn werkwijze is dat hij aan het begin van het kamp de touwtjes voor iedereen strak houdt maar ze, als de situatie het toelaat, steeds meer laat vieren. Maar aan het begin van ieder kamp zie je weer dat de nieuwe deelnemers even aan Jan zijn aanpak moeten wennen.”

Dat is Aron helemaal met Niels eens want hij weet zich zijn intrede als speler in het voetbalkamp nog goed te herinneren. ‘Toen ik voor de eerste keer in Gasselte aan het voetbalkamp deelnam dacht ik wel even van, wat is hij streng als coördinator maar als leider, en ook nu als trainer, snap ik absoluut dat zijn manier van werken de juiste is. Deze week zijn er 130 kinderen in Gasselte te gast en als je dan geen duidelijke regels hanteert kom je onherroepelijk in de problemen.”

Een controlfreak noemde mijn voetbalvriend Jan van Dijken zijn zwager altijd en ook dat is een juiste constatering want de kampcoördinator checkt alles tot in de puntjes en laat daarbij niets aan het toeval over. Dat kwam ook aan de orde tijdens ons gesprek van enkele maanden geleden in de bestuurskamer van het sportcomplex in Bedum. Een gesprek dat onder andere ging over de jeugdopleiding van CVVB, dat toen aan de vooravond stond van een samenwerking met de voetbalvereniging Bedum. Jan vertelde toen over de werkwijze van CVVB wat de jeugdopleiding betrof. Een gedreven voetbaldier die het beste met de jeugd van  Bedum voor heeft en wat nu ook geldt voor de Samenwerkende Jeugd Opleiding van de twee Bedumer voetbalverenigingen.

1343991979Nbas

 Bas Groeneveld(links op de foto) in overleg.

Tijdens het kamp in Gasselte spraken we over veel zaken en mooi was te zien dat Jan ten Caat zijn twee collegacoördinatoren, Robbie Wentink en Bas Groeneveld, ondertussen alle vrijheid gaf om hun ding te doen en waar beiden op hun eigen manier een geweldige invulling aan gaven. Maar ook mooi om te zien was dat het trio coördinatoren elkaar op een geweldige manier aanvulde. Bas had er, samen met Jan, al een voetbalkamp in Bakkeveen opzitten en dat was de voor het tweede elftal van CVVB voetballende Bas Groeneveld ook aan te zien. Ik vond dat niet vreemd want uit mijn eigen ervaring als leider in de periode dat de jeugd van Eenrum naar Assen ging waar toen de voetbalkampen werden georganiseerd weet ik dat een weekje kamp je sloopt. Dan is een weekend ‘bijslapen” bijna tekort.

Maar samen met de overige trainers en leiders stond Bas iedere morgen weer paraat om het er samen met de 130 deelnemers en deelneemsters van het KNVB-kamp weer een mooie dag van te maken en waar een stukje respect zeker voor op zijn plaats is. Robbie Wentink was alleen aanwezig in Gasselte als kampcoördinator en aan alles was te merken dat de dit seizoen bij FC Groningen als assistent-trainer van de A1 actief zijnde Robbie het prima naar zijn zin had in Gasselte. Perfect de momenten kiezend tussen jongen met de deelnemers zijn en zijn rol als coördinator was Robbie een belangrijke schakel in het slagen van het KNVB-voetbalkamp Gasselte 2012.

1343992165Nrobbie

 Robbie Wentink

Dat gaf Jan ten Caat ook aan toen ik hem vroeg naar de samenwerking met Bas en Robbie. 'Robbie en Bas zijn twee belangrijke mensen voor mij wat Gasselte betreft. Ik weet wat ik aan ze heb en kan daardoor in alle rust dingen aan ze toevertrouwen. Robbie is bijvoorbeeld degene die de gesprekken heeft gevoerd met de leiders en ik kan niet anders zeggen dat we over onze leiderskorps zeer te spreken zijn.”

1343993643Njan en trainers

 De trainersstaf van Gasselte 2012

Dat  dit wederzijds was werd gedurende de dag duidelijk zichtbaar want de leiders en leidsters genoten met volle teugen van hun teams die zonder uitzondering hun uiterste best deden op de diverse onderdelen. Dat gold ook voor de trainers, waar Jan ten Caat hoge eisen aan stelt wat hun capaciteiten betreft. ‘Ik ben qua trainers heel duidelijk en dat is dat men bijvoorbeeld bepaalde oefeningen kan voordoen. In mijn beleving kan het niet zo zijn dat een trainer bepaalde technische vaardigheden niet beheerst. Achter alles wat we hier in Gasselte doen zit een visie en dat moet ook vind ik persoonlijk. De kinderen die hier komen moeten namelijk naast het plezier wat ze aan het KNVB-kamp beleven ook het gevoel hebben dat ze wat hebben geleerd op voetbalgebied.”

1343992088Nkevin

 Kevin bij aankomst in Gasselte

Zo was op de donderdag dat ik in Gasselte aanwezig was iedereen van de leiding actief bezig om de 130 deelnemers een plezierige kampweek te bezorgen, en waar ze gezien de reacties op een uitstekende manier in geslaagd zijn. Want tussen de deelnemers herkende ik er een die ook in 2011 aanwezig was en dat was Kevin Beerda uit Zoutkamp. De voor VVSV’09 voetballende Kevin had het ook deze jaargang fantastisch naar zijn zin en hem zagen ze dan ook zeker terug in 2013 als het aan hem lag.

De woorden van Kevin stonden centraal in de doelstelling die Jan ten Caat zich iedere keer weer oplegt, de deelnemers moeten met een voldaan en goed gevoel huiswaarts keren. En een goed gevoel was er zeker bij de deelnemers en staf want zoals Aron Strengholt het zei, ik verheug mij nu alweer op volgend jaar want Jan kan dan zeker weer een beroep op mij doen.”

Dat gold ook voor Albert ten Caat die als trainer te elfder ure het trainerskorps nog was komen versterken door het uitvallen van een van de trainers. Ook Albert vermaakte zich prima tussen de ‘jonge honden” zoals hij de overige trainers met een brede lach typeerde. ‘Jonge honden met een hart voor de voetbalsport kunnen altijd op mijn sympathie rekenen en dat is met deze club trainers absoluut het geval. Een prima groep jongens en ook de leidsters en leiders functioneren meer dan voortreffelijk.”

Ook aan Albert vroeg ik hoe hij zijn broer zou typeren als het om het organiseren van voetbalkampen gaat. Daar is Jan voor geboren denk ik want dat precieze wat hij over zich heeft komt hem bij de organisatie van voetbalkampen uitstekend van pas natuurlijk. Hij komt nu al 15 jaar in Gasselte heb ik begrepen en dat betekent dat GKC het al  jaren uitstekend voor elkaar heeft. Want Jan is namelijk iemand die zeer op prijs stelt dat de afspraken die gemaakt worden ook nagekomen worden.”

Dat wordt later op de dag door de kampcoördinator zelf inderdaad bevestigd als we het krijgen over zijn samenwerking met de voetbalvereniging uit Gasselte. ‘GKC is een fantastische gastheer voor ons. Alle afspraken worden keurig nagekomen en dat is prettig werken. Ik wil graag een goed gevoel hebben bij de mensen waar ik mee samenwerk  en dat is bij GKC absoluut het geval. Maar dat heb ik ook met de trainers waar ik mee samenwerk. Die moet ik ook als persoon goed kennen. Dat vind ik gewoon prettig omdat ik tijdens een kampweek niet voor onverwachte dingen wil komen te staan.”

Uit zijn laatste woorden komt zijn gedrevenheid om het iedereen naar de zin te maken duidelijk naar voren en dat tekent de persoon Jan ten Caat. Een gedreven persoonlijk die, zoals een familielid het een keer zei, over verschillende gebruiksaanwijzingen beschikt. Een mooie typering, en die ongetwijfeld zal kloppen, want zo vertelde Jan van Dijken mij ooit, hij kan soms ongelofelijk eigenwijs zijn. Dat geloof ik graag want dat gold ook voor mijn voetbalvriend want beide een beetje kennende zullen er heel wat ‘veldslagen” geleverd zijn over de liefde  van Jan voor Feyenoord, en Ajax wat door Jan ten Caat als de beste club van Nederland wordt beschouwd.

Maar eigenwijs zijn vind ik persoonlijk niet de juiste typering en ik sta daarin duidelijk niet alleen in mijn mening. De woorden van Niels Veenstra, Jan kan als hij het mij vraagt altijd een beroep op mij doen en waar ik volgens mij voor alle trainers spreek , geven een beeld van dat het met de eigenwijsheid van de voor de voetbalsport levende Bedumer allemaal wel een beetje meevalt.