Mijn mening: De velden moeten anders gespaard worden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen nadert alweer met rasse stappen. Dat betekent dat de diverse sportcomplexen de poorten weer opengooien.

DSC08259De poorten opengooien is op veel complexen nog niet aan de orde want op veel plaatsen zijn de velden nog gesloten. In sommige gevallen gaan ze pas halverwege augustus open want de velden hebben rust nodig om te herstellen wordt er dan verteld.

Dat zal ongetwijfeld een waarheid als een koe zijn maar ik snap er helemaal niets van want de voetbalvelden liggen al wekenlang in een verplichte ruststand. Een ruststand waarbij ze regelmatig ook nog eens van heerlijk helder regenwater werden voorzien in deze fantastische zomer. Dat zorgde ervoor dat de velden, waar ik regelmatig langsrij, er redelijk tot goed bijliggen en dan bedoel ik met redelijk ook nog omdat op de meeste velden nog een aardige inhaalslag gemaakt moet worden qua onderhoud.

Want hoe zuinig de gemeenten in de zomermaanden op de voetbalvelden zijn hoe anders wordt er in een voetbalseizoen te vaak gereageerd. Nadat we in begin 2012 nog even verrast werden op een wintertje met strenge vorst kwamen we namelijk in het voorjaar op velden terecht waarbij je soms dacht dat je op de maan rondliep. Een grote bulten en gaten parade trok aan je neus voorbij en waarvan je bij voorbaat al wist, dit wordt vanmiddag een waardeloze wedstrijd.

Ik vergeet nooit meer het duel van Eenrum tegen Tynaarlo op 18 maart 2012. Bij aankomst in Eenrum wist ik niet wat ik zag toen de bomen en struiken om het hoofdveld waren ‘bijgewerkt”. Een actie die de nodige vragen opriep want het was een kale vlakte geworden rond het hoofdveld van de Roodbaadjes waar de wind vrij spel had gekregen door het snoeibeleid van de deskundigen. Verder was het hoofdveld in de week voor Eenrum-Tynaarlo ‘gerold” door vanuit de gemeente ingehuurde hulptroepen. Er was naar alle waarschijnlijkheid gerold met materiaal dat bij Bart Smit gekocht was want het hoofdveld in Eenrum was van alles, maar niet vlak. Een regelrechte ramp was het en waar absoluut geen aanvaarbare pass op gegeven kon worden want de spelers waren druk genoeg om te zorgen dat ze niet geblesseerd raakten op het stukje maanlandschap in Eenrum.

Daarom snap ik ook niet zoveel van het beleid van veel gemeenten die begin juni de poorten dicht gooien om vervolgens half augustus de kettingen weer los te maken. Velden liggen er in die periode, en zeker na een geweldige zomer als dit jaar, vaak als een plaatje bij maar worden niet gebruikt. Een van de mooiste uitspraken over een voorbeeld was die van, een voetbalveld is om te voetballen anders hij het maar een gazon moeten worden.”

Duidelijker kan het niet verwoord worden is ook mijn idee want ook hier proef ik weer, we slaan weer door. Clubs moeten zeker met hun lagere teams maar uitwijken naar wie weet waar, of nog simpeler bedacht, wachten met trainen.

Vooral dat laatste is een opmerking die uit de categorie, ik lul uit mijn nek, komt. Want ik heb even uitgerekend dat als de velden op 15 augustus weer open gaan er jeugdteams zijn die meer dan tien weken geen knikker geraakt hebben. Dezelfde jeugdteams die ook in de wintermaanden maar sporadisch op het veld in actie komen overigens. Een slechte zaak wat hopelijk iedereen eens wakker schudt en oproept om de jeugdcompetities eens te gaan indelen naar het Scandinavisch systeem, waar er in de maanden mei en juni lustig op los gevoetbald wordt, wat helaas wel een utopie zal blijven in Nederland.

Het voetbal als slachtoffer van zuinig zijn op de velden, anders kan ik het niet zien, is jammer. Vroeger waren de velden niet zolang gesloten als tegenwoordig soms het geval is. Toen liepen er echter ook beduidend minder ambtenaren rond die dachten dat ze verstand hadden van de groei van het gras. Nu denkt men door een druk op de knop te weten wat de natuur doet maar ik kan iedereen verzeker, de natuur laat zich door niets en niemand sturen.