KNVB-voetbalkamp Gasselte 2012: Waanzinnig mooi

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

KNVB-kamp Gasselte 2012: Waanzinnig mooi!

In Gasselte werd ook dit jaar weer een van de KNVB-voetbalkampen georganiseerd. Een kamp waar 130 kinderen in de leeftijd van 9 t/m 14 jaar niet alleen trainingen voorgeschoteld kregen maar ook op allerlei andere manieren een prachtig programma mochten beleven en wat  Gasselte 2012 weer tot een groot succes maakte. Puurvoetbalonline was door kamp-coördinator Jan ten Caat uitgenodigd om een dag als gast aanwezig te zijn en maakte dan ook van de vierde dag de volgende impressie waarbij de foto’s door Duut Knol uit Bedum werden gemaakt.

vroeg

Het is nog vroeg als ik donderdagmorgen in Gasselte arriveer waar de hoofdrolspelers en speelsters in de meeste gevallen nog bezig zijn om wakker te worden. Dat geldt overigens niet voor de leiders en trainers die samen met de vrijwilligers van GKC al wakker zijn om de voorbereidingen voor dag 4 te treffen. GKC ziet zijn complex deze week, bevolkt” worden door 130 deelnemers en ruim twintig trainer of leiders die actief zijn tijdens de week in Gasselte.

Vrijwilligers

Een ploeg van vrijwilligers van GKC die, zo vertelt kamp-coördinator Jan ten Caat, werkelijks niets teveel is om het hun gasten naar de zin te maken. 'De vrijwilligers van GKC zijn werkelijk fantastisch. De manier hoe het kamp ieder jaar vanuit de club weer uitstekend regelen wordt verdient een groot compliment. Toen het er maandag bijvoorbeeld naar uitzag dat de zomer echt ging komen werd er ogenblikkelijk zonnebrandcrème geregeld om toch maar vooral te zorgen dat de kinderen niet zouden verbranden. Wat dat betreft wordt er door het team van vrijwilligers werkelijk overal aan gedacht.”

Een constatering waar geen woord t van gelogen was want bij binnenkomst in de kantine waren de tafels allemaal al voorzien van brood, beleg en alles wat meer nodig was om deelnemers goed voorbereid aan de trainingen en wedstrijden te laten beginnen.

20120726124535-2eb81521-me

Druk programma

Want de jeugdige voetballers en voetbalsters hadden ook op dag 4 van het voetbalkamp weer een drukke dag voor de boeg. Een dag die ook weer hoge temperaturen beloofde, en waar door de kampleiding uiteraard adequaat op werd ingespeeld. Na ieder onderdeel veel drinken was het advies wat iedereen meekreeg, en waar door de leiding ook nauwgezet op werd toegezien. Maar ook op de donderdag bleek de discipline bij de 130 kinderen groot te zijn want overal op de drie velden van GKC liepen of zaten de ploegen van bijvoorbeeld Zweden, Duitsland of Portugal water te drinken uit bidons of bekers na afloop van een onderdeel.

De EK-landen

De namen van de landen die op het EK actief waren geweest werden in Gasselte gebruikt om iedereen in groepen in te delen waarbij alle leeftijden door elkaar gehusseld waren. De teams waren al ingedeeld voordat alle deelnemers op de maandag in Gasselte binnen kwamen zodat iedereen direct kon zien waar hij of zij de komende dagen als team en begeleiders mee op moest trekken.

Tijdens het ontbijt van de trainers op donderdagochtend werd duidelijk dat er wat geschoven moest worden omdat trainer Aron Strengholt met een geblesseerde leider, Richard Eberhard, naar de dokter zou gaan. Richard was dinsdags geblesseerd geraakt aan zijn voet en de zwelling wilde maar niet afnemen zodat door de kamp-coördinatoren Jan ten Caat, Robbie Wenting en Bas Groeneveld werd besloten om hem naar de huisartsenpost te sturen.

Gezondheid

Want de gezondheid voor alles en iedereen tijdens het voetbalkamp stond te allen tijde centraal, vertelde Jan ten Caat, die dat met een bijzonder voorbeeld nog eens extra benadrukte. ‘Dinsdagavond had een van de deelnemers zijn kies doormidden en moest er dus hulp van een tandarts komen. Dit viel echter niet mee want het merendeel van de tandartsen hier uit de buurt wilde of kon ons niet helpen zodat we uiteindelijk in Beilen terecht kwamen. Daar werd de kies vervolgens getrokken en de jongen die het overkwam rende de volgende morgen alweer vrolijk over het veld.”

Uitzondering

Zo gebeurde er van alles op het kamp in Gasselte waar iedereen het prima naar zijn zin had, zoals ook de voor CVVO Lemmer uitkomende, Fabian Dijkstra. Ik had het kleine manneke al zien lopen en dacht ogenblikkelijk, als die negen jaar oud is dan ben ik het ook.  , Paparazzi” Duut Knol(de huisfotograaf van het voetbalkamp) bracht echter uitkomst want de voetballer met een shirt waar achterop  de naam Robben stond was nog maar zes jaar oud en wat om nader uitleg vroeg die door Jan ten Caat uiteraard werd gegeven.

‘Fabian is door de mazen van het net heen geslipt om het zomaar te zeggen. Hij werd, samen met zijn twee broers opgegeven,  door zijn ouders opgegeven en hoewel negen jaar de limiet werd hij toch geaccepteerd door het systeem zoals dat zo mooi heet en kreeg hij dus een bevestiging dat hij mocht komen. Dat betekende echter wel dat wij een probleem hadden die niet even zo maar opgelost was. Want we delen alle deelnemers op leeftijden bij elkaar in en dan kan het niet dat een zesjarige in een team zit met een veertienjarige. Maar in dit geval was de bevestiging gegeven zodat we, na overleg met de ouders, besloten hebben om Fabian te laten deelnemen. Ik moet zeggen, hij geniet met volle teugen maar dit is absoluut eenmalig en is zeker geen precedent richting de toekomst voor wie dan ook, want nogmaals, dit was eenmalig want ook volgend jaar geldt dat de leeftijdsnorm tussen 9 en 14 jaar ligt en zullen er geen uitzonderingen meer gemaakt worden.”

fabian

Fabian

Maar aan al deze perikelen had de kleine Fabian natuurlijk geen boodschap want duidelijk was te zien was dat hij inderdaad met volle teugen genoot. Het shirt met de naam Robben op zijn rug stond hem stoer maar toch was het niet zijn favoriete speler vertelde hij in het gesprek dat ik met hem had. 'Messi is veel beter dan Arjen Robben maar dat is ook wel een goede voetballer hoor.”

Verder vond Fabian het kamp erg leuk en vooral het onderdeel voetvolley was een onderdeel waar hij veel plezier aan beleefde. ‘Ik vind het steeds spannend of de bal er wel overheen gaat want als dat lukt, gaan we heel hard juichen”

Wedstrijden en trainingen

En hoppa daar ging de kleine dappere Fries weer naar het volgende onderdeel maar waarbij ook hij niet vergat dat er eerst weer ranja of water gedronken moest worden.  Zo werden er op de donderdagochtend  diverse wedstrijden op het voetvolleyveld gespeeld maar waren er op het hoofdveld van GKC diverse oefenvormen uitgezet voor de trainingen die deze ochtend in het teken van veel afwerkvormen stonden vertelde  Bas Groeneveld die een belangrijke stem had als kamp-coördinator hoe en op wat voor manier er getraind werd. ‘Gisteren is er door iedereen stevig getraind moet ik zeggen en vandaag staan de trainingen in het teken van het afwerken en waarbij we, net als op alle andere dagen rekening met het warme weer houden.”

Lunch

De plotselinge omslag van de herfst naar de normalere weersomstandigheden voor eind juli zorgde er namelijk voor dat op sommige dagen het programma wat werd aangepast . De coördinatoren en trainers speelden daar echter op in waardoor er onderdelen omgedraaid werden zodat alles en iedereen in staat was om overal aan mee te doen.

Ondertussen tikte de klok door en liep het al richting de middag waar de lunch om 12.30 uur gepland stond. Een lunch die op een wel hele speciale wijze begon. Het bleek namelijk dat de groep van 130 kinderen aardig hun best deed wat het nuttigen van de maaltijden betrof, want zo vertelde Jan ten Caat, het brood was bijna niet aan te slepen. ‘Gisteren waren er 55 broden besteld en maar daar waren na de lunch niet veel meer van over zodat er vanmorgen in alle vroegte nog brood bezorgd werd om de magen weer te gevuld te krijgen tijdens het ontbijt.”

Kleedkamerhumor

Dit vertelde de kamp-coördinator uiteraard ook in de kantine waar even later een luid gejuich en applaus opklonk na deze mededeling waar iedereen de humor wel van inzag. En inderdaad, er werd ook op de donderdagmiddag weer een aardige aanslag op het brood gedaan door de jeugdige voetballers en voetbalsters. Dit gold ook voor de trainersstaf  waar de kleedkamerhumor het voor een enkeling wat lastig maakte om te eten. Het bleek dat het een belangrijk onderdeel van het groepsgebeuren was. Want er werd wat af ‘geouwehoerd” in de bestuurskamer van GKC waar Aron Strengholt een van de mannen was die duidelijk niet achter aanstond. Maar duidelijk zichtbaar was ook dat de jonge trainer genoot tijdens zijn week in Gasselte wat hij even later bevestigde toen hij de controlepost bij de tenten bemande. ‘Ik ben hier als speler en leider in Gasselte geweest en nu dus als trainer en ik vind het ieder jaar weer een feest om hier te zijn. Nu weet ik al dat als ik vanavond thuis kom alles even ga missen. De humor en gezelligheid onder elkaar, de inzet en het enthousiasme van de kinderen, kortom alles want ik heb nu de datum voor volgend jaar al in mijn agenda staan.”

Veiligheid

Maar we krijgen het, samen met de ondertussen ook aangeschoven kamp-coördinator Robbie Wenting,  echter ook over het veiligheidsaspect in en rond het KNVB-voetbalkamp in Gasselte. Beiden zijn heel duidelijk, we willen absolute veiligheid voor de deelnemers hier in Gasselte waar zich tijdens het kamp 2012 nog geen vervelende situaties hebben voorgedaan waarbij Robbie echter direct aangeeft  dat dit geen reden is om te verslappen.

‘We vertellen niemand iets nieuws als we zeggen dat waar veel kinderen samen zijn het gevaar op de loer ligt. Daarom hebben wij ook nachtdiensten ingesteld om alles goed in de gaten te houden. Er kan s ’nachts  en ook overdag nog geen muis in de buurt van de tent komen zonder dat wij het in de gaten hebben. Verder hebben we 12 portofoons tot onze beschikking zodat iedereen direct aanwezig is als er ook maar iets gebeurt.”

Topduel

Dit wordt even later door Jan ten Caat bevestigd als we naar een werkelijk topduel in de 9-9 competitie zitten te kijken tussen Portugal en Zweden. ,,Venema Communicatie uit Gieten stelde ook dit jaar weer portofoons, zaklampen en een beveiligingsauto beschikbaar waar we dan ook zeer erkentelijk voor zijn.”

Maar we verleggen  onze aandacht echter al snel naar het veld waar Zweden de betere voetballende ploeg is maar Portugal in de eerste helft op voorsprong komt. Het duel is een duel op hoog niveau en de strakke passes en heerlijke steekballetjes doen ons genieten al waren het ijsjes op een warme zomerdag. Maar wat Zweden ook probeert en als in de tweede helft Portugal nogmaals scoort wordt het duidelijk dat de ‘Portugezen” de leiding overnemen in de 9-9 competitie.

Klok

Maar helaas klikt ook mijn klokje snel vandaag want ik zie dat het al over drieën is terwijl ik eigenlijk om half vier in Groningen verwacht wordt. Ik moet dan ook afscheid nemen en moet op dat moment even aan Aron denken die vertelde dat hij het kamp zou missen. Ik begreep toen ik in de auto wat hij bedoelde want toen ik Gasselte uitreed mistte ik het kamp al want ook dit bezoek aan Gasselte was meer dan de moeite waard.

Deel twee   

Onderweg naar Groningen, alleen in de auto komen regelmatig de mooiste ideeën bovendrijven, bedacht ik mij dat het niet bij één deel mocht blijven wat Gasselte 2012 betrof en daarom komt er rond donderdag 2 augustus, vanuit een andere invalshoek nog een deel 2 over een waanzinnig mooi KNVB-voetbalkamp 2012 in Gasselte.