Mijn mening: Eurootjes, zakjes snoep en desinteresse maken keepersvak kapot

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Richard Timmer, trainer van Velocitas 1897 B1 die uitkomt in de 1e klasse, is voor zijn elftal naarstig op zoek naar een keeper. Geïnteresseerde doelmannen kunnen bellen naar: 06-25408299.

1343454797NIMG 1363Bovenstaand bericht las ik op www.tweenul.nl en is helaas niet uniek in zijn soort. Want regelmatig kom je dit soort berichten tegen op diverse voetbalsites waarbij het in sommige gevallen zelfs om een doelman voor het eerste elftal gaat.

Het bericht geeft echter ook aan dat bij veel clubs, waarmee ik niet beweer dat dit bij Velocitas het geval is, de keepers er als los zand bijhangen. In de goal staan bij een afwerkvorm waarbij de ballen soms wel, maar vaker niet, binnen de palen terecht komen zijn geen oefenvormen waar een doelman blij van wordt. Ook wordt een doelman niet blij van de minimale aanwijzingen die hij krijgt van zijn trainer die zelf nooit een keer tussen de palen heeft gestaan. In de hogere regionen van het amateurvoetbal worden de keepers getraind door aparte keeperstrainers die zelf vaak ook op een aardig niveau hebben gespeeld. Gaby Hemsens, de keeperstrainer van Viboa, is daar een mooi voorbeeld van. Gaby zorgde er namelijk met zijn eigen ervaring en een gevolgde cursus voor dat de drie keepers van de Winsumers die door de oud-doelman getraind worden een duidelijke progressie hebben gemaakt. In de eerste klasse ,en misschien in de tweede klasse, zullen de clubs structureel een keeperstrainer in dienst hebben maar in de lagere klasses van het amateurvoetbal kunnen we dat vergeten.

Over de jeugd hoeven we helemaal niet te praten want op dat gebied ‘rotzooien” clubs maar wat aan. Het is al vaker gezegd, je moet iemand enthousiast maken voor iets want anders gebeurt er niets. Donderdag was ik als gast aanwezig op het KNVB-voetbalkamp in Gasselte en viel tijdens een 9-9 wedstrijd de opmerking, jammer dat beide teams geen echte keeper hebben. Een opmerking die de lading van het keepersprobleem helemaal dekt want vaak zie ik bij jeugdwedstrijden spelers in het doel staan waarvan ik denk, dit staat er niet omdat hij het leuk vind.

Ook ouders en opa’s en oma’s zijn mede debet aan het keepersprobleem want een eurootje of een zak snoep als  zoon of kleinzoon een goal maakt wordt regelmatig gegeven. Ik heb het echter nog nooit meegemaakt dat als een jeugdige keeper de nul hield hij een zak snoep of een eurootje in ontvangst mocht nemen.

Het is misschien kort door de bocht maar we maken het keepersvak met elkaar kapot op deze manier. Alle jonge voetballers willen Messi, Robben of Ronaldo zijn maar de naam van een van de beste keepers ter wereld, Iker Casillas, hoor ik nooit en dat doen clubs, ouders en opa’s en oma’s  zelf want die maken het keepersvak oninteressant.

Een keeper kan echter wel het verschil maken voor een team in een sport waar winst en verlies vaak van kleine details afhangt. Hoofdtrainers verdienen in sommige gevallen een aardig bedrag bij een club uit bijvoorbeeld de vierde klasse en als er dan ook nog een betaalde jeugdtrainer rondloopt zijn de centjes gauw op. Geen euro meer in de clubkas waardoor de keeperstrainer ook richting het nieuwe seizoen een vacature blijft. Dat is de reden dat er steeds vaker een ‘advertentie” op de diverse voetbalsite ’s verschijnt met de vraag of er nog ergens iemand rondloopt die in de vacature van doelman wil voorzien.

Ik ben vroeger ook wel doelman geweest en de trainingen die gegeven werden waren absoluut geen specifieke keeperstrainingen zag ik toen ik de leerstof van Frans Hoek onder ogen kreeg. Er ging een wereld voor mij open en ik heb dat boek van A tot Z gelezen en het, nadat ik gestopt was als jeugdtrainer, aan een oud-collega doorgegeven  die er nog jarenlang bij VVK het nodige plezier van heeft gehad.

Maar keeperstrainingen bij de jeugd zijn bijna even zeldzaam dan tien zomerse dagen in Nederland, en waar we de komende jaren de nodige vruchten van gaan plukken. Een groot gedeelte van de eredivisie-keepers komt bijvoorbeeld uit het buitenland en dat is al geen goed voorbeeld voor de jeugd.

Keepers als Edwin van der Sar, Piet Schrijvers, Hans van Breukelen en Jan van Beveren waren doelmannen waar je fan van was. Dat fan zijn is echter voltooid verleden tijd omdat de eurootjes, zakjes snoep en het door teveel clubs niet serieus nemen van het keepersvak de doodsteek is voor een bijna uitstervend ras, een echte doelman in het amateurvoetbal.