Een uitstapje naar het Biervatrollen in Kloosterburen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een paar honderd toeschouwers waren in Kloosterburen getuige van de 24e editie van de Open Noord-Nederlands Kampioenschap Biervatenrollen. Kampioenschappen die dankzij een uitstekende organisatie weer uitgroeiden tot een zeer geslaagd evenement en die bij de heren in het team ‘Groningen, Kruisweg, Zwolle en Vlaardingen” een terechte winnaar kreeg.

CIMG1057

 Uiterste concentratie bij deelnemers, arbitrage en publiek tijdens een onderdeel van het biervatrollen

Traditiegetrouw stond de eerste zaterdag van de schoolvakantie wat Kloosterburen betrof in het teken van het Biervatrollen. Een evenement wat door de toenmalige uitbater van Café- Restaurant Willibrord, Bert Rozema, in 1987 in het Gelderse Vaasen werd ontdekt en een jaar later in Kloosterburen werd georganiseerd verteld een van de organisatoren van het eerste uur, Bennie Huizinga. ,,Ik kan mij nog goed herinneren dat Bert Rozema in 1987 met een videoband terugkeerde van zijn vakantie en waar het Biervatrollen in Vaasen opstond. Naar aanleiding van die videoband besloten wij dat zoiets in Kloosterburen ook mogelijk moest zijn en wat er toe geleid heeft dat we volgend jaar ons 25 jarig jubileum zullen vieren.”

Een jubileum dat groots aangepakt zal worden verteld Huizinga die misschien nog een poging gaat wagen om een team uit het Zuid-Limburgse Velden, waar het Biervatrollen ook een jaarlijks terugkerend evenement is onder de naam Open Zuid Nederlandse Kampioenschappen, naar Kloosterburen te halen. ,,Daar hebben we het binnen de organisatie weleens over gehad en de 25e editie zou daar natuurlijk uitermate geschikt voor zijn.”

Maar eerst de 24e editie in Kloosterburen waar dit jaar 24 teams aan de start verschenen. Twee jeugdteams, zes damesteams en vijftien herenteams hadden zich opgegeven wat betekende dat er zaterdagavond in Kloosterburen in totaal 120 deelnemers actief waren want een team bestond uit vier deelnemers en een coach.

Nadat de allen uit Wehe Den Hoorn afkomstige scheidsrechters, Bart Duursema, Piet Huizenga, Arjen Huizenga en Arthur Werkman het parcours hadden gecontroleerd waren de zes slagen van de Sint Willibrorduskerk om klokslag zes uur het teken dat het spektakel in de Hoofdstraat van Kloosterburen kon beginnen.

En een spektakel werd het want natuurlijk hadden de deelnemers de diverse hindernissen bekeken, en in sommige gevallen, even uit geprobeerd. Maar nu de tijdwaarneming een grote rol speelde werd het duidelijk een ander verhaal. De wedstrijdspanning zorgde er namelijk voor dat de duidelijke afspraken die men onderling had gemaakt soms als sneeuw voor de zon verdwenen.

Een probleem wat zich vooral bij de Biertandem voordeed waar het vat als vervanger van het voorwiel diende. Dat betekende dat goed coachen een uitstekende basis richting een hoge klassering was maar waar in veel gevallen weinig van terecht kwam. Maar er waren meer onderdelen waarbij teamwork van groot belang was zoals de onvermijdelijke zeephelling. Bij dit onderdeel werd duidelijk zichtbaar dat sommige teams in de loop der jaren een goed systeem hadden ontwikkeld om niet teveel terrein op de helling te verliezen. Maar tot hilariteit van het publiek waren er een redelijk aantal teams dat aardig wat sprintjes nodig had om als viertal over de zeephelling te komen. Dit betekende dat er een stevige aanslag op de conditie van de deelnemers werd gepleegd wat in sommige gevallen dankzij het nuttigen van enkele alcoholische versnaperingen toch al wat aan het afbrokkelen was.

Volop pret dus voor iedereen in Kloosterburen waar een voorzichtig zonnetje zijn best deed om het iedereen ook op dat gebied naar de zin te maken en waar wethouder Kor Berghuis van de Gemeente de Marne er een van was. De wethouder vermaakte zich, zo vertelde hij, zich prima langs het parcours en maakte een compliment richting de organisatie.

,,Nadat we vorig weekend in Kloosterburen al een fantastische wielerronde mochten beleven is ook het Biervatrollen weer een succes. Als ik zie hoeveel publiek er langs het parcours staat en hoe de organisatie met behulp van een grote groep aan vrijwilligers hier maanden mee bezig is om het evenement te doen slagen verdiend dat een groot compliment. De weersomstandigheden werken vandaag gelukkig goed mee en wat het allemaal nog wat leuker maakt.”

Ondertussen werd zowel bij de heren als dames via tussentijden al wat meer duidelijk wie tot de favorieten gerekend moesten worden voor de finaleronde die later op de avond op het programma stond. Zo was het team van Marcel en Jeroen Remijn, Jos Streefkerk en Martijn Cordes, dat onder de naam, Groningen, Kruisweg, Zwolle en Vlaardingen” bij de heren de grote favoriet al was een van de teamleden, Marcel Remijn, niet helemaal tevreden over de eerste omloop.

,,We hadden van de herenteams wel de snelste tijd maar we verloren bij de Biertandem teveel seconden. Dat is een onderdeel dat je rustig moet benaderen want daar komt het meer op concentratie aan dan om snelheid.”

Naarmate de avond vorderde keken de deelnemende teams toch steeds vaker naar het scorebord wat door wedstrijdleider Bennie Huizinga zeer nauwgezet werd bijgehouden. Daardoor kon de voor de 23e keer als speaker optredende Harry Bottema rond acht uur bekend maken wie er van de teams naar de finaleronde doorgingen.

Bij de heren waren dat, team ‘Groningen, Kruisweg, Zwolle en Vlaardingen”, team Hans Bolt, de Schuimhappers, team Medema, Scheepsjoagers Onderdendam en De Marne 1.

De drie damesteams die doorgingen waren Taterie De Dis, Geen Idee en COOP en twee van de drie jeugdteams, Halve zolen en Kapsalon de Kolk. Deze elf teams mochten in de totaal drie categorieën dus uitmaken wie de sterkste was in de 24e editie van het Biervatrollen in Kloosterburen.

In de kleine pauze, die door de meeste aanwezigen werd gebruikt om een alcoholische versnapering tot zich te nemen, was voor sommige teams het moment om te kijken of er nog wat aan de tactiek gesleuteld moest worden richting een scherpere tijd. Dit leidde soms tot enkele discussies maar uiteindelijk werd vaak toch maar besloten om alles te laten zoals het was. Dit gaf ook direct aan dat het Biervatrollen in eerste instantie door de meesten als een prachtig volksvermaak wordt gezien en niet als een serieuze wedstrijd wat door een van de deelnemers, Eise Halsema uit Kloosterburen, bevestigd werd.

,,Ik doe al jarenlang mee met een team en ik moet zeggen, ik vind het iedere keer weer leuk. De sfeer en het groot aantal toeschouwers maken het Biervatrollen tot een prachtig evenement. Maar naarmate je wat ouder wordt moet ik wel bekennen dat als je in de finale terecht komt, en je het parcours twee keer moet afleggen, je daarna aardig stuk zit.”

De woorden van Halsema werden in de finaleronde bewaarheid want stuk voor stuk kwamen de elf overgebleven teams, uitgewoond” over de finish. Want niet zelden werden de drie biervaten, voor alle categorieën was het gewicht aangepast, door de deelnemers gebruikt om bij te komen van de vermoeienissen.

De organisatie hield ondertussen de tijden geheim voor de teams en toeschouwers zodat de spanning steeds meer steeg onder de deelnemers en het publiek.

Zo werd het gissen naar de eindtijden en waar sommige teams weinig vertrouwen hadden, zoals bij het team Geen Idee. De meiden van coach Bert Norder gaven voordat ze van start gingen aan dat het bereiken van de finale boven verwachting was en ze eigenlijk al tevreden waren. Daardoor was de druk er waarschijnlijk af bij het team want tot hun grote vreugde werd door microfonist Harry Bottema bekend gemaakt dat ze voor wat de dames betrof de editie 2012 van het Biervatrollen hadden gewonnen.

Die verassing was bij de heren iets minder groot want het als een gesmeerde machine werkende team Kloosterburen, Kruisweg, Zwolle, Vlaardingen zouden hun favorietenrol waarmaken. Vijf minuten en twintig seconden hadden de mannen van coach Dick Streefkerk nodig om over het parcours te komen waarmee ze nummer twee, de Marne, 28 seconden voorbleven.

Een terechte winnaar werd sportief door de overige teams beaamd want bij de organisatie en referees kwamen geen protesten binnen tegen de uitslag zodat wethouder Kor Berghuis rond half tien de prijzen kon uitreiken. Een prijsuitreiking voorafgegaan door een speech die de wethouder kort hield want zo gaf hij aan, het feest na afloop is een belangrijk onderdeel van dit prachtig evenement en niemand zit daarom op een lange toespraak van mij te wachten.”

Uitslag Open Noord Nederlands Kampioenschap Biervatrollen

Heren:

1 Team ‘Groningen, Kruisweg, Zwolle en Vlaardingen” 5.20

2 Team De Marne1 5.48

3 De Schuimhappers 7.15

Dames:

1 Geen Idee 7.45

2 COOP 7.53

3 De Dis 11.57

Jeugd

1 Kapsalon de Kolk 8.22

2 De Halve Zolen 11.33

2