Mijn mening: Niks geen vijfde klasse voor Holwierde!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De actie van de KNVB om het eerste elftal van Holwierde niet in welke competitie in te delen gaf uiteraard weer de nodige, anonieme, reacties op www.tweenul.nl waar Ale Post, via een ingezonden brief, zijn mening gaf over de hele gang van zaken in Holwierde.

DSC08259

Een prima ingezonden brief en ondertekend met zijn eigen naam, dus chapeau daarvoor. Dat is de ‘strijdwijze” die ik ook hanteer, gewoon je mening geven onder je eigen naam. Geen gejank onder pseudoniemen als Jobje, subsub9, ekster en kwakzalver en meer van dat soort onzin. Holwierde niet ingedeeld is een prima zaak want ik ben het helemaal met Ale Post eens, een club die jarenlang een beleid heeft gevoerd dat niet bij een doorsnee amateurclub past moet het ook maar voelen als dat beleid een keer fout gaat. Een steeds meer voorkomende fout in het amateurvoetbal waar het kortzichtig beleid van veel clubs in het betaalde voetbal moeiteloos wordt overgenomen. Overal om je heen hoor je niet anders dan dat we met een economische crisis te maken hebben. Dat zal ongetwijfeld zo zijn maar waarvan ik denk dat de tering naar de nering zetten het allemaal wel wat minder erg maakt.

Bij veel clubs, maar ook spelers, in het amateurvoetbal is dat besef echter nog niet echt dorgedrongen en waarvan Holwierde een voorbeeld van was. Ik zeg met nadruk was want er gaan stemmen op, en ik ben daar een van die zeggen dat we maar even richting Schotland moeten kijken. Daar is het roemruchte Glasgow Rangers dankzij het ‘geweldig” beleid teruggezet naar de vierde klasse wat absoluut terecht genoemd mag worden. Een directie die er jarenlang een grote puinhoop van heeft gemaakt mag gestraft worden voor dat soort grappenmakerij. In kleinere vorm gebeurt dat ook in Nederland, zoals nu in Holwierde. Het was een publiek geheim dat de er spelers op de loonlijst stonden van de hoofdsponsor annex voorzitter. Een regeling die er voor zorgde dat ze ook als voetballer een leuke bijverdienste hadden. Overal in het land bestaan dit soort constructies want daarin was Holwierde duidelijk niet de enige. Maar de vraag aan de KNVB of het eerste team van Holwierde nu niet gewoon weer in de vijfde klasse mocht beginnen was in mijn ogen eigenlijk te gênant voor woorden. Ja, wordt er dan in sommige gevallen geroepen Appingedam kreeg het ook voorelkaar. Inderdaad dat klopt als een bus maar ik denk persoonlijk dat de KNVB zijn lesje daarin wel geleerd heeft. Want we hoeven niet onder stoelen of banken te steken dat gezien het aantal spelers dat er richting de withemden is vertrokken de ‘Damsters” in 4C een hele belangrijke kampioenskandidaat zijn. Sterker nog, gezien de selectie is het niet eens onmogelijk dat ze kampioen worden. Dat zal dan weer nieuwe spelers aantrekken want er zijn er genoeg die geil van succes worden. Binnen nu en vijf jaar wordt er door de kenners gezegd, speelt Appingedam minimaal in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Een scenario wat Holwierde misschien ook wel ziet zitten maar waar de KNVB, voorlopig nog een stokje voor steekt, en waarvan ik hoop dat ze dat blijven doen. Want laten we eerlijk zijn, de voetbalvereniging Holwierde zal niet de laatste voetbalclub zijn die door hoogmoedswaanzin van het toneel verdwijnt.

Ik ben het met Ale Post eens die zegt van laat maar ze het maar voelen wat ze fout hebben gedaan. Een juiste constatering vind ik persoonlijk en ik hoop dat de KNVB in de toekomst clubs die er een zooitje van hebben gemaakt ook op een dergelijke manier aan gaat pakken.