Een gesprek met de voorzitter van de v.v.Kloosterburen is nooit saai

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdagavond was ik namens de Ommelander Courant aanwezig bij de Ronde van Kloosterburen. Uiteraard trof ik daar weer veel bekenden en een daarvan was de voorzitter van de voetbalvereniging Kloosterburen, Ron Bolt.

DSC02603

 Ron Bolt spreekt aanvoerder Marcel Remijn toe nadat de promotie naar de 4e klasse een feit is.

foto: Jan Gerdez Zoutkamp

De topscoorder aller tijden wat Kloosterburen betreft werd vorig jaar gekozen tot voorzitter en heeft altijd wel iets te vertellen over de club waar hij voor eeuwig zijn hart aan heeft verpand. De promotie naar de vierde klasse kwam uiteraard ter sprake en Ron was nog steeds trots op de prestatie van de eerste selectie die redelijk aan de smalle kant was. Maar een clubdag doet soms wonderen en het ziet er naar uit dat enkele oud-spelers weer voor Kloosterburen gaan voetballen. Maar Ron roemde ook het vrijwilligerskorps om de vereniging heen want het sportpark wordt weer eens ‘opgepimt”. Het sportcomplex Westerkloosterburen wordt namelijk ook aan de zijde waar de dug-outs staan helemaal betegeld. Een actie waarbij de nodige vrijwilligers weer actief zijn voor hun vereniging waar ze trots op zijn.

Op de donderdag voordat ik zaterdags Ron Bolt sprak was ik op bezoek bij de hoofdsponsor van CSVH, Hans Top. Hans is een groot liefhebber van het amateurvoetbal en ik vertelde hem onder andere over Kloosterburen, een vereniging waar de liefde van de vrijwilligers bijna onbegrensd is. We spraken af dat als ik namens de Ommelander Courant bij een wedstrijd van Kloosterburen zou zijn hij dan een keer mee zou gaan.

Maar Ron roemde dus de vrijwilligers die in groten getale richting het sportpark trokken om ‘Westerklooster” nog verder te verfraaien. Zo zijn wij altijd bezig, vertelde de voorzitter waar volgens mij de ideeën over ‘zijn” club soms als een tornado door zijn hoofd razen.

Altijd enthousiast maar ook realistisch wat het eerste elftal in de vierde klasse betreft. Hij gaf aan dat hij er niet meer op had gerekend dat het vlaggenschip van de vereniging ooit nog de vierde klasse zou bereiken. Dit was niet omdat hij geen vertrouwen in de selectie had maar meer omdat de eerste elftallen van veel clubs de vergelijking met een duiventil glansrijk kunnen doorstaan. Spelers vertrekken bij veel verenigingen na een jaar omdat ze elders gouden bergen wordt beloofd wat geregeld veranderd in een fata morgana omdat suikeroompje opeens vertrekt.

In Kloosterburen voetbalt de kern van het team echter al jarenlang samen wat structureel wordt aangevuld met spelers uit de eigen jeugd zoals de broertjes Joachim en Gideon Steur, Sebastiaan Frik en doelman Sander Adema die als 16 jarige doelman in het seizoen 2011-2012 zijn debuut maakte. Maar ook in de selectie voor dit seizoen zag ik een naam staan die trainer Willem Pettinga uit de jeugdafdeling heeft geplukt namelijk de 15 jarige Olger Jonker. Velen zullen denken, dat is te jong maar daar denkt men in Kloosterburen anders over. Laten spelen als het kan en even een beurt overslaan als dat verstandiger is. Een werkwijze waar ik mij wel in kan vinden want wat is leeftijd voor een voetballer. Er zijn genoeg voetballiefhebbers die bijvoorbeeld spelers van boven de dertig jaar te oud vinden terwijl er genoeg dertig plussers zijn die nog met het grootste gemak hun wedstrijdjes spelen. Een daarvan is centrale verdediger Arjan van der Klei die, ondertussen 35 jaar oud, nog steeds van grote waarde is voor het team. Wat ik van Ron begreep wordt het voor de vrijetrappenspecialist zijn laatste seizoen in het eerste elftal en persoonlijk vind ik dat jammer hoewel ik het wel begrijp. Arjan van der Klei, en ik heb het al een keer eerder gezegd, is namelijk een speler waar je voor naar de velden komt. Gezegend met een prachtige traptechniek scoorde hij al menige goal voor de withemden, die ons weleens willen verrassen als ze in een ander tenue het veld opkomen.

Ron had ook begrip voor de routinier zijn standpunt en gaf verder aan dat nog enkele routiniers in het team ook niet nog jarenlang door zouden gaan wat het eerste elftal betrof. Maar zo vertelde de enthousiaste voorzitter, dat zien we dan wel weer want we voetballen eerst dit seizoen in de vierde klasse waar we in meerdere opzichten blij om zijn.

Zo kregen we het automatisch over de poule-indeling wat Kloosterburen een groot aantal interessante wedstrijden opleverde tegen onder andere Hunsingo, Bedum, Hoogkerk, Leek Rodenburg, Gruno en VVK.

Een interessantere competitie dan de indeling van de omliggende verenigingen Eenrum, Warffum en Usquert die regelmatig richting Friesland mogen reizen om daar hun duels te spelen.

We waren het er over eens dat het drietal het niet getroffen had qua aansprekende tegenstanders wat natuurlijk ook nog eens scheelt in de publieke belangstelling want Kloosterburen-Hunsingo of, en met alle respect, Warffum-Haulerwijk maakt wel verschil.

Zo werd het, terwijl de jeugdige wielrenners met grote regelmaat voorbij kwamen, een leuk gesprek met de voorzitter van een voetbalclub die in alle jaargetijden volop in beweging is.