Mijn mening: ' Inspanningsgoeroe Raymond Verheijen moet Ajax gewoon met rust laten!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vorige week las ik in de media een Twitter van onze zelfingenomen inspanningsfysioloog Raymond Verheijen. De inspanningsgoeroe heeft niets met Ajax want in Amsterdam trainen ze verkeerd was de kreet die Verheijen de media in slingerde.

DSC08259Ajax speelde in de ogen van Verheyen weer met vuur want twee trainingen en s’ avonds een wedstrijd spelen was teveel van het goede voor de profvoetballers. Dat was namelijk de reden dat Ajax vorig seizoen in de eerste helft beduidend slechter presteerde dan in het tweede gedeelte van het seizoen volgens Verheijen. Toen ik zijn kreet las kreeg ik spontaan medelijden met onze Raymond die er werkelijk alles aan doet om maar enigszins in de publiciteit te komen. Wat dat betreft past hij in het rijtje Gordon, Patty Brard en Genee die zich zelf ontzettend belangrijk vinden maar dat totaal niet zijn.

Maar twee trainingen en een wedstrijdje tegen amateurs gebeurt al jaren want ik weet eigenlijk niet beter. In de morgenuren een duurloop daarna in de middag een training en s’ avonds vijfenveertig minuten spelen tegen een amateurploeg is toch niet iets waar een gemiddelde prof in de war van raakt denk ik persoonlijk. Ik heb Jan van Dijk, waar ik bij Sjoerd van der Baan enkele jaren mee samenwerkte, tenminste nooit horen klagen.

Maar Verheijen snapt niet dat Frank de Boer dat als moderne trainer dit doorzet en niet overstapt op zijn methodes. Ik weet dat er trainers zijn die dwepen met zijn methodes maar in mijn ogen draaft onze inspanningsdeskundige een beetje door in zijn streven om in de publiciteit te blijven.

In 2010 gaf hij bijvoorbeeld aan dat Nederland in Zuid-Afrika niet de juiste locatie had gekozen want hij had uitgerekend dat op de hoogte waar Nederland tijdens het WK verbleef de kans op succes bijna nihil was. Zelf was hij ingehuurd door Zuid-Korea wat dankzij zijn deskundig advies op de juiste hoogte een verblijf had gevonden. De resultaten van zijn deskundigheid weten we ondertussen want de Knorhaantjes waren duidelijk eerder thuis dan Nederland.

Maar nu moet Ajax het weer ontgelden en Frank de Boer in het bijzonder wat aangeeft dat Raymond Verheijen een kind is die zijn zin niet krijgt. Want je hoeft geen kenner te zijn om te weten dat Frank de Boer niet volgens de methode van Verheijen werkt en het in de ogen van ‘mijnheer wijsneus” niet goed doet.

Verheijen schijnt ook nog eens gediplomeerd voetbaltrainer te zijn en als dat echt zo is dan moet hij toch gezien hebben waarom Ajax opeens beter begon te voetballen. Een paar belangrijke positiewisselingen in het team en hoppa, het ging draaien in Amsterdam.

 Nee, gewoon door blijven zeuren en klieren omdat er mensen zijn die jou methode niet tot evangelie verklaard hebben. Walgelijk is dat maar mooi is dat Frank de Boer zich daar niets van aantrekt want die doet alles volgens zijn eigen plan van aanpak. Een plan van aanpak dat Ajax geen windeieren maar wel twee titels heeft bezorgd. Daarom Raymond Verheijen, laat Ajax met rust en ga verder met dat waar je goed in bent. Dat is met je trainingsmethodes buitenlandse landenteams en clubteams in verwarring brengen en waar je het voetbal in Nederland, maar wel graag op gepaste afstand, een grote dienst mee bewijst.