Corenos-doelman Willem Duinkerken is een echte winnaar

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De voetbalverhalen liggen bij duizenden verstopt in de Groninger klei heb ik weleens verteld op Puurvoetbalonline en dat werd zaterdag 30 juni maar weer eens bewezen.

1341287063NIMG 0537

 Willem Duinkerken in actie voor RWE-team tegen FC Groningen 

foto: Jan Huizinga Uithuizen

FC Groningen speelde zijn eerste oefenduel in Warffum tegen het RWE Eemsmond-team. Voor een verslag van het duel op het bijna totaal gerenoveerde veld in Warffum was collega Kornelis Prins namens de Ommelander Courant aanwezig wat mij de gelegenheid bood om als eigenaar(klinkt wel stoer) van www.puurvoetbalonline.nl in Warffum aanwezig te zijn. Ik was redelijk op tijd en enkele spelers van de selectie van trainer/coach Hemmo Batjes en zijn assistent Geert Jan Zijlstra waren ook al aanwezig. Een van hen was de doelman van het naar de vierde klasse gedegradeerde Corenos. De sympathieke Willem Duinkerken is altijd wel in voor een praatje maar deze keer was het bijna een monoloog want Willem was duidelijk nog niet klaar met de degradatie van Corenos naar de vierde klasse. Duidelijk was te zien dat het hem pijn deed dat zijn club niet in de in alle opzichten mooiere derde klasse was gebleven. ‘Toen ik vorige week de indeling zag kwam de pijn van de degradatie weer terug want wat had ik graag in de derde klasse willen uitkomen het komend seizoen. Wedstrijden tegen clubs als De Heracliden, Middelstum, FC LEO Gronitas, Marum en Lycurgus zijn prachtige duels en die had ik graag willen spelen. Man ik heb zitten janken in de kleedkamer toen we degradeerden, want ik vond het verschrikkelijk. “

Ik kijk de doelman aan en zie dat hij dat laatste tot in het diepste van zijn ziel meent en laat hem verder vertellen. ‘Ik heb werkelijk alles voor het voetballen over en ga daar heel ver in. In het seizoen 2010-2011 raakte ik zwaar geblesseerd want ik scheurde een kruisband af. Een periode van revalideren brak aan en ik heb werkelijk als een beest getraind om maar weer zo snel mogelijk fit te zijn. Daardoor maakte ik binnen een half jaar mijn rentree na een blessure waar normaal gesproken bijna een jaar voor staat. Ik snap best dat sommige mensen mij voor gek verklaarden maar zo ben ik nu eenmaal. Beleving Johan daar draait het allemaal om en ik heb het idee dat onze generatie dat allemaal een beetje anders ziet dan de huidige generatie. Ik wil absoluut niet negatief overkomen want daar ben ik de persoon niet na maar soms denk ik weleens hadden ze qua mentaliteit maar een beetje meer van mij.”

Dat beeld wordt een paar uur later door zijn broer Aalderd bevestigd als we het na afloop van de wedstrijd van het RWE Eemsmond-team bij toeval over Willem krijgen die in de eerste helft tegen Groningen fantastisch stond te keepen. ‘Willem is zo ongelofelijk fanatiek dat wil je niet meemaken, verteld Aalderd, ik ben binnen de lijnen ook aardig gedreven maar Willem beleeft alles nog veel intenser. Na zijn zware blessure heeft hij een partij trainingsarbeid verricht wat echt ongelofelijk genoemd mag worden. Iedereen verklaarde hem voor gek maar dan is het een eigenwijze hoor want hij trok zijn eigen plan.”

Daar kon ik mij iets bij voorstellen want de gedreven doelman vertelde het nodige waarvan sommige dingen mooi ‘off the record” moeten blijven maar hij had ook een plan wat mij wel aansprak. Willem Duinkerken belichtte in ons gesprek de derby tussen Corenos en De Heracliden er een paar keer uit als het duel die hij volgend seizoen zeker zal missen. ‘Duels tegen De Heracliden zijn de krenten in de pad voor mij Johan, tijdens die wedstrijden zijn we ‘vijand” maar na afloop drinken we een biertje samen. Geweldig vind ik dat."

Zo hadden we het over de kraker waar in Uithuizermeeden en Roodeschool dagen en soms weken over gesproken wordt als hij weer op het programma staat. Een kraker die in het seizoen 2012-2013 niet gespeeld zal worden door de degradatie van Corenos naar de vierde klasse  waar Willem Duinkerken zich echter niet zomaar bij neerlegt. ‘We moeten wat bedenken waardoor we aan het einde van het seizoen ergens om kunnen spelen tegen De Heracliden, een mooie bokaal of zoiets. Want een seizoen zonder een derby zoals Corenos-De Heracliden of andersom voelt niet. Ik heb al wat contacten gelegd met wat jongens van De Heracliden over de derby en je hoort van mij als er wat staat te gebeuren.”

Zo gingen we dan ook uit elkaar want de doelman ging zich voorbereiden op de wedstrijd die hij met het RWE-team ging spelen tegen FC Groningen, en waarin hij de eerste helft zou keepen. Zijn woorden, en the off the record woorden in het bijzonder, hadden echter indruk op mij gemaakt want wat een gedrevenheid bij de doelman die zijn privéleven in sommige gevallen zelfs aan de kant zette  voor het voetballen. Een training overslaan is voor de keeper namelijk geen thema want alles moet bij Willem Duinkerken wijken voor dat ene doel, en dat is winnen. Zijn gedrevenheid is een voorbeeld voor velen want we hadden het in ons gesprek ook nog even over de Sporthuis Winsum/Puurvoetbalonline Keepersbokaal gehad. ‘Een mooi initiatief is dat maar ik keek er niet meer na want ik vond mij terug op een plek waar ik niet blij van werd. Ik speelde zeker niet slecht dit seizoen maar kreeg een karrenvracht aan tegengoals te verwerken. Daar baalde ik enorm van maar ik vindt het mooi dat er ook wat voor de keepers wordt georganiseerd.”

Zo begon de middag/vooravond in Warffum op een bijzondere manier, en waar ik via mijn sfeerverslag later deze week nog uitgebreid op terugkom, met een gesprek waaruit ik maar een conclusie kan trekken, Willem Duinkerken is een echte winnaar.