De Heracliden scoort 20631.16 euro voor Spieren voor Spieren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Wat een geweldige actie van De Heracliden dat alle lof verdiend wat er maar te bedenken valt. Namens de Ommelander Courant was ik aanwezig om verslag te doen van de voetbalmarathon ,wat ik als een eer beschouwd  heb. Een eer omdat ik dit geweldig evenement voor geen goud had willen missen. Dit heeft mij doen besluiten om van  de twee artikelen die ik mocht schrijven iets te maken wat in de Ommelander Courant niet, maar op Puurvoetbalonline wel kan maar waar de credits zeker naar de OC gaan die werkelijk op een fantastische manier hebben laten zien dat deze actie die aandacht moest krijgen die het meer dan verdiende.

1339872689Nsvs banner   

Emotionele taferelen

Emotionele taferelen speelden zich zaterdag 23 juni  af in de feesttent op sportpark Meij toen rond half 10 het eindbedrag van de actie De Heracliden voor Spieren voor Spieren bekent werd gemaakt. Een bedrag van 20631.16 betekende namelijk dat de magische grens van 20.000 euro ruimschoots werd overschreden. Een bedrag waardoor het organisatiecomité met grote trots kon meedelen dat er maar liefst 160 kinderen met een ernstige spierziekte op 11 november de dag van hun leven aangeboden zullen krijgen in de Winter Efteling te Kaatsheuvel.

Finale

De actie De Heracliden voor Spieren voor Spieren beleefde vrijdag 22 en zaterdag 23 juni zijn grote finale in de vorm van een voetbalmarathon die precies 24 uur in beslag zou nemen. Vrijdagavond werd de opening verricht door de burgemeester van de Gemeente Eemsmond, Marijke van Beek. De burgemeester begon haar toespraak, die ze bewust kort hield omdat volgens haar niemand op een lange redevoering van haar zat te wachten, met het uitspreken van haar grote waardering richting de organisatie van deze actie namens de voetbalvereniging De Heracliden. Een actie waarvan de teller op dat moment op iets meer dan 16.000 euro stond en er heel voorzichtig al geluiden te horen waren die aangaven dat de grens van 20.000 euro tijdens de laatste uren van de actie weleens overschreden kon worden.

Die geluiden waren ook Jos Dekker, een van de leden van het actiecomité De Heracliden voor Spieren voor Spieren, ter ore gekomen maar Dekker hield wat die geluiden betrof een duidelijke slag om de arm,,Er lopen nog een paar acties maar het bedrag is wel 4000 euro wat er dan nog bij moet en we beseffen ons heel goed dat veel mensen van binnen maar ook buiten De Heracliden al veel geld gedoneerd hebben en we ook zeker niet willen overvragen.”

Zorgen voor morgen

Dat waren echter, zoals een van de omstanders terecht opmerkte, zorgen voor de dag van morgen want volgens velen op sportpark Meij zou het bedrag van 20.000 gehaald worden.

Na de opening door de burgemeester, die later op de avond zou terugkeren als coach van een team van medewerkers van de gemeente Eemsmond, werd er volop gevoetbald op het hoofdveld van de voetbalvereniging De Heracliden waar in totaal achtenveertig teams in actie zouden komen tijdens de voetbalmarathon. Wedstrijden die helaas op de vrijdagavond last hadden van enkele zware regenbuien die ook over Uithuizermeeden trokken maar wat de pret niet mocht drukken bij de deelnemende teams en scheidsrechters die er allemaal vol enthousiasme aan meewerkten dat het toernooi van de eerste tot de laatste minuut vlekkeloos verliep. Voor de wedstrijden die tussen vrijdagavond negen uur en zaterdagmorgen zes uur gespeeld werden waren er rond het hoofdveld van de derde klasser diverse bouwlampen geplaatst waardoor het er in de nachtelijke uren zeer sfeervol uitzag op het sportcomplex van De Heracliden. Toen het al een paar uur zaterdag was werd het steeds duidelijker dat het in alle opzichten een mooie dag zou worden in Uithuizermeeden want ook in ‘Meij” scheen de zon zaterdag uitbundig. Verder verliep het toernooi ook vlekkeloos en de Eurometer gaf ondertussen aan dat men de 17.000 euro gepasseerd was.

Pé en Rinus

Om 08.00 uur stond er een duel van Heracliden 4 op het programma tegen het team van niemand minder dan Pé en Rinus die als Rooie Rinus en Pé daalemmer die met het nummer Heracliden Oet wereldberoemd in Uithuizermeeden en omstreken zijn geworden.

Samen met hun teamgenoten boekten ze een 4-0 overwinning op het vierde elftal van De Heracliden maar de grootste winnaar werd de Eurometer want een spontaan optreden van het duo leverde na een rondje met de pet 205 euro op.

Zo werd richting het middaguur steeds duidelijker dat de magische grens van 20.000 binnen bereik kwam want onder luid gejuich kwamen Anton Rozema en Harmen de Groot het sportpark op fietsen. De beide mannen hadden er een tocht van 85 kilometer opzitten en waren ruim op tijd voor het duel tussen De Heracliden 4 en een team van de voetbalvereniging Borger waar Harmen de Groot deel van uitmaakte. De mannen hadden aardig wat sponsoren weten te vinden want ze konden de organisatie namelijk een bedrag van 1.114 euro overhandigen. Een geweldig bedrag wat de twee wielrenners dan ook een daverend applaus opleverde en de Eurometer weer dichter naar de 20.000 euro deed kruipen.

Grote finale

Ondertussen werd er door de diverse teams vrolijk door gevoetbald en maakte de organisatie zich op voor de grote finale van de voetbalmarathon, het duel tussen oud-FC Groningen en het eerste elftal van De Heracliden.

Voor het duel tussen de oud-profs en het team van trainer Jeroen de Munck, die tijdens het toernooi als speler fungeerde, werd het echter toch duidelijk dat de magische grens van 20.000 euro nog een lastig verhaal zou worden. Maar de organisatie wilde nog van geen ophouden weten en alle registers werden dan ook open getrokken om het grote doel, het halen van de magische grens van 20.000 euro te behalen vertelde Jos Dekker.

,,Wat er in de laatste uren van onze actie allemaal is gebeurt, grenst echt aan het ongelofelijke vinden wij als organisatie. Oud-FC Groningen dat spontaan 250 euro komt aanbieden, mensen die toch nog een vrije gift storten kortom, echt hartverwarmend. Het gaat echt nog maar om een paar honderd euro en wat zou het geweldig zijn als we de magische grens zouden halen want dan kunnen we 160 kinderen een prachtige dag in De Winter Efteling bezorgen.” vertelde Jos Dekker terwijl hij met een schuin oog naar het hoofdveld keek waar de spelers voor de  wedstrijd tussen De Heracliden en Oud- FC Groningen ondertussen het veld betraden.

Wedstrijd De Heracliden en Oud-FC Groningen

Als slotwedstrijd stond tijdens de voetbalmarathon voor de actie De Heracliden voor Spieren voor Spieren het duel tussen het eerste elftal van De Heracliden en Oud-FC Groningen op het programma. Een duel tussen het jonge De Heracliden en de oude glorie uit het verleden van de Trots van het Noorden wat veel toeschouwers naar Sportpark Meij had getrokken want namen als Martin Drent, Claus Boekweg, Johan Tukker, Richard Vennema, Anne Mulder en niet te vergeten Henk de Haan klinken menig voetballiefhebber nog bekend in de oren.

Ondanks dat de spelers van het eerste elftal van De Heracliden er in de meeste gevallen al minimaal drie duels hadden opzitten wilde de ploeg er nog wel even voor gaan tegen de oud-profs vertelde trainer Jeroen de Munck. ,,We hebben er al drie duels opzitten maar tegen oud-FC Groningen willen we graag nog even wat laten zien aan het publiek. Dus we zullen als ploeg nog een keer alles uit de kast halen in de laatste wedstrijd van deze prachtige voetbalmarathon.”

Piet Fransen

Dat was ook de insteek van Piet Fransen die als een van de beste voetballers van FC Groningen ooit, op 75 jarige leeftijd nog steeds als coach van oud-FC Groningen optreedt. ,,Allereerst is het fantastisch dat we hier uitgenodigd zijn want het spelen voor goede doelen doen we als oud-FC Groningen graag. Maar, en daar ben je natuurlijk sportman voor, we zullen echter alles op alles zetten om te proberen het duel winnend af te sluiten.

Martin Drent

Dat bleek ook direct in de warming up toen de 56 jarige doelman Johan Tukker nog zeer gedreven zijn vaste ritueel aan oefeningen afwerkte die overigens glimlachend door Martin Drent werden gadegeslagen. ,,Keepers zijn een beetje gek, dat bewijst Tukker hier ook weer natuurlijk. Die doet altijd een uitgebreide warming up en laat zich voor de wedstrijd masseren. Dat laatste is aan mij niet besteed trouwens want spelers die constant op een massagetafel liggen zijn het meeste geblesseerd heb ik vaak het idee.” De oud-spits van FC Groningen, Veendam en Emmen had duidelijk zin in een wedstrijdje voetballen want een van de vroegere culthelden van de Trots van het Noorden had zijn TC 1 gehaald waardoor het een druk jaar was geweest. ,,Voor het TC1-diploma komt aardig wat kijken waardoor ik mijn andere activiteiten wat op een laag pitje heb gezet want het voetbal is mijn ding en ik wil in de toekomst graag als trainer terugkeren in het betaalde voetbal.”

Echte wedstrijd

Ondertussen was alles in gereedheid voor de laatste wedstrijd van de voetbalmarathon en kon Jos Dekker de beide teams en scheidsrechter Jochem Kamphuis aan het publiek voorstellen. Direct na het eerste fluitsignaal van Kamphuis werd duidelijk dat beide teams voor de winst zouden gaan spelen. Na enkele minuten spelen gaf Anton Mulder namelijk direct even zijn visitekaartje af ten opzichte van Martin Drent. De spits wilde een voorzet van Ronald Steenge doorkoppen maar Mulder bleek in het kopduel sterker dan Drent die zich even later liggend op het groene gras terugvond. De toon was gezet en ook de oud-profs gingen wat feller de duels in zodat het al snel een echte wedstrijd werd. In de 10e minuut viel de eerste echte kans van de wedstrijd te noteren toen Jan Slor namens oud-FC Groningen een uitstekende voorzet afleverde richting Martin Drent. De kopsterke spits was Anton Mulder nu wel de baas maar zijn kopbal werd uitstekend gepareerd door Pieter Buikema.

Ook De Heracliden was in aanvallend opzicht niet ongevaarlijk en kreeg in de 18e minuut via Roy Streppel de kans om op 1-0 te komen. De middenvelder kapte en draaide zich goed vrij maar zag zijn schot uitstekend verwerkt worden door doelman Johan Tukker. In deze fase werd al duidelijk dat de conditie van de, oudjes” wel wat in kracht had afgenomen want vooral de zeer populaire ‘Henkie” de Haan liep soms te puffen als een oude stoomlocomotief zoals een oudere toeschouwer lachend opmerkte.

De oud-profs hadden echter de pech dat de selectie voor het duel in Uithuizermeeden wat aan de krappe kant was want door blessures waren onder andere Jos Roossien, Walter Waalderbos en Theo ten Caat niet van de partij. Dat betekende dat coach Piet Fransen maar een reservekeeper, Richard Vennema, en een wisselspeler, de met Jan Slor meegereisde Herman Bodewes.

De laatste kwam na een kwartier spelen al binnen de lijnen voor ‘mister Heerenveen” Maarten de Jong die aan het einde van zijn carrière voor FC Groningen uitkwam. De kuitenbijter van weleer had nu andere problemen met zijn kuiten want zijn linker kuit belette hem teveel in zijn acties zodat coach Piet Fransen zijn eerste wissel moest toepassen en Bodewes binnen de lijnen verscheen.

Johan Tukker

Ondertussen probeerde de thuisploeg de score open te breken en was Stephan Haan dicht bij de openingstreffer. Maar weer lag de 56 jarige Tukker in de baan van het schot zodat de stand richting het rustsignaal 0-0 bleef. Op slag van rust zag ook Frank de Boer zijn schot door de doelman, die in totaal zes seizoenen voor FC Groningen en vier seizoenen voor Heracles Almelo uitkwam , met een fenomenale reactie uit de hoek getikt worden waar Tukker veel waardering bij de toeschouwers, teamgenoten en tegenstanders mee oogstte.

Na de rust kwam Pieter Buikema steeds meer in beeld want de oud-profs kregen iets meer grip op de wedstrijd. Dit leidde tot kansen voor Ronald Steenge, Martin Drent en Rini Jurna maar de jonge doelman liet zien dat hij net als zijn collega in de eerste helft, Johan Tukker, in topvorm was.

Richard Vennema

Tukker was ondertussen vervangen door Richard Vennema die ooit zijn profcarrière als doelman van Heracles op de velden in Uithuizermeeden begon en de goalie kon al vrij snel aan de bak want vooral Anton Mulder had zijn zinnen gezet op een treffer maar zag zijn kopbal net naast de verkeerde kant van de paal gaan. De robuuste verdediger pendelde namelijk met grote regelmaat tussen aanval en verdediging waar Jeroen de Munck ondertussen de plaats van Theo Buikema had overgenomen. Een rol die door Stephan Haan niet als een voorbeeld van een goed wisselbeleid werd gezien. ,,Persoonlijk denk ik dat Jeroen qua wisselbeleid iets teveel naar Van Marwijk heeft gekeken want door deze wissel zijn we er naar mijn idee niet sterker op geworden.”

De olijke knipoog van Haan gaf echter aan dat de spelers het fantastisch vonden dat hun trainer tijdens de voetbalmarathon als speler deel uitmaakte van de eerste selectie

Richting de slotminuten van het aantrekkelijk duel werd steeds duidelijker dat in het laatste duel van de voetbalmarathon de doelpunten schaars zouden zijn. Eigenlijk verdiende het duel ook geen verliezer wat door scheidsrechter Jochem Kamphuis ook als zodanig werd opgevat. Want om precies vijf minuten over zes blies hij de voetbalmarathon ten einde en keken alle aanwezigen terug op een geweldige voetbalhappening met een mooie wedstrijd tot besluit.

De Heracliden- Oud-FC Groningen: 0-0(0-0)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

De Heracliden: Pieter Buikema, Theo Buikema, Jort Veenstra, Anton Mulder, Sebastiaan Griede, Marcel Griede, Stephan Haan, Roy Streppel, Jordi Dijkstra, Mark Linstra, Jeroen Linstra, Robert de Vries, Robin Zuidema, Frank de Boer, Enno Braam, Jeroen de Munck.

Oud-FC Groningen: Johan Tukker, Richard Vennema, Henk de Haan, Claus Boekweg, Anne Mulder, Jan Slor, Maarten de Jong, René van der Duin, Ronald Steenge, Rini Jurna, Martin Drent, Herman Bodewes, Hendrikus Huisman

Coach: Piet Fransen

Goals

Geen goals tijdens het slotduel van de Voetbalmarathon in Uithuizermeeden tijdens de actie De Heracliden voor Spieren voor Spieren omdat namens oud-FC Groningen de keepers Johan Tukker en Richard Vennema, en voor De Heracliden Pieter Buikema, in uitstekende vorm waren. Maar dat mocht de pret niet drukken want dankzij coryfeeën als Martin Drent, Anne Mulder, Claus Boekweg, Ronald Steenge en ‘Henkie” de Haan bij de oud-profs en een prima spelende De Heracliden kreeg het publiek een leuke wedstrijd voorgeschoteld.

1341048133NDSC 1546  1

 Foto Ommelander Courant            Ronnie Afman Baflo

Paar honderd Euro

Nog een paar honderd euro te gaan dus aan het begin van de afsluitende feestavond waar de band Face to Face en DJ Ashok mochten proberen om de vermoeide voetballers, voetbalsters en overige vrijwilligers wakker te houden wat zeker in het begin van de avond nog aardig lukte. Op dat moment was iedereen nog helder en scherp want om half 10 zou bekend gemaakt worden wat het uiteindelijke eindbedrag zou worden van de actie De Heracliden voor Spieren voor Spieren.

De Stichting Spieren voor Spieren had niemand minder dan Jacques d ‘Ancona afgevaardigd naar Uithuizermeeden voor het in ontvangst nemen van de cheque. Jacques d’Ancona, als journalist aan het Nieuwsblad van het Noorden verbonden, was verder jarenlang juryvoorzitter in diverse Tv-programma’s waarin hij door zijn kritische benadering van de kandidaten regelmatig uitgejouwd werd.

Daar refereerde de vroegere voetbalscheidsrechter nog even aan alvorens hij in zijn speciale rol van veilingmeester kroop. De organisatie had namelijk nog een van de prachtige kalenders over gehouden die door de voetballende dames van De Heracliden was vervaardigd.

 

Hoofdrol Jacques d’Ancona

Deze laatste kalender zou per opbod verkocht worden en d’Ancona bood aan om dit speciale exemplaar te veilen. Een rol die op het lijf gesneden was van het 74 jarige journalist/jurylid want door zijn enthousiasme kon deze veiling als een van de vele hoogtepunten van de actie worden beschouwd. Jacques d’Ancona was namelijk in topvorm want voor deze speciale kalender werd door het eerste elftal van De Heracliden maar liefst 305 euro betaald. Een weergaloos bedrag voor een kalender die in de normale verkoop 10.= euro moest kosten. Een ovationeel applaus viel de ambassadeur van de Stichting Spieren voor Spieren ten deel die er zichtbaar van genoot dat er nog een mooi bedrag binnen kwam voor een Stichting die dankzij acties zoals nu bij De Heracliden zoveel goeds kan doen voor kinderen met een spierziekte.

Na het ‘optreden” van Jacques d’Ancona was het moment eindelijk daar, het eindbedrag kon bekend gemaakt worden. Dit gebeurde echter niet voordat de voorzitter van het actiecomité, Koos Sikkema, door Jos Dekker bedankt werd voor zijn fantastisch idee en ongekende inzet voor het slagen van de actie. Een actie die meer dan geslaagd was want toen de secretaris van het actiecomité, Peter de Gries, het bedrag zichtbaar maakte ging het dak er bijna af in de feesttent want met 20631,16 euro was de magische grens van 20.000 euro ruimschoots overschreden door de SV De Heracliden.

Emotie

 Een prestatie die tot emotionele taferelen leidden wat volledig te begrijpen was en die even later ook uitstekend verwoord werden door Jos Dekker ,,Het geeft iedereen zoveel voldoening dat wij straks op 11 november 160 kinderen in de Winter Efteling blij kunnen maken. Dat is echt met geen pen te beschrijven. Hier past ook maar een woord voor en dat is trots, want dat mogen we met elkaar zijn op deze geweldige prestatie.”

Woorden die bevestigd werden door de voorzitter van De Heracliden, Pieter Geert Nicolay, die daar aan toevoegde dat deze actie heel veel voor de club heeft betekend. ,,De saamhorigheid binnen de club is nog sterker geworden en dat is, naast het fantastisch bedrag, prachtig om te zien. We zijn niet een hele grote vereniging in leden misschien maar we hebben wel laten zien dat we allemaal betrokken zijn bij onze club en daar wil ik graag iedereen mijn complimenten voor maken.”

Ook hoofdtrainer Jeroen de Munck was duidelijk onder de indruk van wat er zich in zijn eerste jaar als hoofdtrainer bij De Heracliden allemaal binnen de vereniging afspeelde.,,Een bijzonder jaar dat eindigt met dit geweldig eindbedrag van een actie die op alle fronten geslaagd genoemd mag worden. Want naast de ruim 20.000 euro die binnen gehaald is wil ik ook de sfeer tijdens de acties die er gehouden zijn noemen, want die was in een woord geweldig. Ik kan niet anders zeggen, De Heracliden heeft laten zien dat het een fantastische club is.”

Dat waren ook de woorden van Jacques d’Ancona die na afloop vertelde dat hij trots was om in Uithuizermeeden de cheque in ontvangst te mogen nemen. ,,Als afgevaardigde van de Stichting Spieren voor Spieren vind ik het hartverwarmend dat een voetbalvereniging zich op deze wijze voor onze stichting heeft ingezet. Het bedrag overtreft alle verwachtingen en dat ik daar nog een bescheiden rol in mocht vervullen maakte het ook voor mij nog wat specialer. Maar alle hulde voor De Heracliden en alle sponsoren die het bedrag van 20631.16 hebben gerealiseerd.

563404 442861859071305 370001798 n