Mijn mening: Suikeroompje weg, club ook weg

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het grote nieuws uit Holwierde heeft wel voor beweging gezorgd in voetballand wonderland.

DSC08259De anonieme reacties op een artikel over Holwierde op www.tweenul.nl waren qua aantal bijna even groot als het aantal gemiste kansen van het Nederlands Elftal tegen Denemarken. De meest spannende namen die op die manier weer lekker anoniem commentaar konden geven, vlogen rond en dat allemaal omdat voorzitter/geldschieter Bert ten Hove er volgens de verhalen een grote puinhoop van heeft gemaakt. Dat zal allemaal wel maar wat er nu in Holwierde gebeurt, roepen sommige van deze anonieme prietpraters ook richting andere clubs , zoals PKC’83, dat volgens velen ook een verkeerd voert. Ik ben het met alle prietpraters eens dat het een zootje is binnen Holwierde wa tongetwijfeld voor meer verenigingen zal gelden. Godlinze wordt in de reacties ook genoemd als een vereniging waar betaald wordt, wat het bestuur van de ‘Glinsters” echter nooit zal toegeven cq bevestigen. Die kijken wel link uit hoewel er vanuit de spelersgroep wel geluiden naar buiten komen dat er bij de vierde klasse betaald wordt. Mij zal het een vreugde zijn want vroeg of laat gaat het fout wat Appingedam, DIO Groningen, Oosterparkers al eerd ondervonden hebben. Er is een spreekwoord dat zegt, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst wat op sommige verenigingen niet van toepassing is.. Op de site van Holwierde kwam ik namelijk maar zes jeugdteams tegen die  ook nog  gedeeltelijk tot stand komen door een samenwerking  met de buren van Godlinze. Mijn speurtocht ging verder en aangekomen bij PKC’83 kwam ik tot een team bij de D-junioren. Al verder speurende zag ik dat Gronitas helemaal geen jeugdafdeling heeft en was ik met stomheid geslagen. Dat betekent dus dat sommige clubs dus helemaal niets geleerd hebben van de stommiteiten die andere beleidsbepalers bij amateurclubs hebben uitgevreten. Daarom zou ik een oproep aan de KNVB willen doen door clubs die zonder een serieuze jeugdafdeling werken figuurlijk de nek om te draaien. Een voetbalvereniging zonder jeugdafdeling is namelijk precies hetzelfde als een auto zonder motor, die kun je de schroothoop optrappen. Dat is nu het geval met Holwierde dat de bond ‘gewoon” met een probleem opzadelt. Een wanbeleid voeren en dan maar vragen of je in de vijfde klasse weer opnieuw mag beginnen. Helemaal niet opnieuw beginnen is mijn mening want de indeling is al gemaakt en er valt dus niets meer te regelen, zoals subsub9 op www.tweenul.nl. voorstelde. Hoe triest voor de vrijwilligers maar Holwierde gaat met het vlaggenschip maar even een jaartje toekijken.

Nu is het Holwierde, vorig jaar DIO Groningen en wat de volgende club is die naar de ‘klote” zal gaan is ook al bekend. Dat gaat PKC’83 worden denken velen wat best eens zou kunnen gaan gebeuren . Maar misschien hebben de Stadjerders het komend seizoen wel het geluk aan hun kont hangen en staan de neuzen van de nieuw binnengekomen spelers  dezelfde kant op.

Vorige week interviewde ik voor de Oostermoer, een regionale krant uit Noord Drenthe, aanvoerder Rick Oosterhof van de voetbalvereniging Glimmen. De Glimmenaren komen volgend seizoen, na twee achtereenvolgende promoties, uit in de tweede klasse. Rick vertelde dat de kracht van Glimmen onder andere zat in het feit dat er bij Glimmen geen ruimte was voor zichzelf geweldig vindende ego’s. Dat is helaas wel het manco bij veel verenigingen die wel betalen, daar staat geen team!

Want er staan elf spelers in het veld waarvan de ene speler een paar honderd euro in de maand krijgt, een andere wat minder, en weer een andere misschien wel helemaal niets. Vroeg of laat, of je nu PKC’83, Gronitas, Bal of Dak 13, of zoals in dit geval Holwierde heet, ga je op je plaat en ga je als club gegarandeerd naar de ‘klote” Want een ding is namelijk zeker, zie nu weer bij Holwierde, suikeroompje weg, club ook weg.