Leegloop Holwierde een klap in het gezicht van de vrijwilligers

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

In de bekende wandelgangen gonsde het gerucht al een tijdje dat er een leegloop dreigde bij het in de eerste klasse uitkomende Holwierde. Vandaag, 14 juni, werden die geruchten bevestigd met een artikel in het Dagblad van het Noorden, wat ook terug te vinden was op www.dvhn.nl.

DSC08259In het artikel gaf voorzitter Bert ten Hove aan dat er meerdere spelers waren die de club wensten te verlaten. Enkele spelers hadden dat enkele maanden geleden al aangegeven maar de achterblijvers eisten min of meer van het bestuur dat er voor aanvang van het nieuwe seizoen minimaal een gelijkwaardige selectie zou staan.

Een eis die, zo konden we uit de woorden van de preses van Holwierde opmaken, niet haalbaar was voor de club en sponsoren. Ten Hove deed vervolgens het verzoek om met zijn club naar de vijfde klasse te mogen afdalen waar de KNVB echter negatief op reageerde. De periode duurde nog tot 15 juni dus waren er vanaf woensdag 13 juni nog genoeg uren beschikbaar om een volwaardige selectie samen te stellen.

Daar zullen ze in Holwierde anders over denken  want hoe je het ook bekijkt, de eerste klasser krijgt geen representatief  elftal op de been. Holwierde zit namelijk ook nog eens in een hoek waar de concurrentie ‘moordend” is  want in de regio rond Delfzijl barst het met Eems Boys, Farmsum, Godlinze, Holwierde, Meedhuizen, Neptunia, Oosterhoek, Poolster, Wagenborger Boys, WEO werkelijk van de voetbalverenigingen en spelen ook Appingedam en De Pelikanen nog eens in deze regio.

Een kansloze missie waarbij het niet ondenkbeeldig is dat we het ‘DIO Groningen”-scenario te zien zullen krijgen. Want geen representatief elftal betekent geen resultaten wat ongetwijfeld zal betekenen dat er geen schepen vol sponsoren de haven van Delfzijl binnen zullen varen en de club niets meer te bieden heeft.

De voorzitter noemde het een ’’sneeuwbaleffect” maar de critici zullen het een stukje wanbeleid noemen van een vereniging die overigens een zeer beperkte jeugdafdeling heeft. Wanbeleid dat er misschien wel voor zal zorgen dat Holwierde helemaal van het toneel zal verdwijnen wat natuurlijk niet te hopen is. Want ook bij Holwierde lopen ze rond, de vrijwilligers die veel vrije tijd in hun club steken. Toen ik over de site van Holwierde surfde bleef het pijltje namelijk opeens staan op een, voor mij, bekende naam namelijk Kees Rijzenga. Een naam die mijn bloed sneller deed stromen want dat was  de man die jarenlang doelman van Eenrum en, en door zijn verhuizing richting Delfzijl, Holwierde was geweest. Kornelis, zoals hij in Eenrum genoemd werd, was een absolute topkeeper en wat Eenrum betrot de beste doelman die daar ooit  gespeeld heeft. Hij was onze grote held want met Kornelis in het doel waren wij als jeugdige supporters een stuk zekerder van onze zaak richting een overwinning van Eenrum.

Kees Rijzenga moet de zeventig jaar al gepasseerd zijn maar is nog steeds via de materiaalcommissie bij Holwierde betrokken zag ik op de clubsite. Een vrijwilliger in hart en nieren dus waarvan er meer zullen rondlopen bij de voetbalvereniging die volgend jaar het 80 jarig jubileum hoopt te vieren. Gezien het artikel op www.dvhn.nl zal dat niet als eerste klasser zijn wat voor al die vrijwilligers een klap in het gezicht zal zijn. Jaren van, althans dat wordt er beweerd, wanbeleid heeft weer een voetbalclub aan de rand van de afgrond gebracht. Een afgrond waar al meerdere clubs hebben gestaan en die nu samen in een diep ravijn liggen te spartelen. Een ravijn waar niet uit te klimmen valt want de hulptroepen, clubs met een goed beleid, denken van, zoeken jullie het lekker zelf maar uit, en de verenigingen die er dezelfde werkwijze als het bestuur van Holwierde op na houden, prakkezeren er ook niet over om te helpen want die denken alleen maar aan hun eigen hachje.

Een leegloop dreigt bij Holwierde en de vrijwilligers zijn de klos wat jammer is voor Kees Rijzenga en al die anderen. Die moeten namelijk met lede ogen toezien dat hun club naar ‘de klote” gaat. Ze zijn niet de eerste die dat overkomt en zullen ook niet de laatste vrees ik want er schuiven steeds meer voetbalclubs richting een afgrond waar ze, volgens de kenners, door een stuk wanbeleid, vervolgens het bewuste ravijn in donderen om er daarna  niet meer uit te komen.