Proficiat Kloosterburen!!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Na drieëntwintig jaar was het eindelijk zover dat Kloosterburen naar de vierde klasse promoveerde.

1338907594NDSC02622

      De selectie en technische staf die Kloosterburen terug in de vierde klasse brachten.

 foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Zondag 3 juni 2012 zal in Kloosterburen ingaan als de dag dat de voetbalvereniging promoveerde naar de vierde klasse. Een feit waar ik zelf helaas niet bij kon zijn omdat niet alles in het leven te regisseren valt, wat mij op de eerste zondag in juni overkwam.

v.v.Kloosterburen

Via de clubsite werd ik echter ’s avonds al snel op hoogte gebracht van de promotie waar ik de voetbalvereniging Kloosterburen van harte mee feliciteer. In de Ommelander Courant van maandag 4 juni viel te lezen dat Kloosterburen ook in het duel tegen Drieborg niet echt in grote problemen was geweest. Dat was ook het geval in de eerste wedstrijd van het drieluik tussen MOVV, Drieborg en Kloosterburen waarin de ploeg van trainer Willem Pettinga in Midwolda een 4-2 zege op MOVV behaalde. Deze zege werd zondag vervolgd met een 3-1 overwinning tegen Drieborg door twee goals van Bert Mennes en een van clubtopscoorder Marcel Remijn. In het verslag van Kornelis Prins viel verder te lezen dat een groot aantal voetballiefhebbers de weg naar sportpark Westerklooster hadden gevonden. Dat verbaast mij niets want dat is bij ieder thuisduel van de withemden het geval. Willem Pettinga plaatste na afloop van de strijd tegen Drieborg de terechte opmerking dat het voetbal in Kloosterburen leeft. Daar heeft de oefenmeester, die het komende seizoen zijn zesde seizoen bij de nu vierde klasser ingaat, het gelijk helemaal aan zijn kant. Want het voetbal leeft echt in Kloosterburen en niet alleen bij de senioren, maar zeker ook bij de junioren en damesafdeling. Ook daar waren namelijk kampioenen te melden voor de v.v. Kloosterburen. Want naast dat de combinatie tussen Eenrum en Kloosterburen( EKC) bij de dames kampioen werd konden ook de E1 en F1 als kampioen gehuldigd worden.

Succesvol jaar

Drie kampioenen en een eerste elftal dat promoveert naar de vierde klasse betekent dat de voetbalvereniging sportief gezien een zeer succesvol jaar mocht beleven. Een succesvol jaar waar velen in Kloosterburen naar verlangden, want wat wilden ze graag promoveren in het Marnedorp. Jaren achtereen zat het tegen als blessureproblemen in de slotfase van de competitie de ploeg opbrak en de kansen op een kampioenschap of periodetitel als sneeuw voor de zon verdwenen. Maar dat is allemaal verleden tijd want Kloosterburen mocht op zondag 3 juni een mooi promotiefeest vieren. Een feest dat de club meer dan verdient omdat de vereniging een sieraad voor het amateurvoetbal is. Alles waarin de club en zijn vrijwilligers namelijk zelf de regie over voeren hebben ze namelijk uitstekend voor elkaar. Als er wat verbeterd kan worden worden alle middelen en subsidies aangegrepen om het te realiseren. Dat is ook direct de kracht van Kloosterburen: het groot aantal vrijwilligers dat de voetbalvereniging bezit. Vrijwilligers met veel liefde voor de club, die vele uren van hun vrije tijd op sportpark Westerklooster doorbrengen. Dat alleen zou al een reden zijn waarom Kloosterburen deze promotie verdient.

Spelers

Maar ook voor de spelers is het een prachtig hoogtepunt in hun carrière. Drieëntwintig jaar geleden betekent dat enkele spelers van de selectie nog niet eens geboren waren, zoals Peter Reitsma die het duel tegen Drieborg helaas door een schorsing moest missen. Maar de selectie van het seizoen 2011-2012 heeft historie geschreven door het vlaggenschip van de vereniging terug te brengen in de vierde klasse. Een prestatie waar nog lang over nagepraat zal worden, waarbij hoe verder de jaren vorderen, de verhalen steeds mooier zullen worden.

Willem Pettinga

Willem Pettinga noemde het vaak als we elkaar spraken, deze club verdient de vierde klasse omdat het gewoon een mooie vereniging is. Simpeler kun je het niet uitleggen maar het is wel de waarheid. Maar de promotie gun ik Willem ook want in de vijf achter ons liggende jaren was hij een paar keer dicht bij een titel of periodekampioenschap. Nooit had de trainer het over de spelers die hij, om wat voor reden dan ook, moest missen. Dat heeft geen zin want ik kan daar toch niets aan veranderen. Dan werd er voor de zoveelste keer weer gepuzzeld zodat er op de zondag weer een representatief elftal in het veld verscheen. Bij een vijfde klasser heb je echter niet de beschikking over een ruime selectie wat ook op Kloosterburen van toepassing was. Wat zal ook Willem Pettinga blij zijn geweest zondagmiddag, en wat zal hij trots zijn geweest op zijn team. Een groep spelers die ook blij is met hun trainer gezien het feit dat de sympathieke oefenmeester zijn zesde seizoen als hoofdtrainer in Kloosterburen in gaat en die de promotie meer dan gegund is.

Hans Bolt

Een gunfactor die ook op elftalleider Hans Bolt van toepassing is want wat is hij betrokken bij het eerste elftal. Een gouden kracht binnen de club en al jarenlang zeer belangrijk voor de hoofdtrainers van Kloosterburen. Hans, zo viel in het verslag in de Ommelander Courant te lezen, was zo verstandig geweest om maandag 4 juni een vrije dag te nemen wat een wijs besluit is geweest. Want dat hij de promotie uitbundig gevierd heeft staat als een paal boven water.

Voetbalsfeer

Zo passeren ongemerkt velen de revue die op of rond het veld deze prachtige promotie meer dan verdiend hebben en zich, of ze nu speler, vrijwilliger, trainer, elftalleider of supporter zijn, vierde klasser mogen noemen. Geen tegenstanders meer zoals Warffum, Eenrum, Westerbroek of Woltersum maar nieuwe namen. Clubs als Hunsingo, Bedum, Harkstede zullen normaal gesproken volgend seizoen op sportpark Westerklooster te bewonderen zijn  al houden we wat de indeling even een slag om de arm. Mooie duels waardoor de thuiswedstrijden van het eerste elftal ook volgend seizoen weer door veel voetballiefhebbers bezocht zullen worden. Dat zal ook volgend seizoen weer voor een echte voetbalsfeer in Kloosterburen zorgen waar de paniek niet zal uitbreken als er een wedstrijd verloren wordt. Realisme is namelijk een van pijlers waar de voetbalclub op steunt want in het Noord-Groningse Kloosterburen doen ze niet aan luchtfietserij want daar wordt het voetbal namelijk nog beleefd op een wijze zoals het hoort te zijn en dat is: Puur.