Mijn mening: Dirk Kuyt is een kontendraaier

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Naast onze voornaam hebben Johan Derksen en ik nog een ding gemeen en dat is dat we allebei geen fan van Dirk Kuyt zijn. Dan bedoel ik nog niet eens de voetballer Kuyt maar meer de persoon Dirk Kuyt.

Johan Staal

Kuyt, en daar zal mijn naamgenoot het zeker mee eens zijn, is een kontendraaier. Dirk was in gesprek met Feyenoord over een eventuele terugkeer naar de club waar hij mooie jaren had beleefd. In de media lazen we dat het aanbod van Feyenoord een prima aanbieding was maar natuurlijk niet kon tippen aan het riant inkomen wat de Katwijker bij Liverpool verdiende. Dat Dirk moest inleveren als hij in de Kuip terug zou keren stond natuurlijk als een paal boven water want de salarissen die in Engeland vaak aan spelers betaald worden zijn gigantisch.

Enkele weken stond in het blad Helden een hele reportage over Dirk en zijn familie die zich uitstekend vermaken in Liverpool. Een reportage waarbij ik dacht, Dirkie komt nog niet ‘thuis” die wil nog een paar jaar op top niveau spelen. Mijn vermoeden werd maandag bewaarheid want op voetbalprimeur las ik het bericht dat Dirk Kuyt nog niet naar Feyenoord komt. Kuyt voelde zich nog te fit om terug te keren en, ook niet onbelangrijk, de centjes die hij kon verdienen in Rotterdam waren ook niet voldoende.

Ik ben het helemaal met Johan Derksen eens, Dirk Kuyt gooit iedere keer weer een ‘mooi weer’ praatje de lucht in en maakt het niet waar. Bij FC Utrecht flikte hij precies hetzelfde want ook daar beloofde hij de trouwe supporters dat hij in zijn carrière in stadion Galgenwaard zou afsluiten.

Maar Kuyt niet naar Feyenoord, waar Ronald Koeman niet eens verbaasd over was. Die had het al zien aankomen want Koeman weet natuurlijk als geen ander hoe de voetbalwereld in elkaar steekt. In de top is het alleen maar, ikke en de rest kan stikke’.

Velen vinden, waaronder Bert van Marwijk, de voetballer van Liverpool een voorbeeldige prof en dat zal ongetwijfeld zo zijn maar ik ben heel eerlijk, ik vindt Dirkie helemaal niets. Als er na afloop van een wedstrijd spelers voor de camera’s komen en ik zie Kuyt verschijnen schakel ik direct over naar een andere zender want de voorspelbare teksten van Kuyt wil ik niet horen.

Ik denk dat de populariteit van de ‘ideale schoonzoon” in Rotterdam wel een beetje gedaald is overigens want eerst hoog van de toren blazen dat je aan het einde van je carriere bij een van je favoriete clubs terugkeert en vervolgens aangegeven dat je nog voor een nieuw buitenlands avontuur gaat maak je geen vrienden mee in Nederlands grootste havenstad.

Helaas zal Dirk de komende weken ook veelvuldig in beeld komen want het EK komt eraan en Kuyt behoort tot een van de favorieten van de bondscoach. Ik vind het prima maar om nu te zeggen dat ik het selectiebeleid van Bert begrijp kan ik niet zeggen.

Over de tweede doelman van Ajax is al genoeg gezegd maar er zitten nog een paar namen bij de laatste 27 waarvan ik denk, het zal allemaal wel. Maar ik weet wel dat mijn selectie van straks 23 spelers er anders uit had gezien dan die van Bert van Marijk. Maar Dirkie mag mee naar de Oekraïne en krijgt daar zeker speelminuten zodat hij nog een mooie transfer naar een nieuwe club kan maken. Want Dirk, zo vertelde hij zelf, is nog topfit en is daarom nog niet aan Feyenoord toe qua niveau.

Dirk Kuyt is een voetballer die het van zijn inzet moet hebben, waar overigens niets mis mee is. Dat is echter ook de reden dat hij nooit bij Feyenoord of FC Utrecht zal terugkeren. Over twee jaar is het scherpe er bij de Katwijker wel af denk ik persoonlijk en dan moet je als Feyenoord niet eens meer met Kuyt in zee willen gaan.

Geen Feyenoord dus want ook het salaris dat de Rotterdammers wilden betalen stond Kuyt en zijn zaakwaarnemer Rob Jansen niet aan. Inleveren komt niet voor in het woordenboek van Kuyt want de ‘graaicultuur’ in de wereld van de duurbetaalde profs is bijna bij het asociale af.

Daar doen al die miljonairs, waar Dirk Kuyt er een van is, vrolijk aan mee en is er maar een ding waar ze van houden en dat is hun bankrekening. Onze ‘ideale schoonzoon”heeft al miljoenen bij elkaar gevoetbald maar ziet ergens aan de horizon nog een vet contract liggen die ook nog even verzilverd moet worden. Zaakwaarnemer Rob Jansen vindt dat een uitstekend plan want ook die pakt dan een aardige duit mee uiteraard.

Daarom ben ik geen fan van Dirkie de kontendraaier die ook al tot een bedenkelijk niveau is afgedaald en schijt aan zijn fans heeft en puur en alleen maar voor de centjes voetbalt.