Mijn mening: Als rapporteur moet je wel geil wordenvan dit soort acties

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Woensdagavond was ik als toeschouwer aanwezig bij de wedstrijd CSVH-FC LEO en ik heb mij  in dat duel werkelijk kapot geërgerd aan het beleid van de bond Ik heb bewust even gewacht met deze editie van ‘mijn mening” want na woensdagavond was en ben ik helemaal klaar met de KNVB. Ik heb zeker tien keer op mijn puntje van mijn tong moeten bijten of ik had iets gezegd waar ik bij de almachtige geen vrienden mee zou hebben gemaakt.

Johan Staal

Woensdag 9 mei stond het duel CSVH- FC LEO op het programma. Een wedstrijd waarin er voor de thuisploeg wat te winnen viel en voor de Leensters helemaal niets. Op sportpark Hoogkerk was uiteraard veel publiek aanwezig want velen waren nieuwsgierig of het de Hoogkerkers zou lukken om het kampioensschap binnen te halen. Ik had van wedstrijdsecretaris Thijs Wieringa begrepen dat er wat ‘sfeeracties” door de supporters bedacht waren zodat het een sfeervolle aangelegenheid zou worden in Hoogkerk.

Bij opkomst van beide teams werd er dan ook wat vuurwerk afgestoken door enkele supporters die dat overigens deden op een plek waar dit totaal ongevaarlijk was. Prachtig toch een beetje sfeer voorafgaand aan een duel waar zeker 500 toeschouwers op af waren gekomen.

Ik had Thijs beloofd dat ik van het kampioensduel van CSVH voor Puurvoetbalonline even een verslagje zou maken en dus ‘toverde’ ik mijn klein schrijfblokje even later uit mijn binnenzak. Vijf meter bij mij vandaag stond iemand met een duidelijk groter schrijfblok in het begin van de wedstrijd van alles te noteren. Verbazend vond ik dat want in de eerste twintig minuten gebeurde niets waarvoor ik het nodig vond om mijn pen daar mee te belasten. Toen het vuurwerk afgestoken werd zag ik hem ook al driftig pennen en daar begreep ik niets van want een beetje verslaggever hoeft toch niet op te schrijven dat er vuurwerk afgestoken werd voor een duel. FC LEO-voorzitter Jakob Zuidema hielp mij echter uit de brand met de mededeling dat het geen verslaggever was maar een rapporteur van de KNVB.

De preses van FC LEO voegde er direct aan toe dat CSVH een boete van onze almachtige kon verwachten omdat er vuurwerk afgestoken was. Jakob Zuidema sprak namelijk uit ervaring want een jaar eerder was FC LEO, dat ook overkomen. De Leensters speelden toen in de nacompetitie en moesten in een tweeluik met VVK uitvechten wie van de twee naar de derde klasse zou promoveren. Na het eerste duel in Groningen stond heel Leens in rep en roer. Spandoeken werden vervaardigd, het complex werd bijna letterlijk oranje geschilderd en de supporters waren in het oranje gekleed. Kortom, partytime in Leens. Bij de opkomst van beide teams was er Bengaals vuur wat direct al sfeerbepalend was, en ook niet onbelangrijk, door de spelers zeer op prijs werd gesteld.

Een boete voor FC LEO wat CSVH dus ook kan verwachten. Ik word er een beetje moe van dat clubs boetes moeten betalen voor het afsteken van vuurwerk op een wijze zoals in Hoogkerk gebeurde en waarbij de veiligheid van geen enkele toeschouwer in gevaar kwam. Ik word er een beetje flauw van dat clubs boetes moeten betalen als een oudere supporter het hekwerk langs het veld gebruikt als steun in de rug. Ik vind het asociaal dat sommige rapporteurs, die deze ernstige ‘delicten” moeten melden bij de almachtige, zich niet eens voorstellen bij de vereniging waar ze te gast zijn en gewoon illegaal hun werk doen.

De rapporteur die woensdag in Hoogkerk aanwezig was had ook nog een andere taak want hij mocht ook de scheidsrechter beoordelen. Dat beoordelen betekende, zo begreep ik van enkele omstanders, dat hij opschreef wat de scheidsrechter fout deed. Toen ik dat hoorde wist ik het helemaal zeker, ik word geen rapporteur al bieden ze mij duizend euro per wedstrijd. Wat een, sorry dames, kut-functie. Rapportjes maken van wat clubs en scheidsrechters fout doen, je zult het maar als hobby hebben. Dan moet je toch wel volslagen hopeloos zijn als je daar je plezier uit moet halen. Als ik iedere keer van de wedstrijden die ik bezoek alle negatieve dingen op zou   moet schrijven konden ze mij binnen een maand naar een psychiatrische inrichting brengen. Wat een idioterie van de KNVB om de clubs en hun supporters maar ook de scheidsrechters op deze manier te benaderen. Denk toch eens anders als almachtige en bedenk dat bij wedstrijden in de zogenaamde kelder van het amateurvoetbal de oudere supporters graag tegen het hekwerk aan mogen leunen omdat hun stramme ledematen dat na jaren van hard werken meer dan verdiend hebben. Benader je scheidsrechterskorps eens op een positievere manier waarbij ik het ook niet van klasse vind getuigen als een rapporteur aan omstanders vertelt wat de scheidrechter fout heeft gedaan. Ik had er graag wat van willen zeggen woensdagavond maar besloot tot 15 te tellen. Maar ik ben nog boos over dit werkelijk belachelijk gedrag van een functionaris van de KA EN VE BE en daarom zeg ik het toch. ‘Als je het ‘vak’ van rapporteur op deze wijze uitvoert dan moet je daar op de een of andere manier wel ongelofelijk geil van worden om clubs en scheidsrechters op deze wijze een hak te zetten..........

En voor alle duidelijkheid, ben altijd in voor een discussie……

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.