Bellen met Jan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het werd vrijdag 20 april even bellen met Jan want ik was graag even bij mijn voetbalvriend langsgegaan maar wist echter geen gaatje te ontdekken.

1328693909NFoto Jan

Puurvoetbalonline en de Ommelander Courant zorgden er namelijk voor dat de vrijdag mooi vol was wat mij tot een gelukkig mens maakte. Dit leven wilde ik nu eenmaal graag en heb ik nu gekregen. Daarom dus even bellen en samen met Jan ging het uiteraard weer over allerlei voetbalzaken waar we weer een mening over hadden.

Goedemorgen Jan, we zijn er mooi op tijd bij op deze vrijdag: Inderdaad ik zie ook dat het net kwart voor negen is maar jouw kennende neem ik aan dat je al even bezig bent.

Dat klopt zeven uur beginnen Jan want er valt deze weken genoeg te doen voor de Ommelander Courant en Puurvoetbalonline: Ja deze weken wordt er genoeg gevoetbald want we moeten voordat het EK begint wel klaar zijn natuurlijk want het EK is weer heilig verklaard door de KNVB.

Ja, dat klopt wat ik nog steeds een fenomeen vind hoor. Laat lekker voetballen in mei en daarna de nacompetitie. Maar de bond beslist helaas anders: Ik ben het helemaal met je eens maar voor de voetballiefhebbers is het inderdaad jammer. Die mag in de wintermaanden langs de lijn of op de tribune zitten te kleumen terwijl nu de temperaturen wat dragelijker worden er vanaf half mei, behalve de nacompetities dan, niet meer gevoetbald wordt.

Inderdaad een belachelijke situatie maar we weten het Jan, de KNVB is de baas en dat betekent dat de clubs maar moeten volgen. Maar even iets anders, ik kreeg via een oud-collega op het UMCG nog een leuk bericht over de jeugdopleiding van GVAV Rapiditas. De D1 van GVAV staat bovenaan in de competitie en blijft daarin bijvoorbeeld FC Groningen/Cambuur D3 voor. Dat vind ik een knappe prestatie moet ik zeggen: GVAV Rapiditas kunnen, qua jeugdopleiding, veel clubs in de stad Groningen een voorbeeld aan nemen. Een vereniging met een duidelijke visie richting de jeugd waarbij het voorbeeld dat jij nu noemt een hele mooie is. GVAV doet het jarenlang goed en is ook maatschappelijk een vereniging die verder kijkt dan zijn neus lang is. Ze hebben daar diverse projecten om ook kinderen waarvan de ouders het moeilijk hebben te steunen en dat is een prima zaak.

Ik ben het helemaal met je eens Jan want als we twee andere verenigingen die op Kardinge spelen, Oosterparkers en DIO Groningen er even bij nemen dan weten wij genoeg toch: Ja zeker, Oosterparkers was jarenlang een toonaangevende club in de stad Groningen maar daar is helemaal niets meer van over. Dat geldt ook voor DIO trouwens want daar is na het drama aan het begin van het seizoen toen ze zich uit de hoofdklasse ook niets meer van over. Daarom snap ik ook nog steeds niet dat er clubs zijn die zo gefocust zijn op hun eerste elftal. Een goede basis begint bij een gedegen jeugdopleiding want doe je het anders dan kun je er wachten dat een club kapot gaat.

Klopt Jan want ik heb het even opgezocht maar DIO heeft vier jeugdteams en Oosterparkers heeft geen A en B-junioren wat voor de doorstroming natuurlijk helemaal niets is. En trouwens, ik hoorde laatst in de wandelgangen dat Oosterparkers volgend seizoen alleen maar meer op de zaterdag verder gaat: Dat geloof ik direct want het zondagvoetbal gaat de komende jaren zware tijden tegemoet.

Dat ben ik helaas met je eens Jan want ik ben nog opgegroeid met voetballen op zondag en vind dat nog steeds een voetbaldag hoor maar inderdaad het wordt richting de komende tien jaar een lastig verhaal om het zondagvoetbal nog een beetje op niveau te houden: De tijden veranderen Johan en daar zullen we, of we willen of niet, in mee moeten. Maar ik ben het met je eens en ook ik denk dat er over tien jaar niet veel echt specifieke zondagclubs meer zullen zijn.

Wat dat betreft veranderd er steeds meer binnen de voetbalwereld want we hebben weer een nieuwe hype in de kleedkamers: Ik weet direct wat jij bedoelt want de hype is dat is dat er tegenwoordig in de kleedkamers muziek gedraaid moet worden.

Jan je gaat door voor de stereotoren want inderdaad dat bedoelde ik. Als ik nu nog trainer zou zijn hadden we een probleem, dus ik ben blij dat ik gestopt ben: Dan denken we hier precies eender over want ook bij ging de muziek direct uit. Weg met die ongein. Want je maakt mij niet wijs dat iedereen dat leuk vind om tijdens het omkleden naar muziek te luisteren. Maar iedereen wandelt weer vrolijk achter iedereen aan maar ik ben heel eerlijk, als ik trainer was dan geen muziek in de kleedkamer.

We worden oud Jan maar het gaat helemaal nergens meer over: Muziek die spelers op moet peppen richting een wedstrijd: Had jij dat vroeger nodig nee toch zeker. Nou ik ook niet hoor maar iedereen moet na-apen in het wereldje met rare tattoo’s en vreemde kapsels en meer van dat soort randzaken wat helemaal niets met het spelletje te maken heeft

We zijn er weer lekker bezig Jan: Moet kunnen toch en het is gewoon de realiteit alles en iedereen doet wat een andere doet en men vindt alles heel gewoon.

Inderdaad dat klopt helemaal en dat is straks tijdens het EK ook weer zo dan staat alles weer in het teken van de Oranjegekte en er is maar een die lacht en dat is de KNVB: Ja maar ook de KNVB merkt dat de bomen niet meer tot aan de hemel groeien want ook daar ontkomen ze niet aan bezuinigingen.

Oke dus ook daar wordt er kritischer naar de uitgaven gekeken dus: Ja en dat is ook niet echt raar is mijn mening want jij bent ook even scout geweest toch. Klopt en ho maar ik weet wat jij bedoelt. De randvoorwaarden waren inderdaad prima maar als je dat over een jaar doorberekent in heel Nederland dan heb je een redelijke uitgavenpost denk ik hahaha. Want een gehaktballetje hoorde er minimaal bij: Precies en dat is nog maar een klein onderdeel want in de top van de KNVB werd de afgelopen jaren ook met geld gesmeten hoor.

Jammer is dan denk ik dat er gesneden gaat worden in de regionale trainingen en toernooien: Inderdaad en dat maakt het juist zo belachelijk want dat is nu net iets waar je niet op moet bezuinigen. Maar de top denkt eerst aan zichzelf en dan aan de rest.

Ja, wat betreft zijn het echte managers want ik was nog even op het UMCG maar binnen Logistiek zijn de ‘toppers’ al mooi bezig het schip Logistiek te verlaten: Die voelen nattigheid denk je.

Wat die voelen vertel ik je wel een keer ‘off the record” Jan dat is denk ik beter maar een tipje. Ben blij met het besluit: Dan weet ik genoeg maar ik ga me nu voorbereiden op een midweek weg, samen met Marijke.

Dat zijn leuke berichten Jan en ik zou zeggen, geniet ervan: Gaan we doen en we houden contact.