Mijn mening over: Competitievervalsing bezorgt AJAX de titel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Koploper Ajax profiteert voor het tweede seizoen op rij van de drukke Europese verplichtingen van concurrenten voor de landstitel. Waar FC Twente vorig jaar het kampioenschap alsnog verloor nadat de formatie uit Amsterdam was uitgeschakeld in de Europa League, betaalt AZ dit seizoen ook tol voor de successen in het buitenland en kan het de landstitel vergeten.

Johan Staal

 Dit ‘opmerkelijk” bericht las ik op www.telegraaf.nl en de woorden kwamen van Raymond Verheijen die als inspanningsfysioloog trainingsprogramma’s samenstelt waar veel trainers uit het betaalde en amateurvoetbal meewerken. Verheijen onderzocht jarenlang tal van wedstrijden van clubs en kwam tot de conclusie dat een club met maar twee rustdagen minder won dan een club die drie dagen had mogen rusten. Dat vind ik knap, dat je na jaren van onderzoek tot deze conclusie komt want daar was ik nou niet opgekomen dat een Europees avontuur een club vaak in de nationale competitie punten kost. Verheijen doet voorkomen alsof hij baanbrekend werk heeft verricht maar ik denk dat zijn conclusie door velen met een glimlach aangehoord wordt. De inspanningspsycholoog voorspelde namelijk ook dat Oranje een slecht WK in Zuid-Afrika zou spelen want ze hadden qua hoogte een verkeerd onderkomen gekozen. Verheijen was in die periode adviseur van Zuid-Korea en die hadden het volgens de Nederlander beter voor elkaar. De resultaten wezen echter anders uit en dat zal ook met dit onderzoek gebeuren.

Natuurlijk is drie dagen rust beter dan twee maar hoe vaak is door de heren analytici de afgelopen maanden niet geroepen dat AZ in een flow zat en geen vermoeidheid kende. En inderdaad AJAX had het ’geluk” dat het tijdig werd uitgeschakeld in de Europa League die je als gezonde club nooit van je leven kan winnen. Want van clubs die meer dan 100 miljoen aan schulden hebben maar ondertussen vrolijk spelers mogen blijven kopen win je nooit. Raymond Verheijen zal ongetwijfeld een punt hebben maar om daar dit spektakel van te maken gaat mij wat te ver. AJAX voor de tweede keer kampioen zit er aan te komen maar als AZ, zoals zo vaak werd beweerd in de prietpraatprogramma’s, dit seizoen een echte killer in de ploeg had die er dit seizoen 25 goals in had geschopt dan was de theorie van Verheijen er een van rijp voor de prullenbak geweest.

Kortom waar gaat het allemaal over als je ook nog eens weet dat een club als PSV met een grote selectie door de kenners als kampioen werd getipt, Europese verplichtingen of niet. Dan weet ik nog wel een andere theorie want misschien moet Verheijen eens de selecties door nemen om te kijken waar spelers heen moeten vliegen als ze international zijn. Arbeid en rust zijn aan elkaar verbonden maar we moeten het ook niet overdrijven denk ik. Aan de andere kant je richting het EK weer even laten horen is natuurlijk nooit verkeerd want ergens als gast aanschuiven in een van de vele praatprogramma’s rond het EK-voetbal wil ook Raymond Verheijen wel….