Mijn mening: De tuchtcommissie van de KNVB meet met meerdere maten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De KNVB heeft een zeventienjarige jeugdspeler van de Enschedese amateurvoetbalclub Rigtersbleek voor de rest van zijn leven geschorst. De jongen deelde vorige maand een kopstoot uit aan een tegenstander. Het incident had plaats tijdens een wedstrijd tegen De Tubanters. Het slachtoffer ligt nog altijd thuis met een zware hersenschudding.

Johan Staal Volgens De Tubanters maakte hun aanvoerder een overtreding waarna Rigtersbleek een vrije trap kreeg. De zeventienjarige speler gaf hierop een kopstoot aan de aanvoerder. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd, waarna de wedstrijd werd gestaakt.
De straf lijkt een statement te zijn van de bond die vorig jaar aankondigde geweld op het veld strenger te willen bestraffen. Volgens De Telegraaf gaat de speler bezwaar aantekenen tegen het besluit.Vanwege de overtreding was de jeugdspeler eerder al voor een jaar geschorst door zijn eigen club. Dit bericht was gisteren in diverse media te lezen en wekte mijn verbazing. Enkele weken geleden gebeurde er in Bedum iets soortgelijks en daarvan werd deze week bekend dat de speler een schorsing van vier jaar was opgelegd. Maatregelen die op zich prima zijn maar natuurlijk van geen kant kloppen. Want als we nog een stapje verder gaan dan komen we uit bij het volgende bericht wat ik op www.nos.nl vond en over Feyenoorder Guyon Fernandez gaat die op 29 februari een schorsing van vijf wedstrijden aan zijn broek kreeg

Feyenoord moet het vijf wedstrijden stellen zonder spits Guyon Fernandez. De spits heeft het voorstel van de aanklager betaald voetbal, vijf duels schorsing, namelijk geaccepteerd. Fernandez wordt geschorst, omdat hij in de competitiewedstrijd van zondag tegen PSV (3-2) een kopstoot uitdeelde aan Marcelo. De aanklager hield bij het bepalen van het schikkingsvoorstel rekening met de eerdere straffen die Fernandez kreeg. In november werd hij zes duels geschorst, nadat hij Rens van Eijden van NEC twee keer een klap had gegeven. Vorig seizoen kreeg de spits, in dienst van Excelsior, drie duels wegens natrappen.

Dat zijn drie vergrijpen waar je als amateurvoetballer niet eens voor de tuchtcommissie hoeft te verschijnen want je voetbalt nooit weer als wordt je ook ruim honderd jaar oud. Wat een aanfluiting als je het tegenover de incidenten op een voetbalveld in Enschede en Bedum zet. Drie gevallen van geweld op het veld en drie verschillende strafmaten, gekker moet het niet worden. Overal wordt geroepen dat de betaalde voetballers een voorbeeldfunctie hebben voor de voetballende jeugd en wat doet de bond die laat Fernandez er met de lichtste straf tussen uit piepen. Klassenjustitie zou je bijna denken maar voor de twee amateurvoetballers zeer frustrerend. Natuurlijk horen dit soort excessen niet thuis op het voetbalveld en moeten amateurvoetballers streng gestraft worden maar stel dan ook een daad in het betaalde voetbal waar de normen en waarden steeds meer in rook opgaan. Pak die ongein van bijvoorbeeld Driesje Mertens aan die uit frustratie van eigen onvermogen aan een geblesseerde tegenstander begint te trekken tijdens RKC- PSV. Dat zijn voorbeelden van lekker gedrag wat je als tuchtcommissie snoeihard moet aanpakken. Want laten we wel zijn, de jeugd neemt alles over van wat hun favorieten doen waarbij je mag hopen dat ze het idioot gedrag van Mario Balotelli niet als voorbeeld nemen. Drie verschillende strafmaten roept natuurlijk vraagtekens op zonder dat ik daarbij op de stoel van de tuchtcommissie ga zitten. Een kopstoop of iemand bij zijn keel pakken is in mijn beleving eenzelfde soort vergrijp want je hoort je handen of hoofd daarvoor te gebruiken waarvoor ze bestemd zijn, en wat dat is mag iedereen zelf invullen. Drie strafmaten hoort niet en waarbij Guyon Fernandez wat mij betreft niet levenslang geschorst hoeft te worden maar ik dan wel van mening ben dat beide amateurvoetballers te zwaar gestraft zijn waarbij ook bij de amateurvoetballers nog eens met twee maten gemeten is. Een constatering die bij mij de vraag oproept hoe je in vredesnaam als tuchtcommissie tot dit besluit bent gekomen. Een speler levenslang, een ander vier jaar, en een weer een andere voor een paar wedstrijden schorsen. Het is precies als met de ontwikkelingen in het Catshuis waar Rutte, Verhagen en Wilders zitten te ‘mens erger je nieten” er is geen touw aan vast te knopen.