Mijn mening: Pedersen, Enevoldsen en Lens moeten lekker opzouten!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Eerder dit seizoen vertrok Krijno Bos vroegtijdig bij Stedum, vorige week Wout Kluin bij ZEC, Wichard Slagter en Martijn Elzinga vertrokken bij Usquert en Rolf de Boer en CVVB gingen in december 2011 uitelkaar. Vier voorbeelden van clubs en trainers die het seizoen niet met elkaar afmaakten.

Johan StaalDeze vier voorbeelden komen alleen nog maar uit het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant maar ik kan daar ook de breuk tussen Onno van Dijk en FC Grootegast bijplaatsen. Van Dijk stond op het moment van de breuk vijf punten los van nummer twee van dat moment, VCR, en er leek geen vuiltje aan de lucht voor de jonge oefenmeester. Er kwam echter een kink in de kabel en hoppa, einde oefening. Vijf clubs die het seizoen niet afmaken met hun trainer waar Martijn Elzinga als opvolger van Wichard Slagter bij Usquert het na nog geen tien duels al voor gezien hield.

Alle vijf situaties staan op zich uiteraard en hoeven die hier niet opgerakeld te worden maar als we even verder kijken in voetballand wonderland dan is het elders niet anders. Vaak hoor je, de chemie tussen trainers en spelers is verdwenen.

De chemie tussen spelers was weg las ik in een interview dat Voetbal International had met PSV-speler Jermaine Lens. De voetballer zei letterlijk, we konden het niet meer opbrengen om voor Fred Rutten door het vuur te gaan.

Toen ik dat las dacht ik maar één ding, als ik technisch manager was bij PSV dan trapte ik die Lens eruit. Want die loopt voor een salaris bij PSV te voetballen waar je bijna misselijk van wordt en kan het niet opbrengen om zich helemaal ‘scheel” te werken voor zijn coach.

Persoonlijk denk ik dat ‘meneer” Lens eens een tijdje met een vaste supporter mee moet lopen die iedere dag om half zes zijn bed uitmoet om zich om zeven uur bij zijn baas te melden. Dan ziet hij wat die supporter er voor overheeft om iedere thuiswedstrijd trots zijn seizoenkaart te kunnen laten zien.

Bij Groningen lopen er twee Denen, Enevoldsen en Pedersen, rond die het niet echt meer naar hun zin hebben en liever niet meer meegaan naar de uitwedstrijden van hun teamgenoten. Hans Nijland was in het DvhN nog mild in zijn commentaar vond ik persoonlijk. Als ik manager was, en dat meen ik serieus, dan werd het contract inleveren en opzouten.

 Dat soort ongein horen we steeds meer wat helaas ook steeds vaker overslaat naar het amateurvoetbal. Vroeger was niet alles beter, maar was het ondenkbaar dat je als geblesseerde thuisbleef.

Veel wordt er door de amateurs overgenomen van onze profvoetballers, zoals het verzamelen van een groot aantal plakplaatjes her en der op je lichaam en het dragen van voetbalschoenen waarvan de kleuren in alle opzichten vloeken bij het clubtenue.

Maandagmiddag zat ik nog even naar een herhaling van Feyenoord-NAC te kijken en het viel mij op dat de kappers van tegenwoordig half werk afleveren. Veel Feyenoorders hadden bovenop hun hoofd veel haar en aan de zijkanten niets. Dit gold trouwens ook voor enkele NAC-spelers, maar dit terzijde. Een cameraswitch naar de tribune deed mijn vermoeden bevestigen want ook daar stonden tientallen supporters met dezelfde coupe als John Clasie, de nieuwe held van de Rotterdammers. Dat supporters dezelfde, coupe” willen als hun favorieten kan ik mij nog wel iets bij voorstellen maar ik hoop niet de amateurvoetballer het gedrag van Enevoldsen en Pedersen van Groningen en PSV-er Jermaine Lens gaan kopiëren. Drie voetballers die een, in mijn beleving althans, riant salaris verdienen en zich niet kunnen motiveren. Dat gedrag mag niet overslaan naar het amateurvoetbal waar het steeds lastiger wordt om vrijwilligers te vinden. Vrijwilligers die het niet verdienen dat voetballers zaterdags of zondags er met de pet naar gooien maar die mogen verwachten dat spelers in ieder geval hun best doen. Daarom hoop ik echt dat de amateurvoetballers geen voorbeeld nemen aan twee zichzelf overschattende Denen bij Groningen en plakplaatjesverzamelaar Jermaine Lens van PSV.