Ingezonden brief naar aanleiding van Selectiebeleid Regioteam Noord Groningen

op . Geplaatst in Even na praten

De hier onder ingezonden brief is van Ard Torrenga en is in zijn geheel geplaatst.

Johan

Hierbij mijn mening over het selectiebeleid van Regioteam Noord Groningen. Dat de wedstrijden alleen maar aan het eind van het seizoen gespeeld zouden moeten worden is natuurlijk de grootste onzin. Er zou best tijdens het seizoen, op de woensdagen, gespeeld kunnen worden. Hiermee bijt je niet de club, die trainen immers allemaal op de dinsdag en donderdag.

Er mag wel wekelijks op de vrijdag, 1 dag of 2 dagen voor de competitieverplichtingen, gespeeld worden in de zaal. Vele spelers doen dat en worden daar niet minder van. Komt nog bij dat de spelers allemaal contributie betalen, waardoor ze niet verboden kan worden om op de “vrije dagen” bij hun vereniging deel te nemen aan welk evenement dan ook.

Willen de trainers hun spelers daarvoor straffen (schorsing/wisselbeurt), dan straffen ze zichzelf en de club. En het regioteam speelt hooguit 1 wedstrijd per maand. Moet mijns inziens geen probleem zijn.

Wat Jan Pier (VV Bedum) betreft…...die is inderdaad niet geheel fit, maar zou wel speelminuten kunnen opdoen bij het regioteam. Mocht het niet kunnen, dan moet hij dit zelf aangeven. Ik ga er vanuit dat de spelers oud en wijs genoeg zijn. Daarnaast worden ze bij het regioteam ook nog eens goed medisch begeleid indien nodig. Vele geblesseerde spelers hebben in het verleden al gebruik gemaakt van Otto Voorma (oud clubarts SV Veendam), waardoor ze sneller weer bij hun eigen club aan het spelen kwamen.

Davy Jurna hoort er gewoon bij. Spits van zaterdag eersteklasser CVVB die buiten de selectie is geraakt omdat ie problemen heeft met de trainer. Heeft er geen lol meer in , maar kan naar mijn mening daarom best in het regioteam.

Niek Nienhuis is een apart verhaal. Die jongen kan gewoon goed voetballen. Heeft ie als 18-jarige in de eerste klasse op de backpositie bij Viboa bewezen. Via het regioteam is ie bij de beloften van destijds BV Veendam beland. Door een vervelende hardnekkige blessure is hij daar niet echt aan voetballen toe gekomen. De clubs had hij voor het uitkiezen, maar de slechte gezondheid van zijn vader deed hem besluiten terug te keren naar VV Eenrum. Zijn vader overleed dat seizoen (2009-2010),  waardoor hij zijn ambities enigszins heeft laten varen. Familie (moeder, zus en broers) kwamen op het eerst plan. Voetbal werd bijzaak (lees ontspanning/afleiding).

Niek (23), die nu in Leeuwarden studeert, heeft aangegeven dat hij er nu klaar voor is om nog een keer de stap hogerop te maken. Dat ie gewisseld werd tegen Blauw Geel ’15 was ook volgens hem volkomen terecht. Zou de oorzaak misschien kunnen zijn dat het vier dagen na de sterfdag van zijn vader (22-2-2010) was en dat hij een klotenweek achter de rug had ? Alles heeft zo zijn reden.

Over het scouten wil ik verder dit nog even kwijt.

Met alle respect, maar het niveau van de 5e- en 4e klasse is gewoon ontzettend laag. Bewijs is er. VV Ezinge 1 (4e klasse) – Viboa A1 (hoofdklasse)  1-4. Viboa A1 speelde met 6 eerstejaars en 1 eerste jaar B-er (scoort 2x) en liet Ezinge bij vlagen alle hoeken van het veld zien. De uitslag was aan de magere kant gezien het wedstrijdbeeld/kansen.

Regioteam Noord Groningen nam afgelopen zomer deel aan het toernooi van GVAV Rapiditas A1. De enige spelers die het niveau (tempo) aan konden waren 2 jeugdspelers (A-junior en C-junior van Viboa) en Christiaan van der Tuuk (VV Bedum). Daarnaast konden beide doelmannen Jelmer Kiewiet (Neptunia A1, later hoofdklasser DIO Groningen) en Maurijn Boersma (De Heracliden A1) zich onderscheiden, vooral doordat de rest te kort kwam. Handelingssnelheid, techniek, voetbalgogme. Ook seniorenvoetballers als Dennis Tromp (topscorer Rood-Zwart Baflo 1), Jan Pier (topscorer VV Bedum 1), die bij hun club wekelijks misschien schitteren, kwamen er helemaal niet aan te pas.

En wat betreft Alfred Venhuizen kan ik kort zijn. Leuke voetballer voor VVSV ’09, maar zal ook al moeite hebben met een paar klassen hoger. En als die jongen echt had gewild/gekund, was hij wel naar een ander club (FC LEO of VIBOA) gegaan. Van alle verenigingen, dus ook 5e -, 4e klassers, spelers halen is naar mijn mening geen optie. Daar wordt het regioteam zeker niet sterker van. Het kan toch niet zo zijn dat je bijvoorbeeld spelers van Rood Zwart Baflo, VVSV ’09, Ezinge, SIOS, Noordpool UFC en Godlinze tezamen in een team zet, in plaats van 2 van Viboa, CVVB en Omlandia. En dan helemaal afgedroogd worden door de beloften van een BVO of Topklasser.

’t Is lastig…we weten allemaal wel hoe het niet moet. Enige wat belangrijk is, is dat de clubs (trainers) hun medewerking verlenen. Luister eens naar de mening de spelers die in het verleden voor het regioteam hebben gespeeld. Misschien dat men dan tot een wijze selectieprocedure kan komen.

p.s. Ik ben zelf gestopt bij RTNG/Autowasstraat Batterman i.v.m. drukke werkzaamheden in de voetballerij, waarover later meer.