Theo Warners, een mooie koers en een kapotte CV

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een rondje langs de velden werd het niet zaterdag 3 maart maar de Ronde van Groningen wel.

foto ronde

De commentaren op Facebook waren niet van de lucht want de kreten ‘gaat dat stukkie fietsen voor het voetballen” waren talloos. Inderdaad het wielrennen kreeg voorrang zaterdag 3 maart en ik heb, net als de twee eerdere edities waar ik bij aanwezig was, er weer intens van genoten. Mee in de ‘tourkaravaan” met aan boord een echte tourradio waarop alles wat er gebeurde prima te volgen was.

Zaterdag rond kwart over tien was ik in De Mencke waar ik direct de man weer tegenkwam die ik een keer per jaar tref, Willem Dijk uit Usquert. Willem deed verslag voor de radiozender Havenstad FM en verheugde zich ook op een mooie koers. De sportfanaat vertelde terloops nog even dat hij de Elfstedentocht samen met zijn broer op 17 februari had verreden en aan zijn ogen te zien had hij daar intens van genoten.

privechauffeur

Rond elf uur meldde mijn privéchauffeur Jeroen, geen onzin want de organisatie had het ook nu weer uitstekend geregeld, dat we richting de Eemshaven zouden vertrekken. Een bewogen koers werd het waar het verslag ook op www.nwvg.nl te lezen is. Hoewel veel kreten 'van gaat het wielrennen voor het voetballen" zag ik toch veel voetballiefhebbers langs de kant van de weg staan. Op weg naar Bedum zag ik echter een die ik al bijna 35 jaar niet meer had gezien. In mijn periode bij Marcia, dat later door een fusie met CSB opging in Rood Zwart Baflo, maakte ik twee trainers mee. De eerste was Henk Poelstra en de tweede stond dus langs de kant van de weg in de buurt van Noordwolde waar hij later op de dag bij de wedstrijd Noordwolde- CSVH aandachtig toeschouwer was. Theo Warners was de man die ik al zeker 35 jaar niet meer had gezien. Mart Smeets schreef een keer in een van boeken, de Tour stopt nooit of je wilt of niet.”

Achtergrond

Een mooie uitdrukking wat zaterdag ook gold voor de wielerkaravaan die achter een peloton door het Groningen raasde. Dus niets even stoppen om mijn oud-trainer nog eens de hand te schudden. Want was dat gebeurt dan had ik hem direct uitgenodigd om eens na te praten over zijn trainerscarrière cq voetballoopbaan. Maar we raasden door en Theo Warners verdween letterlijk en een klein beetje figuurlijk naar de achtergrond want we gingen door richting Bedum en de andere plaatsen die de wielerkaravaan aandeed.

Hielko 

Zo kwamen we tegen vier uur waar het op de Havenweg al redelijk vol stond met wielerliefhebbers. Liefhebbers die in afwachting waren van wie de winnaar van de 34e Ronde van Groningen zou worden.Opeens hoorde ik mijn naam en zag dat een van de redacteuren van de Ommelander Courant,Hielko Merkus ook naar Uithuizen was gekomen. Dat werd even bijpraten over mijn belevenissen onderweg en samen de hoop uitspreken dat een van de renners van NWVG-Bike4AIR als winnaar over de meet zou komen. De wens van ons, en velen langs de kant, kwam uit want Niels de Blaauw kwam namens de NWVG als eerste over de meet.

Na deze prachtige koers door naar Winsum, waar Martine ondertussen ook aan was gekomen uit Groningen, en snel naar Ezinge.

Naast de ruwe versie van de Ronde van Groningen stonden er namelijk ook nog een paar belverslagen op het programma voor de editie van maandag. De rust werd echter verstoord door veel lawaai uit een Cv-ketel wat niet veel goeds beloofde. Via de energiewacht werd de oplossing via de telefoon gegeven, gewoon de stekker uit het stopcontact te halen. Prima oplossing waardoor het dus een koude avond werd qua temperatuur en de ‘luiken” op tijd gesloten waren op de Peperweg.