Een mooi verslag uit de kelder van het amateurvoetbal

op . Geplaatst in Even na praten

In de kelder van het amateurvoetbal worden ze gespeeld de duels tussen bijvoorbeeld Noordwolde4-CVVB7. Wedstrijden waar het tempo vaak niet erg hoog ligt maar die wel vaak mooie verslagen oplevert.

1331213439NVVN4 2011 2012

 Noordwolde 4 seizoen 2011-2012

Zaterdag 3 maart stond voor Noordwolde 4 de eerste wedstrijd na de winterstop op het programma. In de winterstop was er eenmaal geoefend; in en tegen Niekerk werd een klinkende 1-6 zege geboekt. Helaas telde dit niet mee voor competitie, maar het gaf de ploeg wel wat vertrouwen richting de tweede competitiehelft. Op deze zaterdag ging het dus weer om de punten voor de competitie en stond er meteen een mooi affiche op het programma: er werd namelijk aangetreden tegen de eeuwige rivaal CVVB in Bedum: een heuse derby dus! De competitiestand is wegens veel verschil in aantal gespeelde wedstrijden niet helemaal representatief, maar dit was de wedstrijd tussen het nummer 5(CVVB) en 6 (Noordwolde), bij winst zou Noordwolde de Bedumers voorbij gaan ondanks een minder gespeelde wedstrijd. Wat betreft verliespunten staat Noordwolde op een 4e plek en de verschillen bovenin zijn zo klein dat er nog van alles mogelijk is (de bal is rond, het is pas afgelopen na het laatste fluitsignaal, it ain't over till the fat lady sings en zo kunnen er nog vele cliché-uitspraken en spreekwoorden uit de net zo spreekwoordelijke kast gehaald worden)! 

Niet compleet

Noordwolde was niet helemaal compleet voor deze derby. Goalgetter Silvan was vandaag afwezig, en datzelfde was het geval bij Menzo, Niek, Wicher, Wobbes en de gebroeders Smit. Daarentegen was Henk Smit weer present na een enkelkwetsuur en kon Noordwolde-clubman, legende en vedette in 1 Joan Sibma ondanks zijn werk later die middag toch aantreden. Ook Jasper was na ruim 4 maanden knieblessureleed voor het eerst weer beschikbaar en sloot na een helft bij het 2e aan bij de wedstrijdselectie. Zo kwam het dat er 10 namen in de opstelling konden worden ingevuld. Omdat voetbal een spel is van 11 tegen 11 was er sprake van spelerstekort. Gelukkig sloten Bas en Daniel even later aan en zo had Noordwolde dan toch even veel spelers op het veld staan als de tegenstander.

Derby

De derby was vooraf groots aangekondigd, gezien het feit dat beide ploegen concurrenten van elkaar zijn wat betreft de plaatsen die recht geven op Europese tickets. Genoeg redenen voor beide supportersgroepen om deze wedstrijd massaal te gaan bezoeken. Omdat de burgemeester van Bedum bang was voor confrontaties tussen beide groepen werd echter besloten dat er geen supporters van de uitclub welkom waren. Toen Noordwolde-voorzitter Peter van der Wal van deze maatregel hoorde reageerde hij in de pers enorm verbaasd: 'Noordwolde heeft één van de beste supporters van het land, er doen zich nooit problemen voor. Zowel bij thuis- als bij uitwedstrijden zorgen onze supporters juist voor een gezellige en leuke sfeer. Ik begrijp absoluut niet waarom deze maatregel genomen is.' De burgemeester bleef echter bij zijn standpunt en zo was het uitvak op twee ruziënde katten na leeg. Echter verscheen vlak na het eerste fluitsignaal toch een Noordwolde supporter tussen de twee vechtende dieren. Trainer van Noordwolde 2 en vedette van VVK René Wubbolts was ongezien binnen gekomen en moedigde de ploeg in het geel fanatiek aan. Direct werd hij omringd door enkele stewards, maar hij gedroeg zich zoals we van een Noordwolde supporter gewend zijn voorbeeldig waardoor er geen noemenswaardige incidenten gebeurden op de tribunes.

NS-trein

Dat het een derby was, bleek ook op het veld. De thuisploeg startte sterk en kwam regelmatig dreigend voor het doel van Noordwolde keeper Bart Smit (hij is overigens niet de oprichter van de gelijknamige speelgoedwinkel en werkt ook niet voor concurrent Intertoys). Flinke duels werden niet geschuwd, waar Noordwolde het duidelijk lastig mee had. Toch was het Noordwolde dat op voorsprong kwam. Henk Smit werd op het middenveld aangespeeld en zag spits Jaap de loopactie maken. De voeten van Henk deden exact wat het hoofd bedacht had, zoals we van deze fluwelen voetballer gewend zijn. Zijn fijne traptechniek bezorgde de bal keurig achter de verdediging bij Jaap en waar de thuisgebleven fans van Noordwolde vreesden voor een onrustige afwerking omspeelde de spits van de geelhemden keurig de keeper en schoof de bal in het lege doel 0-1. CVVB was niet aangeslagen en zocht direct naar de gelijkmaker. Omdat de organisatie bij Noordwolde niet goed stond, kwam de rechtervleugelspeler van de Bedumers er een paar keer makkelijk door. Dit leidde dan ook tot de gelijkmaker. Deze vleugelflitser in het rood stoomde op aan de rechterkant en haalde de achterlijn. Zijn voorzet leek vervolgens ongevaarlijk, maar keeper Bart kon er toch niet bij waar Keimpe dan weer niet op gerekend had. Via het been van de man die na drie jaar gezegd te hebben te gaan stoppen nu toch echt aan zijn laatste seizoen bezig is, stuiterde de bal in het doel 1-1. De rechterkant van de Bedumers bleef als een niet-NS zijnde trein lopen en bleef gevaarlijk. Aanvoerder Leseman pepte zijn ploeg op en spoorde aan tot organisatie en Jasper werd door legende Joan Sibma toegesproken dat hij teveel met anderen en de organisatie neerzetten bezig was, daardoor hij te weinig in het spel voorkwam en wegens veel gepraat van alle kanten Henk Smit de aangewezen persoon was zijn mond open te doen. Toch kwam Noordwolde op achterstand. Een voorzet van wederom de rechterkant werd ingekopt door de spits in een rood shirt. Wederom via scheidend Noordwolde speler Keimpe vloog de bal in het netje achter Bart 2-1.

Omzetting

Een kleine omzetting in het team zorgde ervoor dat het gevaar van CVVB geneutraliseerd werd. Eveneens scheidend Noordwolde speler Ronald stopte de vleugelflitser in zijn niet bestaande broekzak (alleen Henk Smit heeft zakken in zijn voetbalbroekje, verschil moet er zijn), Leseman hield de hele eerste helft al de andere kant pot dicht en zo kon de ploeg in het geel op zoek naar de gelijkmaker. Joan, Henk en Jasper zorgden met vlot combinatiespel voor ruimtes op de helft van CVVB en dit leverde enkele dreigende momenten op. Echter was of de laatste pass net niet goed of de bal kwam net niet goed te liggen voor een gevaarlijk schot. Joan, Jaap, Henk, Jasper en Ronald waagden allemaal een poging, maar tot treffers leidde dit niet waardoor Noordwolde met een 2-1 achterstand de rust in ging.

Leseman kwam de tweede helft niet meer terug het veld op. In de eerste helft had hij zich verstapt en had teveel last van de enkel om verder te kunnen spelen. Gevolg was dat Noordwolde de tweede helft de vlag van hun grensrechter in het gras had gestoken en zonder assistent-scheidsrechter speelde, zoals dat zo mooi heet. Later in de tweede helft was een wisselspeler van CVVB zo vriendelijk om de vlag op te pakken, maar of dit nou gunstiger uitpakte voor Noordwolde dan zonder vlaggenist blijft een politiek discussiepunt gezien de belangen die op het spel stonden.

Tweede helft

De tweede helft was overduidelijk voor Noordwolde. CVVB kwam er sporadisch via een counter uit, maar deze werden keurig verdedigd door Daniel, Keimpe, Solke en Ronald. Noordwolde gaf volop druk op de goal van CVVB, maar tot hele grote kansen leidde dit nog niet. Toch leek het een kwestie van tijd tot die grote kansen er wel kwamen en uiteindelijk ook de gelijkmaker. Nadat een één-twee tussen Henk en Jasper over werd geschoten door Jaap, Bas het zijnet had geraakt, Keimpe naast gevuurd had en Jasper de bal net niet bij Jaap kon krijgen viel dan toch de gelijkmaker. Voor een vrije trap op de rand van de zestien meter draait Henk Smit zijn hand niet om. Met zijn eerder genoemde fijne traptechniek legde hij de bal via de handen van de keeper in de kruising 2-2. Na deze gelijkmaker ging Noordwolde op zoek naar de overwinning. CVVB begon te beseffen dat een punt waarschijnlijk het maximaal haalbare was en gooide er een tandje bij wat betreft strijdlust. Dit sloeg enkele keren door. Vedette Joan Sibma was net op tijd weg om een harde tackel te ontwijken, Bas werd onderuit gekegeld en Jasper ontsnapte twee keer aan een aanslag op zijn benen. Laatstgenoemde zat al niet geweldig in de wedstrijd wegens nog wat angst voor zijn knie, en dat werd er hierdoor niet beter op. Noordwolde viel aan in een poging de belangrijke (want winnende) treffer te maken. Ondertussen werd het achterin keurig dichtgehouden, mede door het optreden van de sterk spelende Daniel. Solke was zijn positie kwijt en liep eigenlijk overal (of overal net niet). Hierdoor was hij soms vanuit CVVB opzicht net zo irritant als Emile Schelvis bij het voetbalprogramma Voetbal International, en soms verblijdde hij de Bedumers met een zee van ruimte. Ondanks het overwicht in de tweede helft bleef het voor Noordwolde bij de ene treffer met als gevolg dat beide ploegen de punten deelden (hoewel 3 gedeeld door 2 toch echt anderhalf is, kregen beide ploegen 1 punt, maar dat terzijde).

Conclusie

De conclusie van de meest ervaren speler van de gehele club Noordwolde (Jack Nieman red., 58 jaar (excuses als dit toch 59 jaar is) was na afloop duidelijk: 'Zij hebben geen doelpunt gemaakt en wij hebben vier keer gescoord. Toch spelen we gelijk. Dan kun je dus spreken van een teleurstellend resultaat.' Ook de eenzame supporter Rene Wubbolts kon er in essentie niets anders van maken.

Bron: www.vvnoordwolde.nl                           door: Jasper de Vries