Een eerstje rondje aan de stamtafel bij Grand Cafe Koning

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 Zaterdag 28 januari, na de wedstrijd FC LEO- Gorecht, ging de reis niet direct terug naar Ezinge. Ik had namelijk nog een afspraak staan in Grand Café Koning in Bedum. Daar komen namelijk iedere zaterdagmiddag, rond de klok van vijf uur, enkele fanatieke voetballiefhebbers nog even een biertje drinken nadat ze een ergens een amateurvoetbalwedstrijd hebben bekeken.

Zaterdag 28 januari, na de wedstrijd FC LEO- Gorecht, ging de reis niet direct terug naar Ezinge. Ik had namelijk nog een afspraak staan in Grand Café Koning in Bedum. Daar komen namelijk iedere zaterdagmiddag, rond de klok van vijf uur, enkele fanatieke voetballiefhebbers nog even een biertje drinken nadat ze een ergens een amateurvoetbalwedstrijd hebben bekeken.

foto14

Grand Cafe Koning Bedum

 Oud-scheidsrechter Appie Zwerver, Erik Swieringa, ooit voetballend in Stedum1 als rechtsback, Roel van Dijken(CVVB) en Menko Swieringa oud-speler van Stedum maar volgens velen een middenvelder die zeker hoger had kunnen voetballen,waren al aanwezig toen ik binnenkwam en ook een van de voetballers die jaren geleden bij de v.v.Noordwolde furore maakte, Antonio Hensen, was aanwezig.

Direct ging het over de wedstrijden die in de provincie gespeeld waren en de verbazing was bij de mannen aan de stamtafel van het gezicht af te lezen toen ik vertelde dat FC LEO thuis had verloren van Gorecht. Zelf had het viertal, Zwerver, Van Dijken en de gebroeders Swieringa, Aduard- Omlandia(0-1) bezocht en Hensen had Noordwolde zeer verrassend met 3-2 van Glimmen zien winnen. Stof genoeg dus voor een, rondje stamtafel” waar serieuze gesprekken over voetbal en voetbalhumor om voorrang vochten.

Veel werd er besproken deze middag zoals de verbazing over het feit dat er in Bedum op dinsdag al bekend was dat er in het weekend niet op het sportcomplex aan de Sportlaan gespeeld kon worden. Menko, leider van de E1 van Bedum, had daar direct op geanticipeerd door het bekerduel van zijn team om te zetten in een uitwedstrijd zodat hij met zijn team in Niekerk had gespeeld in plaats van in Bedum.

Naast dat er in Bedum niet gespeeld werd waren de voetballiefhebbers ook erg verbaasd over het feit dat de wedstrijd Blauw Wit’ 34- CVVB geen doorgang had gevonden. Nadat Antonio door zijn voetbalmakkers vrolijk was uitgezwaaid richting de basketbalwedstrijd Gas Terra Flames tegen Lausalec Aris kwam het gesprek al snel op de aanstaande samenwerking tussen Bedum en CVVB waarbij allen die aan de stamtafel aangeschoven waren unaniem in hun mening waren dat een samenwerking er moet komen.

Natuurlijk besefte iedereen zich dat er nog heel wat water door de sloten rond Bedum zou stromen voordat alles in kannen en kruiken zou zijn. Maar Erik had een duidelijk punt met zijn opmerking dat je altijd te maken hebt met vaak verschillende visies die niet direct moeiteloos in elkaar overlopen en dat je daar ook de tijd voor moet nemen. Geen overhaaste dingen doen want dat werkt vaak averechts was zijn conclusie Maar daar had de man van de rake opmerkingen, Appie Zwerver, een fantastisch antwoord op had met zijn opmerking dat er volgens hem een commissie was benoemd waar de ‘leden” van de stamtafel niet in vertegenwoordigd waren en zo zei Appie, waar maken we ons dus druk om.

Dit was voor de rest direct het sein om over te schakelen op een ander onderwerp en opeens kregen we het over de doelman van Manchester United, David de Gea. De Spaanse doelman kwam dit seizoen als vervanger van Edwin van der Sar naar Manchester United maar heeft daar nog niet kunnen overtuigen. Metname Menko snapte er helemaal niets van dat Edwin van Sar zijn landgenoot Maarten Stekelenburg niet bij Sir Alex Ferguson had aanbevolen. ‘Dat snap ik niet  en daar zit volgens mij iets vreemds achter want Stekelenburg is echt een betere keeper dan David de Gea. Ferguson doet daar overigens vrolijk aan mee door bij een tegendoelpunt waar De Gea er niet goed uit ziet zijn reservekeeper te laten warmlopen. Dat is lekker voor een keeper die nu niet direct overloopt van zelfvertrouwen. Maar in mijn beleving wilde Edwin van der Sar niet dat een landgenoot hem bij United op zou volgen omdat hij bang was dat Stekelenburg hem bij de supporters zou doen laten vergeten.”

Duidelijke taal van de oud-middenvelder van Stedum die verder ook duidelijk in zijn mening is als de schaduwprogramma,s van diverse verenigingen ter sprake komt. ,,Ik vind het raar dat bijvoorbeeld CVVB met het eerste elftal vandaag op de zaal is aangewezen. In mijn beleving, en misschien ben ik daar wel anders in, moet je voor januari en februari altijd een schaduwprogramma hebben.”

Ik was het helemaal met Menko eens want in de jaren dat ik samen met Joep Heemstra en Ytsje Prins de begeleiders was van Kloosterburen E1 werd er door onze pupillen iedere zaterdag getraind of gevoetbald. Maar aan tafel kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat er vast een reden voor zal zijn geweest dat CVVB geen schaduwwedstrijd had. Maar, en ik geloof dat het Roel was, iemand gaf ook nog een andere reden op wat metname bij de jeugd steeds vaker voorkomt waardoor er niet vriendschappelijk gevoetbald wordt. Wanneer  ouders  horen dat er geen competitieverplichtingen zijn voor hun kinderen gaan ze er vanuit dat er verder geen activiteiten zijn voor de jeugd was een stelling die door allen aan de stamtafel volmondig beaamd werd

Zo gingen de onderwerpen in razende vaart door het café en mengde ook Gerrit, nadere toelichting overbodig, zich als fanatiek Ajax-fan in het gesprek. Het voetbaldier had helaas een vooruitziende blik want zijn favorieten verloren een dag later in Rotterdam van Feyenoord wat bijna iedereen aan de stamtafel hem met een grote grijns zaterdag al voorspeld had.

. Een grote grijs die bij de mannen ook tevoorschijn kwam toen scheidsrechter Simon Apotheker binnenkwam. De arbiter werd  direct gevraagd  of hij had genoten van FC Groningen- Heracles. Een opmerking die overgoten was met een emmer humor want, zo vertelde Appie, Simon had andere ‘verplichtingen”. Bij die ‘verplichtingen” werd even uitvoerig stilgestaan maar de arbiter die regelmatig de leiding heeft bij een wedstrijd van Bedum E1 liet zich niet ‘gek” maken door zijn voetbalvrienden en vertelde dat hij als Opa een prachtige dag had  gehad samen met  kinderen en kleinkinderen in het vlakbij Beilen gelegen pretpark, Oranjestad.

Zo bleef het een komen en gaan van anekdotes over rollades, vrouwelijk schoon in de kantines en clubs,zoals VEV’67,waar volgens de voetbalvrienden bijna altijd gevoetbald kan worden. Anekdotes  en verhalen die ervoor zorgden dat de tijd werkelijk voorbij vloog en ik uiteindelijk rond half acht in Ezinge arriveerde na een  eerste bezoek aan de stamtafel van Grand Café Koning.

Een bezoekdat wat mij betreft voor herhaling vatbaar is omdat het een mooi item kan worden waarbij het regelmatig wel horen en niet publiceren zal zijn. Want een mening over van alles en iedereen hoeft niet te betekenen dat alles gepubliceerd moet worden omdat sommige dingen  altijd , zoals Jan altijd zo prachtig zegt, mooi ,off the record”  moeten blijven.