Op bezoek bij Jan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Nadat we in de nacht van woensdag op donderdag terug waren gekomen uit Gambia had ik maandag even contact met Jan.

Nadat we in de nacht van woensdag op donderdag terug waren gekomen uit Gambia had ik maandag even contact met Jan. De wereldkampioen doorzettingsvermogen was in de weken dat we in Gambia waren behoorlijk ziek geweest maar, zo vertelde Jan het ging nu weer wat beter. We spraken af dat ik dinsdag even langs zou komen om de ‘lopende” voetbalzaken even door te nemen.

                                                  Foto_Jan

Na de verwelkoming ging het eerst even over Gambia en Jan was verheugd dat er in totaal al bijna veertig ballen naar Gambia gestuurd kunnen worden waar de Football Sportsacademy Modou Cham Foundation mee kan trainen. Zo spraken we over het feit dat het ook in de compounds in Gambia barst van het voetbaltalent waar Jan wel nieuwsgierig naar was.

Ik heb daar in de compounds waar ik een paar trainingen heb gedaan aardig wat talent gezien Jan: Dat verbaasd mij niets want dat roepen mannen als Jan Boskamp en Piet de Visser ook steeds, dat er in de compounds op het Afrikaans Continent meer talent rond loopt dan men denkt.”

Ik heb het nu met mijn eigen ogen gezien dat als dat goed gescout, en begeleidt wordt, het voor betaalde clubs wel aantrekkelijk zou zijn om daar bijvoorbeeld een professionele voetbalschool op te zetten: Dat zou inderdaad het beste zijn om daar een gedegen jeugdopleiding neer te zetten maar helaas de clubs zijn tegenwoordig bijna allemaal straatarm en kunnen zoiets niet bekostigen.

Dat denk ik ook Jan want als we nu even naar de transferwindow kijk gebeurt er helemaal niets: Ze hebben geen geld Johan al heb ik wel ergens gelezen dat Twente 7,8 miljoen voor Tadic heeft geboden.

Daar noem je ook de speler die nog een beetje redelijk was tegen Twente. De rest was niks: Het verschil bij Groningen uit en thuis is veel te groot. Daar komt bij dat er geen ‘klootzak” in het team zit zoals vroeger een Jan van Dijk. Die zette het spul op scherp door een bijvoorbeeld een kaart te pakken zodat de toon van de wedstrijd was gezet. Ik heb de wedstrijd gezien dat een 16-jarige Ronald Koeman in de wedstrijd tegen Ajax Soren Lerby klap in zijn gezicht gaf. Dat soort types mist Groningen maar ook bijvoorbeeld Ajax. Je moet een paar, gangsters” in je elftal hebben lopen.

Helemaal met je eens Jan want tegenwoordig kunnen ze van alles met de bal maar een pass over 40 meter kun je schudden: Dat klopt want ik denk dat de functionele techniek vroeger beter was dan nu. Het voetballen is sneller geworden maar technisch waren wij beter. Die truckjes zien ze tegenwoordig allemaal op You Tube voorbij komen en die kunnen ze even later allemaal nadoen. Maar het heeft in de meeste gevallen niets met voetballen te maken.

Nou daar is dan een schone taak voor de jeugdopleiding van FC BWC weggelegd straks: De FC BWC?

Ja ‘FC Blauw Wit Rood” of ‘FC Rood Wit Blauw” mag ook als Bedum en CVVB gaan samenwerken: Ik heb begrepen dat er wat ruis op de lijn is want het overleg loopt niet erg soepel.

Oke, dat is natuurlijk altijd jammer want ik denk toch dat iedereen wel snapt dat er geen weg meer terug is: Ja dat is ook mijn idee maar, zo begreep ik althans, het loopt niet soepel op dit moment binnen de commissie die de samenwerking moet voorbereiden.

Maar even iets anders Eleveld naar WKE terug las ik op internet: Ja Erik gaat terug naar WKE want bij Harkema werd het niets meer en dan moet je met elkaar tot een oplossing komen. Je moet eerlijk zijn Harkema had meer van Erik verwacht en andersom ook dus is het beter zo.

Dan heeft WKE zich aardig versterkt want Guillano Grot en Andy van der Meyde zijn ook vastgelegd toch: Dat klopt dus ik verwacht dat er in Emmen nog mooie dingen gebeuren de komende maanden.

Verder was daar het nieuws dat Hans van der Ploeg naar CVVB komt als nieuwe hoofdtrainer: Daar was ik persoonlijk erg verbaasd over want ik had een ander verwacht. Maar ik ga er vanuit dat men weet wat ze aan elkaar hebben en we zullen het allemaal zien.

Maar we hebben elkaar weer wat bijgepraat Jan wat het voetbal betreft of verwacht jij nog spannende dingen op de transfermarkt: Nee, eigenlijk niet omdat er bijna geen club is die wat kan kopen. Het ziet er een beetje naar uit dat ze eens een beetje verstandiger worden en die tussentijdse versterkingen achterwege laten.

Ben ik met je eens Jan en wij spreken elkaar volgende week weer: Doen we Johan en je kunt rustig langskomen want op dit moment loop ik niet zo hard weg