Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een foto zegt meer dan 1000 woorden wordt er vaak gezegd, wat ik persoonlijk onzin vind. Natuurlijk zegt een foto veel maar als ik in een van de boeken van mijn favoriete schrijver, Mart Smeets, zit te lezen heb ik geen foto nodig.

1327001775N024

Dan reis ik, dankzij de prachtige pen van Smeets, mee langs de Ronde van Lombardije, de Tour de France of de bekende schaatstempels in Noorwegen, Duitsland, Canada, Amerika en niet te vergeten, Heerenveen. Maar soms zeggen foto's wel meer dan 1000 woorden zoals de foto hierboven.

Vier ballen waren aanwezig op de voetbalacademie in Gambia toen we er voor de eerste keer kwamen. Vier werden er echter vijf dankzij een exemplaar dat we van een straatverkoper kochten voor 250 dalasi, wat voor de gemiddelde Gambiaan een godsvermogen is.

Een voor Gambiaanse begrippen absurd hoog bedrag van 750 dalasi, een half maandsalaris voor de Gambianen, vroeg de verkoper voor de bal. 750 dalasi en geen cent minder wou hij en daar bleef het bij. We liepen dan ook door want we hadden veel voor onze vrienden van de academie over maar we lieten ons niet voor gek houden door een straatverkoper die een zak met waarschijnlijk van een vrachtauto gestuiterde ballen bij zich had.

De straathandelaar riep ons na welke prijs wij in gedachten hadden. Het bod dat we deden was 200 dalasi en even dachten we dat we de plaatselijke 112 dienst moesten bellen om een ambulance te laten komen. Alle registers werden door de straatverkoper opengetrokken om ons op andere gedachten te brengen wat op zich al een vermakelijk tafereel was. De bedragen vlogen over straat waarbij de straatverkoper met zijn bedragen sneller daalde dan de temperatuur in Nederland, waar de ‘spannende” Horrorwinter gelukkig mooi achterwege blijft.

Na een tiental minuten kwamen we echter een prachtige prijs overeen en hadden we bal nummer vijf voor de voetbalacademie voor de prijs van 250 dalasi. Het mooie was dat na tien minuten handelen iedereen tevreden was want ook de straatverkoper besefte heel goed dat hij voor Gambiaanse begrippen een geweldige prijs voor de bal had gekregen.

De volgende dag ging de bal mee naar de voetbalacademie en maakte Martine bij toeval deze foto. Niets in scene gezet want daar houden we allebei absoluut niet van. Zo lagen ze daar opeens: de vijf ballen van de voetbalacademie waarbij het viertal nog even duidelijk moesten wennen aan de nieuwkomer. In november of december gaan we terug naar Gambia. Dan moeten en willen we onze eerste doelstelling gehaald hebben. Dan moet weer een foto meer zeggen dan duizend woorden. Want dan willen we er een laten zien waar minimaal vijf en vijftig voetballen opstaan. Het hoeven geen splinternieuwe te zijn want gebruikte zijn ook meer dan welkom. De eerste twintig zijn door CVVB al toegezegd en we hopen dat er meer clubs eens kritisch in hun ballenhok willen rondkijken. Want die ene foto die meer zegt dan 1000 woorden willen we iedereen graag laten zien over enkele maanden.