Een matig duel,maar wel een ontmoeting met de bondscoach van Gambia

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 Een speciaal rondje langs de velden was in Gambia er een van zou ik het wel, of zou ik het niet doen. Niet omdat er niet genoeg te schrijven was maar meer omdat het in het West-Afrikaanse land nu eenmaal allemaal een beetje anders werkt dan bij ons in Nederland.

Een speciaal rondje langs de velden was in Gambia er een van zou ik het wel, of zou ik het niet doen. Niet omdat er niet genoeg te schrijven was maar meer omdat het in het West-Afrikaanse land nu eenmaal allemaal een beetje anders werkt dan bij ons in Nederland. Maar zaterdag 14 januari werd echter een dag die het rechtvaardigde om zondag 15 januari op tijd wakker te zijn. Op tijd wakker omdat er in mijn hoofd teveel indrukken om voorrang vochten die ik maar op een manier kon ordenen en dat was in een’ speciaal rondje langs de velden” in Gambia.

 

1326737839N062

Spelmoment uit de wedstrijd FC Camtel en Brikama United   foto: Martine Verschoor

Na even 'uitwaaien op het strand' waren we rond de klok van vier gereed voor het vertrek naar het supercupduel tussen FC Cantell en Brikama United. Het duel werd in het stadion van Serakunda gespeeld dat echter niet over een lichtinstallatie beschikte. Het duel stond gepland voor 17.00 en in mijn beleving waren we rond 16.30 uur mooi op tijd in het stadion. We zagen twee teams echter al vreselijk zenuwachtig heen en weer springen en ook de arbitrage was al paraat. Ik vroeg aan Habib wat er aan de hand was en onze steun en toeverlaat wist te vertellen dat de wedstrijd een half uur eerder zou beginnen. De reden was dat men verwachtte dat beide teams aan elkaar gewaagd waren en dat het niet ondenkbeeldig was dat het tot een verlenging zou komen. En gezien het tijdstip van dat het donker wordt in Gambia, rond zeven uur, kon dit weleens problemen geven.

 

We hadden niet het idee dat iedereen op de hoogte was van deze wijziging want toen het duel al enkele ogenblikken bezig was stond Habib opeens op en gaf zijn stoel, de zitplaatsen bestonden uit verplaatsbare tuinstoeltjes, aan een man die zeer bescheiden bleef staan. De persoon in kwestie bedankte Habib netjes voor zijn gebaar en de jonge Gambiaan werd opeens erg verlegen en vertelde dat de man die op zijn stoel plaats nam de Gambiaanse bondscoach Bonu Johnson was.

Martine, geen flauw idee hebbende wie Johnson was, gaf hem een hand met de mededeling dat we uit Nederland kwamen en of ze een foto mocht maken.

Dat was geen probleem voor Johnson die een praatje over het voetballen ook niet uit de weg ging, zo bleek in de rust van het matige duel.

1326737730N075

Op de hoofdtribune met schuin achter mij(met zonnebril) de bondscoach van Gambia, Bonu Johnson   foto: Marine Veschoor

Samen met de pas aangestelde bondscoach van Gambia kwam ik namelijk tot de conclusie dat het niveau zeer matig was. Veel lange ballen die niet of nauwelijks aankwamen, onnauwkeurig spel en weinig tot geen doelkansen hadden we beide gezien en de bondscoach van Gambia was het met mij eens toen ik zei dat hij nog veel werk te doen had. In de 11e minuut had  Assan Cissé  overigens de 1-0 voor FC Cantell gescoord  wat in de 42e minuut rechtgezet werd door Fodiy Trawally. Een individuele actie  werd door de spits van Brikama United zelf afgerond en even dachten Martine en ik dat het stadion afgebroken zou worden.

Het werd een heksenketel in het knusse stadion die zijn weerga niet kende. Volwassen mannen renden voor de volle tribunes langs onder het slaken van allerlei oerkreten waarbij het temperament van de Gambianen richting het kookpunt ging. Geweldig om mee te maken en we verheugden ons op de tweede helft die hopelijk qua spel beter zou worden.

Dat viel echter tegen want eerlijk is eerlijk, die was niet om aan te zien. Met alle respect voor de teams maar een wedstrijd tussen Rottumerplaat1en Zandbank 2 zou beter geweest zijn. Na een kwartier in de tweede helft zei ik tegen Martine dat we gingen verlengen want scoren zat er niet in was mijn stellige overtuiging. Dat klopte en ook de verlenging was van een laag niveau zodat we echt waar voor onze 50 dalasi ( 1 euro 30 voor de hoofdtribune) kregen want we kregen een penaltyserie als toetje. Habib voorspelde dat FC Cantell zou gaan winnen want die hadden in Jay Kamara een geweldige doelman.

Kenner

De jonge Gambiaan bleek een kenner te zijn want de 19 jarige Kamara stopte drie strafschoppen  zodat zijn team FC Cantell de supercup won. Na afloop direct door naar ons appartement want de dag had zijn tol duidelijk geëist en zondagmorgen wachtte de volgende training weer op de voetbalacademie van Hattib Sanyang die in het teken van een onderling duel zou staan. Een duel dat in deel vier uitgebreid aan de orde zal komen waarbij ik van de ene verbazing in de andere viel .