Het favoriete shirt van ..... Jeroen Korpershoek

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline werd mij in de schoot geworden door de trainer van De Fivel, Jeroen Korpershoek.

Een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline werd mij in de schoot geworden door de trainer van De Fivel, Jeroen Korpershoek.

 

 Jeroen_Korpershoek                             

Jeroen, in zijn eigen actieve periode een talentvolle doelman die in het betaalde voetbal uitkwam voor onder andere FC Groningen en FC Twente, vertelde mij namelijk een prachtig verhaal. Het verhaal gaat over het shirt dat Johan Cruyff droeg in aanloop naar het Wereld Kampioenschap Voetbal1974 waar Jeroen achtendertig jaar later nog steeds bepaalde herinneringen aan bewaarde. In de voorbereiding richting het WK Voetbal kwam Adidas, het meest toonaangevende sportmerk van dat moment, met een totaal nieuw shirt op de markt. Geen katoen maar een shirt van dunnere stof en op de mouwen de drie beroemde Adidas-strepen. Johan Cruyff stond echter onder contact bij het concurrerende merk, Puma. Dat betekende dat hij niet in Adidas-kleding rond mocht lopen in Duitsland. Na veel geharrewar tussen de twee firma, s werd er een compromis gesloten. Cruyff zijn shirts werden voorzien van twee strepen in plaats van de beroemde drie.

In de weken voorafgaand aan het WK werd er door Rinus Michels stevig aan de conditie van de Oranjeselectie gewerkt. Iedere dag stonden er twee trainingen en een wedstrijd op het programma. Amateurclubs, jonge selectieteams van de KNVB werden opgetrommeld om tegen het grote Oranje te oefenen. In een van die teams speelde ook Jeroen Korpershoek die met een prachtig verhaal over het shirt van Johan Cruyff kwam. ,,Tijdens mijn actieve carrière heb ik heel wat shirts verzameld. We ruilden ze, kregen ze, en namen er ook weleens stiekem een mee. Zo ook in de zomer van 1974. In het oefenduel tegen het grote Oranje werd ik in de rust gewisseld. Rinus Michels wisselde uiteraard ook en een van de spelers die naar de kant ging was Johan Cruyff. Ik wachtte uiteraard met douchen tot de internationals vertrokken. De wedstrijdkleding van de spelers bleef echter achter en ik kon de verleiding niet weerstaan. Uit de wasmand viste ik het shirt van Johan Cruyff voorzien van de twee strepen en het rugnummer 14.”

220px-Johan_Cruijff_Nederlands-2

Het favoriete shirt van Jeroen Korpershoek

Jeroen bewaarde het kleinood uiteraard zeer secuur maar enkele jaren werd het prachtige shirt toch ergens voor gebruikt, waar hij ruim 35 jaar later spijt van heeft. ,,Ik heb letterlijk alles, waaronder ook het shirt van Cruyff, weggegeven en weet nog precies hoe dat met het beroemdste shirt wat ik had gegaan is. Ik had op een gegeven moment verkering in Warffum en mijn toenmalige vriendin haar broer heb ik toen, waarschijnlijk verblind door de liefde voor zijn zus, het shirt van Johan Cruyff gegeven."

Na een tijdje raakte de verkering echter uit en bleef het shirt in Warffum. Van alles wat ik aan shirts weg heb gegeven heb ik nog steeds geen seconde spijt maar dat shirt had ik ook nu nog graag in mijn bezit gehad.”