Even bellen met Jan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het werd deze week weer even bellen met Jan want de weken, en dus ook de dagen, vliegen voorbij richting het einde van 2011.

Het werd deze week weer even bellen met Jan want de weken, en dus ook de dagen, vliegen voorbij richting het einde van 2011.

                                                Foto_Jan

 

Vrijdag 16 december had ik Jan even aan de telefoon maar de Bedumer voetbalencyclopedie was moe. De operatie die 10 dagen eerder plaats had gevonden klapte er meer in dan Jan had verwacht. Vandaar dat het een kort telefoontje werd op die vrijdag. Vandaag, 22 december, stuurde ik in de middag een sms met de vraag, Vanavond even bellen? Zestig seconden later sms terug: Leuk! Tot vanavond! Zo werd het rond half zeven dus ‘Even bellen met Jan” en nadat ik Jan vertelde dat zijn stem helderder klonk dan een week eerder kregen we het uiteraard over AJAX- AZ.

En schrok je ook Jan gisteravond toen die mafkees het veld opstormde en Esteban in zijn rug trapte: Ik heb het gisteravond niet gezien want ik was in slaap gevallen. Vanmorgen om kwart voor zeven zag ik het voor het eerst.

We hadden direct een ‘nationale” discussie over de rode kaart van Esteban: Inderdaad, en hoewel ik had het anders gedaan, Nijhuis hanteerde de regels maar de discussie snap ik wel. Dit was ook een moeilijk te begrijpen beslissing maar de rode kaart is gelukkig al weer geseponeerd.

Dat klopt maar er is al veel gezegd en geschreven over weer een dieptepunt in het betaalde voetbal dus wij keren terug naar de basis, het amateurvoetbal. Al witte rook qua nieuwe trainer voor CVVB: Ik heb nog niets gehoord over een nieuwe trainer. Dat geldt voor zowel het seizoen afmaken en richting 2012-2013.

Maar, en jij hebt het al vaker gezegd, de spoeling is dun in het Noorden: Dat klopt want ik zou er geen vijf weten op dit moment die in onze contreien

Even voorop gesteld dat ik helemaal niets wil suggereren maar de bij Viboa vertrekkende Hans van der Ploeg heeft wel het gewenste diploma: Dat klopt maar ik heb geen beeld van Hans als trainer al moet ik zeggen dat hij het prima heeft gedaan bij Viboa. Alleen weet ik niet of hij bij CVVB past wat bij een andere trainer ook aan de orde is uiteraard.

Wanneer past een trainer eigenlijk wel bij een club Jan: Daar zijn in mijn beleving geen richtlijnen voor. De een vind het geen probleem dat een trainer achter de bar staat en bij feestjes of de lampen in de kantine uitdoet, een andere vind een trainer geweldig als tijdens de warming up voor de wedstrijd er veertig pionnetjes op het veld staan en bij de volgende club houden ze van een trainer in een lange regenjas. Dus wat is wijsheid.”

Maar toch even iets anders Jan en we gooien zijn naam in de groep, Ronald Koeman: Nu al trainer van het seizoen 2011-2012 in mijn ogen. Die heeft wat neergezet in Rotterdam-zuid waar alleen maar respect voor mag zijn.

Is ook bij Ajax en PSV actief geweest dus het kan wel bij de concurrentie trainen: Hahahaha, jij hebt een punt want inderdaad Koeman is met zowel Ajax als PSV kanpioen van Nederland.

Koeman heeft het wel slim aangepakt bij Feyenoord. Met Van Bronckhorst en Van Gastel heeft hij twee fantastische assistenten naast zich: Beetje het Guus Hiddink-model, twee clubiconen als assistent wat in zijn geval prima werkt.

Dat klopt en Koeman neemt wel meer dingen van Hiddink over trouwens. Hij wil ook nog graag een keer bondscoach worden. Van Marwijk blijft, denk ik persoonlijk nog twee jaar. Die heeft wel met vier jaar verlengd maar er komt na het WK in Brazilië een grote club langs en dan komt het bekende verhaal van de rijdende trein weer tevoorschijn: Hahahaha, dat klopt en Koeman wil dan wel op de Oranjetrein springen begreep ik. Niet echt onlogisch moet ik zeggen want zo werkt het wel een beetje dat de opvolger van de zittende bondscoach zich al meldt zodat die met een gerust hart aan zijn volgende ‘kunstje” kan beginnen.

Wat dat betreft is de voetbalwereld aardig voorspelbaar Jan wat trouwens niet van toepassing is op de toekomst van John Guidetti: Dat klopt want Martin van Geel is op dit moment in Engeland om te kijken wat er mogelijk is qua huur van Guidetti. Ik ben bang dat het voor Feyenoord een lastig verhaal wordt om hem nog een jaar te huren. Guidetti is in mijn ogen rijp voor de Engelse subtop.

Je kunt trouwens veel van Martin van Geel zeggen maar het is wel iemand die weet wat hij aan spelers moet verkopen, of kopen: Klopt, ben ik helemaal met je eens. Die heeft het op dat gebied bij alle clubs goed gedaan en dat getuigt van vakmanschap. Enkele weken geleden lieten ze daar nog iets van zien op Eredivisie Live. Uit de cijfers bleek dat Van Geel bij alle clubs waar hij werkzaam was in die periode de spelersmarkt goed kende. Dat is tegenwoordig erg belangrijk want je moet nu eenmaal zuinig met de centjes omgaan in het betaalde voetbal.

Maar even genoeg voetbal Jan. Jij krijgt bezoek uit Amerika de komende kerstdagen: Klopt Johan, zoals jij weet komt John Bouman deze week over en samen met Rob komt hij tweede kerstdag op bezoek waar ik mij erg op verheug.

Ik denk dat het wederzijds is als ik John beluister en mooi voor jou is dat hij langs komt in Bedum: Dat waardeer ik ook zeer net als dat vrijdag 23 december, mijn voormalige werkgever langs komt want ook daar zijn ze mij nog niet vergeten.

Oke, dat is zeker bijzonder want zo werkt het normaliter vaker niet dan wel. Ik kan mij niet voorstellen dat ik straks na mijn vertrek uit het UMCG nog veel zal horen van mijn collega, s. Dat gaat zo want ieder heeft zijn ding en als ik eerlijk ben, ik zie mij zelf ook niet regelmatig langskomen op het UMCG. Zeg maar rustig helemaal niet denk ik: Ja inderdaad voor jou zit het er bijna op Johan.

Klopt Jan en ik moet wel bekennen, de laatste loodjes zijn zwaar. Mooie herinneringen komen steeds meer terug wat ook goed is maar dat geeft ook emotie. Wat dat betreft kun je het vergelijken met je periode op school. Daar weet je ook de leuke dingen nog van zoals de schoolfeestjes,  het schoolvoetbal en de voldoendes: Helemaal waar! Die herinneringen moet je koesteren Johan dat is het belangrijkste al het negatieve gooi dat maar weg want daar kun je toch niets meer mee.

Ga ik doen Jan. Ik wil jou en je dierbaren fijne feestdagen toewensen en voordat we op 4 januari naar Gambia vertrekken komt er nog een ‘Op bezoek bij Jan.”: Je bent welkom en jullie ook fijne dagen wat trouwens voor iedereen geldt!