Een speciaal bezoek aan Jan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een speciale ‘Even op bezoek bij Jan” want de voetbalencyclopedie uit Bedum was vanaf vorige week woensdag te gast in het UMCG wat iedereen uiteraard liever niet had gezien maar het was even niet anders.

Een speciale ‘Even op bezoek bij Jan” want de voetbalencyclopedie uit Bedum was vanaf vorige week woensdag te gast in het UMCG wat iedereen uiteraard liever niet had gezien maar het was even niet anders.

                           Foto_Jan

 

De eerste dagen

De eerste dagen na zijn operatie gingen redelijk aan hem voorbij en beperkte mijn bezoek zich tot een even om het hoekje kijken en sterkte wensen. Je moet, zeker als je een beetje bekend bent in een ziekenhuis, weten waar je plaats is. Dan zie je namelijk duidelijk waar iemand niet op zit te wachten waar in dit geval het onderwerp voetbal ook bijhoorde. Maar na het weekend ging het iets beter met Jan en kon ik hem weer een beetje op de hoogte brengen van de perikelen in en rond het betaalde en amateurvoetbal. Zo kwam het gesprek uiteraard op Ajax maar ook op FC Groningen. Ajax, omdat de perikelen daar zo langzamerhand de spuigaten en rioolbuizen uitlopen en FC Groningen omdat de ‘Trots van het Noorden” tegen NEC een waardeloze partij op de mat had gelegd die in een teleurstellende 3-3 was geëindigd. Jan had van dat laatste weinig meegekregen en ik kon hem dan ook even bijpraten over het voetbalweekend. Wat Ajax betreft kwamen we tot de conclusie dat het beter was dat de gehele raad van commissarissen op zou stappen wat vrijdags door oud-speler Theo van Duivenbode was voorgesteld in het TV-programma Voetbal International. Wij deelden de mening van Theo van Duivenbode die ook zakelijk gezien het nodige gepresteerd heeft in zijn maatschappelijke carrière. Over FC Groningen konden we kort zijn want de supporters op de tribune en voor de buis werden zaterdag 3 december niet verwend door ‘De trots van het Noorden”. Jan had niets gezien en ik kon hem vertellen dat hij niets gemist had. Maar gezien de pijn die Jan op dat moment besloot ik om het bezoek kort te houden waarbij ik hem nog wel gauw vertelde dat CVVB met 3-0 van FC Meppel had gewonnen.

 

Geruchten

Op zijn vraag of trainer Rolf de Boer wel aanwezig was geweest kon ik hem echter geen antwoord geven. Zo namen we afscheid van elkaar maandagmorgen en werd het een dagje spoedbode zijn in het UMCG voor mij waarbij ik regelmatig wat geruchten hoor via de beroemde ‘UMCG-tam tam”over nieuwtjes uit de voetbalwereld. Zo kwam in de loop van de dag het bericht binnen dat Rolf de Boer niet aanwezig was geweest in Bedum tijdens het duel CVVB-FC Meppel. Assistent Remy van der Wal had de coaching gedaan zo vertelde Remy mij 's middags want een wijze les die ik geleerd heb is, dat ik alles check voordat ik wat plaats op Puurvoetbalonline. Dat was natuurlijk nieuws dat even tussen de spoedjes ‘ingepland” moest worden want de bewoner van kamer 10 op A2VA moest uiteraard op de hoogte gebracht worden. Bij binnenkomst had Jan bezoek van Marijke maar ook van iemand waar ik al veel over gehoord had maar nog niet persoonlijk had leren kennen, Rob Bouman. Rob was ‘even” over gekomen uit Amsterdam om zijn vriend te bezoeken. Na het voorstellen was het natuurlijk voetbal wat de klok sloeg want ook ‘Robbie” zoals Jan zijn vriend noemt kun je gerust een voetbaldier noemen. Nadat ik het CVVB- nieuws verteld had ging het gesprek over Ajax, Theo van Duivenbode, mijn aanstaande vertrek uit het UMCG en Keje Molenaar. De laatste behoorde duidelijk niet tot Rob zijn vriendenkring waar ik mij wel iets bij kon voorstellen want ik vind het ook een ‘gladde”. Ook Robert Jan en Leonie kwamen op bezoek zodat het tijd werd om op te stappen want nogmaals, je moet je plaats weten.

El Hamdaoui

Dinsdag en woensdag waren twee dagen dat ik niet in het UMCG aanwezig was zodat donderdagmorgen een bezoek aan Jan gepland stond. Martine moest om 7 uur beginnen en ik om 9 uur zodat ik alle tijd had om even op bezoek te gaan. Bij binnenkomst zag Jan er een stuk beter uit dan maandag en al snel ging het over de uitschakeling van Ajax in de Champions League dankzij de ‘prachtige” 7-1 zege van Lyon op Zagreb. Ajax verloor zelf met 3-0 van Real Madrid en in de wandelgangen was de naam van El Hamdaoui gevallen. Sommige deskundigen vonden dat Frank de Boer de Marokkaan had moeten opstellen waar Jan een andere mening over had.

‘Ik deel die mening niet want El Hamdaoui heeft niet het karakter om Frank de Boer te laten zien dat hij ongelijk heeft. Van Basten had dat in ’88 wel toen hij in eerste instantie gepasseerd werd door Michels op het EK. Tegen Engeland heeft hij Michels even laten zien wie de beste spits van Nederland was op dat moment. Van Basten is een winnaar en dat is El Hamdaoui niet. Als je bijvoorbeeld Bosman en Kieft met elkaar vergelijkt is dat hetzelfde verhaal. Bosman was karakterlogisch ook sterker dan Kieft waar het, als we de verhalen mogen geloven, niet geweldig mee gaat.”

 

Inderdaad Jan dat klopt en daar heeft Johan Derksen in zijn column iets over gezegd. Ajax zou een beetje beter voor zijn oud-spelers moeten zorgen: Klopt en in dat rijtje kunnen we ook PSV ook plaatsen want zoals die met de grootste voetballer die ze ooit gehad hebben, Willy van der Kuijlen, omgaan is schandalig. Ze zijn gewoon verplicht om Van der Kuylen een prachtige oude dag te bezorgen en niet af te schepen met een fooi.

Ben ik met je eens Jan. Als Marcel Brands nou even een ton van zijn salaris inlevert, dan verdiend hij nog genoeg, en ze daar Willy van der Kuijlen van betalen is iedereen blij in mijn beleving. Want laten we eerlijk zijn Van der Kuijlen was een grandioze voetballer en wat had hij een geweldige techniek: Klopt want als ik goed ben ingelicht is hij nog steeds topscoorder aller tijden in de eredivisie.

Helemaal correct Jan, want Van der Kuijlen heeft 545 wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld en daarin 311 keer gescoord. Een record wat in mijn beleving nooit meer verbeterd zal worden: Een reden des te meer om hem daarvoor te belonen want Willy van der Kuijlen is voor PSV wat Cruijff en van Hanegem voor Ajax en Feyenoord zijn dat zijn namelijk de echte voetballers.

Als we het over ‘echte” voetballers hebben wat is voor jou de definitie van een echte voetballer: Johan, een echte voetballer is iemand die tegen alles wat voor zijn voeten ligt aantrapt. Of dat nu een bal, een colablikje, een steen of om mijn part een propje papier is een echte voetballer laat dat niet liggen.

Ik herken dat Jan, want ik weet dat ook jij geen bal kan laten liggen zoals ik zag tijdens de erewedstrijd die voor jou georganiseerd werd op 22 mei 2010. Ik had dat enkele werken geleden toen ik bij de wedstrijd Middelstum- SGV aanwezig was voor de Ommelander Courant. Een jochie schopte mij de bal toe en uiteraard schopte ik hem terug. Dat ging ruim tien minuten door en we genoten er allebei van. Al overtrappend vertelde de kleine voetballer dat hij Auke Klaassen heette en in Middelstum E1 voetbalde. Dat zijn momenten die ik koester Jan want een balletje trappen blijft nu eenmaal prachtig: Dat klopt helemaal want een echte voetballer blijft in mijn beleving ook altijd kind en daarom moet je een moment zoals jij verteld ook koesteren.

Toch kan ik mij ook voorstellen dat als jongeren dit horen ze denken dat we een beetje gek zijn geworden: Ja dat geloof ik graag maar ik dat komt omdat als je redelijk wat tegenslag in je leven hebt gehad je kunt genieten van kleine dingen. Ik kan genieten van het feit als ik vanuit mijn bed in de rolstoel kan komen en andersom en zo zul jij ook je dingen hebben.

Dat klopt, ik kan genieten als blijkt dat de bezoekersaantallen blijven stijgen van www.puurvoetbalonline.nl en we er veel mensen er een plezier meedoen: Precies het geluk zit soms in kleine dingen waar de jeugd van tegenwoordig soms te gemakkelijk aan voorbij gaat.

We moeten oppassen Jan anders gaan ze ons nog twee oude ‘zeurders” vinden hahaha: Dat moet maar niet want dat is iets wat we niet willen worden!

Zo kwam er een einde aan het bezoek op de donderdag waarop Nederland weer helemaal in de war gemaakt werd door de talloze ‘weerdeskundigen” die opriepen om toch maar veel naar de weerlijn te sms’en om goed op de hoogte te blijven van de actuele weersituatie. Gelukkig was het gisteren, vrijdag 9 december, qua weer een stuk rustiger en dat was ook zo op kamer 10 op A2VA want Jan was er niet. De vogel was gevlogen maar een van de verpleegsters van de afdeling bracht uitkomst. Jan was ‘on-tour” want het voetbalencyclopedie had trek in een sigaretje. Aangezien er een rookverbod is binnen het UMCG vond ik hem voor de hoofdingang. Hij verwelkomde mij met een brede grijns omdat ik hem gevonden had en ook ik moest lachen. We gingen even later naar binnen en mijn ‘spoedtelefoon” deed precies dat wat ik hem had ingeprent namelijk, geen lawaai maken. Zo kletsten we even en Jan had als nieuws dat hij zaterdag, 10 december, naar huis ging. Prima berichten voor alles en iedereen om Jan heen natuurlijk die zelf helemaal blij was omdat Eredivisie Live binnen de muren van het UMCG niet te ontvangen is. Jan had ook het nieuwtje dat Jan ten Caat zijn contract bij CVVB als hoofd-onderbouw ook verlengd had dus allemaal prima berichten. Zo werd het een speciale ‘Een bezoek aan Jan” waar gelukkig een einde aan gekomen is wat het UMCG betreft. Jan weer naar huis wat goed nieuws is. En ik moet eerlijk zeggen dat ik liever naar Bedum rij dan dat ik op elk moment van de dag een patiëntenkamer op kan lopen.

 

 

 

.