Even op bezoek bij Jan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vorige week had ik Jan een paar keer aan de telefoon en we hadden wat sms-verkeer want de rubriek ‘Even bellen met Jan” riep bij sommige bezoekers wat vragen op.

Vorige week had ik Jan een paar keer aan de telefoon en we hadden wat sms-verkeer want de rubriek ‘Even bellen met Jan” riep bij sommige bezoekers wat vragen op.

 

                                             Foto_Jan

Maar deze week werd het een bezoek aan Jan want ik begreep dat Jan op dit moment even aan huis gebonden was. Op weg vanuit een mistig Ezinge richting Bedum besefte ik mij eens te meer wat voor bevoorrecht mens ik was. ‘Gewoon” Martine een kus geven, de deur uit stappen en richting datgene rijden wat ik besloten had om te doen. Ik ging echter naar iemand die dat ongetwijfeld ook graag wilde maar dat helaas even niet kon zo als er natuurlijk velen zijn. Bij aankomst in Bedum schrok ik van het briefje dat aangaf dat het bezoek beter een volgende keer terug kon komen. Gelukkig kwam overbuurman Willem, en vriend van Jan, naar buiten die mij geruststelde dat ik achterom kon gaan omdat ik verwacht werd. Maar een sms gaf aan dat de voordeur op een kier stond en ik welkom was. Bij binnenkomst was mijn eerste vraag hoe het ging want het sms’je op vrijdag had mij niet vrolijk gestemd. De uitleg van Jan was duidelijk en helder en het wachten was op wat de heren doktoren in het UMCG besloten. In het UMCG werd deze dagen wel meer besloten maar dat is een verhaal waar sommige medewerkers waarschijnlijk niet blij van zijn geworden. Maar we lieten het UMCG snel achter ons want er waren belangrijkere zaken te bespreken want de soap rond AJAX werd door ons tweeën op de voet gevolgd.

Wat een soap daar in Amsterdam of volg je het niet Jan: Of je wilt of niet Johan, je zult wel moeten. Er worden nog net geen Kamervragen over gesteld maar er mankeert natuurlijk niet veel aan.

Voor wie kies jij partij trouwens Jan: Ik was altijd al een Cruyff-adept maar wordt steeds meer. Want wat daar in Amsterdam gebeurd is dat Steven ten Have puur op de man speelt. Cruyff spreekt kleedkamertaal wat ten Have nooit zal begrijpen. In een kleedkamer, en dat weten wij allebei, komen termen als rooie, schele, blinde en kale veelvuldig gebruikt maar daar wordt niets persoonlijks mee bedoeld. Dat weet iedere voetballer want wat in het heetst van de strijd gezegd wordt is na afloop tijdens de derde helft weer vergeten. Maar als je, zoals Steven ten Have, die taal niet spreekt heb je een probleem. Ik ben het niet altijd met Johan Derksen eens maar hij heeft gelijk als hij zegt dat Cruyff een ongeleid projectiel is waar je de bijsluiter van moet lezen. Dat had Steven ten Have ook moeten doen.

Ik heb ook het ‘interview” van Joep Schreuder met Edgar Davids gezien trouwens: Ik ook en ik heb nog nooit een interview gezien waarin iemand zo ‘gebruikt werd als Davids. Een schandalige vertoning waarbij er maar een doel te bedenken was, en sorry voor de woordspeling, en dat was Cruyff zwart maken.

Maar we mogen toch wel hopen dat het gezonde verstand boven komt drijven in Mokum want volgens is er ergens in Europa nog een club die organisatorisch volgens de visie van Cruyff werkt: Ja dat klopt en dat is niet de eerste de beste want Barcelona is natuurlijk geen derderangs clubje. De resultaten van de hoofdmacht worden gedragen door een selectie die op alle fronten bijelkaar past maar verder zijn er veel oud-voetballers van Barcelona bij de club in dienst die de visie van Cruyff uitdragen.

Maar we kunnen er van uitgaan dat mocht de raad van commissarissen zonder Cruyff doorgaan ze het ook kunnen vergeten wat de jeugdtrainers betreft: Die lopen alle 15 weg kan ik je verzekeren wat voor de club AJAX een ramp zou zijn want de kennis van deze 15 trainers krijg je in geen 100 jaar weer terug.

Maar laten we AJAX even laten rusten Jan want de carrousel gaat draaien: Ja de Trainerscaroussel gaat nu echt los want er zijn steeds meer clubs die een trainer zoeken.

ACV heeft in ieder geval een nieuwe want daar gaat Joseph Oosting heen: Dat klopt en ACV heeft een goed in de markt liggende trainer in huis gehaald als ik de verhalen mag geloven.

In het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant is het trouwens ook druk met clubs die een nieuwe trainer zoeken. Corenos, FC LEO, De Fivel, Poolster, Stedum en Viboa kunnen op zoek naar een nieuwe oefenmeester: Dus er is voor de trainers genoeg keuze wat clubs betreft en kan het speculeren wie waar heen gaat weer gaan beginnen wat ik altijd wel leuk vind. Je hoort dan weer de wildste verhalen over trainers en clubs waarbij amateurclubs soms echt voor een bepaalde trainer gaan.

Dat klopt want als een trainer ergens succesvol is geweest dan wordt hij, als je de verhalen mag geloven, helemaal suf gebeld door diverse clubs: Dat klopt maar gek genoeg zijn het altijd dezelfde trainers die altijd gebeld worden hahaha. Ik geloof daar niet altijd in hoor Johan.

Ik ook niet hoor Jan maar dat weet jij ook, sommige personen zijn er voor geschapen om zich ergens binnen de praten wat overigens ook in het dagelijks leven steeds vaker gebeurt:Dat klopt en vind zijn oorzaak in het feit dat de crisis aaedig om zich heen slaat en bij veel bedrijven aardig wat banen op de tocht staan.

Maar laten we ons maar bij het voetbal houden Jan want wat is tenslotte ons ding: Helemaal goed Johan en even vraagje ik denk dat jij al wel bepaalde vermoedens hebt welke trainer naar welke club gaat.

Klop helemaal ik heb voor mijzelf al een lijstje gemaakt met clubs en trainers die een samenwerking met elkaar aangaan: Die blijft vast en zeker in jouw broekzak zitten Johan of niet.

Helemaal goed Jan dat is denk ik een wijs besluit.