Op bezoek bij Jan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Even bellen met Jan werd deze keer even op bezoek bij Jan en het werd weer een morgen waar heel wat gespreksonderwerpen de revue passeerden met de bijpassende hoofdpersonen.

Even bellen met Jan werd deze keer even op bezoek bij Jan en het werd weer een morgen waar heel wat gespreksonderwerpen de revue passeerden met de bijpassende hoofdpersonen.

                                                                    Foto_Jan

Toen ik binnenkwam zat Jan in het voetbalweekblad Elf te lezen want Dewi, de trouwe viervoeter in huize van Dijken, vond mij schijnbaar wel oké want ik mocht zo doorlopen naar de kamer. Het sms’je dat ik onderweg kreeg gaf namelijk aan dat de voordeur op een kier stond aan de Kastanje 27. We kregen het direct over de speler waar Jan een artikel over las en dat was Theo Janssen. Los van het feit dat we het een goede speler vonden hadden we over zijn uitstraling allebei onze gedachten. De vele voetbalbladen die er tegenwoordig uitkomen werden even uitvoerig besproken en nadat we het nog even over de ‘Sahara van Bedum” kregen, en wat ondertussen in een moeras veranderd zal zijn, werd het volgende gespreksonderwerp www.puurvoetbalonline.nl. Jan had daar een bepaalde mening over die hij mij nadrukkelijk inprentte. ‘Puurvoetbalonline heeft op dit moment al een goed fundament maar het huis moet groter. De site wordt langzamerhand te groot om het er ‘even” bij te doen. Daar moet je toch eens goed over nadenken Johan.”

Luisterend oor

Zo raakten we in gesprek en luisterde ik aandachtig hoe Jan dat zag en vertelde ik hoe ik daar tegen aan keek. Ik snapte heel goed wat hij bedoelde maar Jan snapte mij ook gelukkig ook. Hij gaf me echter wel stof tot nadenken mee en de toekomst zal uitwijzen waar dit gespreksonderwerp toe zal leiden waarbij ik wel kan verklappen dat ik met Jan zijn opmerkingen en tips tot nu toe steeds wat heb gedaan.

Door de site kregen we het ook over Amerika waar, zo begreep ik zondag van Ronald, Puurvoetbalonline ook gelezen wordt wat door Jan bevestigd werd.‘Ik weet dat John Bouman en Bernard Hartog in Amerika bezoekers zijn van jouw site maar ik verbaas mij daar niet over want door Facebook kom je over de hele wereld. Mensen hoeven maar het woord voetbal in te typen en ze komen bijvoorbeeld op Puurvoetbalonline terecht.”

Zo kregen we het opeens over de donderdag overleden Steve Jobs die de wereld vernieuwde door de uitvinding van onder andere de IPad. Jan had een mooi voorbeeld over wat Steve Jobs voor de wereld had betekend en betrok zijn kleindochter Sofie daarin.‘Van maandag op dinsdag kwam Sofie een nachtje bij Opa en Oma logeren en als ik dan zie hoe een meisje van drie jaar met een IPad omgaat dan vind ik dat verbazingwekkend, De jeugd van tegenwoordig groeit daar aan alle kanten mee op. Dat heeft onze generatie niet, maar of je het gelooft of niet, over een paar jaar kan ook onze generatie er niet meer zonder.”

Willem Suurbier en scouting

Zo ging ons gesprek verder en viel mijn blik op een artikel in het voetbalweekblad over Willem Suurbier, de rechtsback van Ajax uit de gouden jaren zeventig. Suurbier heeft, en de oudere voetballiefhebbers weten dat, niet alles even slim aangepakt tijdens zijn voetbalcarrière. De verdediger heeft na zijn Ajax-periode bij Schalke‘04 en in Amerika een aardige duit verdient maar wist daar ook wel raad mee en zijn ‘vrienden” ook wel. Maar verstand van het ‘spelletje” had Willem wel en daarom is het ook zo jammer dat die kennis niet gebruikt is door welke club dan ook. Zo kregen we het automatisch over het scouten van spelers waarbij ik het voorbeeld van Filip Luksic aanhaalde. De Slowaakse verdediger van ADO Den Haag zal voorlopig niet spelen omdat hij nog niet goed genoeg kan verdedigen volgens zijn trainer Maurice Steijn. Jan had dat nieuwtje nog niet gelezen maar toen ik vertelde viel direct de naam van Lorenzo Burnet, de linkerverdediger van FC Groningen die wel goed gescout is door de Trots van het Noorden. ‘Ik heb Burnet zondag in de Euroborg zien spelen en hij was geweldig op dreef moet ik zeggen. Nu maakte Sulejmani het hem ook niet moeilijk door te ver naar binnen te spelen waarmee hij ruimte probeerde te maken voor van der Wiel. Maar alles wat er kwam geen van der Wiel wat ik dus een voetballer vind die aan zijn plafond zit bij Ajax. Die moet hogerop want van der Wiel staat stil in zijn ontwikkeling. Dat geldt niet voor Burnet trouwens want die kan alleen nog maar beter worden en ik denk dat Ajax er nog spijt van krijgt dat ze Burnet zo gemakkelijk hebben laten lopen.”

Trainerscaroussel

Maar de gespreksonderwerpen veranderden vrijdagochtend in hetzelfde tempo als het weer want even later kregen we het over de ‘Trainerscaroussel” die alweer voorzichtig in gang gezet is. Ik vertelde Jan dat Jaap van der Ploeg van FC LEO als eerste trainer in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant had aangegeven dat hij aan het einde van het seizoen zijn club zou verlaten. Op Twee Nul waren direct twee reacties te lezen op dit bericht en werd van der Ploeg al gelinkt aan Hunsingo waar volgens de anonieme schrijver Egbert Darwinkel aan zijn laatste jaar bezig zou zijn. We kwamen samen tot de conclusie dat je wel voorzichtig moet zijn met dit soort opmerkingen want in onze beleving moet men zich bij feiten houden en niet op geruchten afgaan.

Columns

Maar het volgende onderwerp diende zich alweer aan en dat waren de columns van Nico Dijkshoorn en Johan Derksen. Prachtig on te lezen waarbij Jan zijn voorkeur uitsprak voor Dijkshoorn, waar ik het helemaal mee eens was. Scherp als een mes is Nico Dijkshoorn en dat is Johan Derksen niet altijd. Bij de columns van de hoofdredacteur van de VI kan ik intens genieten als hij het over toppers uit het verleden heeft waar hij veel meer over weet dan hij ooit zal prijsgeven wist ook Jan. ‘Johan Derksen kan schatrijk worden als hij zou gaan schrijven zoals de Engelse Tabloids dat doen. In Engeland gooien ze alles op straat en wordt bijna letterlijk verteld wat de voetballers privé allemaal met, en vooral zonder hun wettelijke Ega, uitspoken wat Derksen nooit zal doen. Ik vind persoonlijk dat hem dat siert maar daar zullen enkele sensatiebewuste lezers ongetwijfeld anders over denken.”

Zo vorderde de morgen gestaag en kwam het tijdstip in zicht om richting mijn andere ‘verplichtingen” te reizen. Een morgen waarin we het niet alleen over bovenstaande hadden maar ook over Olaf Kessels waar we beide onze respect over uitspraken richting zijn hardloopactiviteiten. Over Robert Jan die goed op schema ligt qua revalideren na zijn knieoperatie. Jan vertelde dat zijn dochter Gerlinde en Guus samen met zijn kleindochter Sofie tijdelijk in Bedum kwamen wonen omdat ze hun woning in Hoogersmilde hadden verkocht. Kortom teveel onderwerpen om op te noemen maar die voor een prachtige morgen in Bedum zorgden. Bij het afscheid vroeg Jan of ik er alleen wel uitkwam en natuurlijk lukte dat want ook Dewi bewoog ook nu bijna niet toen ik door de gang liep en even later de voordeur sloot.