Een rondje langs de velden in Uithuizen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het rondje langs de velden bracht mij zaterdag 10 september in Uithuizen, bij de derby van het hoge Noorden tussen Noordpool en ZEC uit Zandeweer.

Het rondje langs de velden bracht mij zaterdag 10 september in Uithuizen, bij de derby van het hoge Noorden tussen Noordpool en ZEC uit Zandeweer.

 vb_Noordpool_ZEC_Uithuizen_10-09-11-2775

 Een duel tussen Luke Werkman (ZEC) en Richard Haan (Noordpool) in de derby van het hoge noorden.

 foto Ommelander Courant: Ronnie Afman

Bij binnenkomst van Uithuizen werd ik verrast door de drukte in Uithuizen.Even dacht ik dat de spelersbus van ZEC door de straten was gekomen maar het publiek stond gewoon te wachten op de optocht die in het kader van de ‘Grunninger” week door de straten van Uithuizen zou trekken. Door de optocht verwachtte ik eerlijk gezegd niet veel publiek bij de derby maar dat viel reuze mee. Voetballiefhebbers zoals Menko Swieringa, Simon Apotheker, Appie Zwerver, oud-Noordpool doelman Cor Wit en Dirk Vink de oud-trainer van onder andere SC Loppersum waren al aanwezig om als toeschouwer de wedstrijd te volgen

Speciaal aan de derby was dat het treffen een onderlinge familiestrijd was want waar vader Wout Kluin als trainer bij ZEC aanwezig was stond bij Noordpool zoon Willem mij te woord tijdens de ‘voorbabbel”. Pikant detail daarbij was ook nog eens dat de aanvoerder van Noordpool, Johan Kluin, een zoon van de ZEC-trainer is wat het allemaal nog leuker maakte. Prachtige ingrediënten voor een leuke derby waarbij de KNVB zo vriendelijk was geweest om in de persoon van Jan Venema een zeer aimabele en kundige arbiter naar Uithuizen te sturen. We treffen elkaar af en toe en de arbiter uit Winsum is altijd wel in voor een praatje. Ik merkte aan alles dat de Winsumer er zin in had want het enthousiasme spatte van zijn gezicht. Daar kan ik oprecht van genieten als iemand zijn of haar met veel plezier en passie beleeft wat zaterdag bij Jan Venema duidelijk zichtbaar was.

Zoals gezegd weer veel bekenden langs de lijn zoals de van veel blessureleed op de terugweg zijnde Richard Knol. De aanvaller is ondertussen geopereerd en vertelde dat hij via het tweede elftal van Noordpool aan een en comeback ging werken en hoopte na de winterstop weer aan een rentree in de eerste selectie te mogen denken. Ook aanwezig was scheidsrechter Siem Mulder die dit seizoen in de topklasse zijn wedstrijden fluit. Beste reizen zijn dat voor de arbiter die regelmatig in de zuidelijke contreien van Nederland zijn wedstrijden fluit en gezien zijn leeftijd nog een mooie carrière voor de boeg heeft. Maar ook elftalleider Henk Meijer, oud-voorzitter Bert Dries, de huidige voorzitter van Noordpool, Frits Bijlenga en vele toeschouwers hoopten met mij dat het een sprankelende derby zou worden. Dat gebeurde echter niet waar het warme weer zeker debet aan was. Door de zomerse temperaturen had Jan Venema, na overleg met beide trainers, besloten om een drinkpauze in te lasten die rond de 22e minuut zou plaats vinden. Die pauze werd door de veel oud-voetballers en trainers als onzin gezien maar de voetballers maakten er dankbaar gebruik van. Na de rust gebeurde het nogmaals en ook toen werden er nog enkele opmerkingen gemaakt over het vochtverlies van de heren spelers. Ook kwam langs de lijn het dilemma, wanneer moet Noordpool 2 trainen, aan de orde. Met alle dagen voetbal op de diverse zenders begreep ik van enkele leden van het ‘sterrenensemble” dat het een groot probleem om de spelers in groten getale op het veld te krijgen. De voetbalhumor kon weer met kilo’s tegelijk opgepakt worden want de cynische opmerkingen waren niet bij te houden toen het over de trainingsopkomst van enkele ‘vedettes” van het tweede ging. Kostelijk heb ik mij dan ook vermaakt in Uithuizen waar een uurtje later in Ezinge met een van de waarschijnlijke laatste BBQ’s van dit jaar nog even samen over nagepraat werd.