Een ontmoeting met Jan in het UMCG

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Deze week werd: ‘Even bellen met Jan “ overgeslagen want er vonden twee ontmoetingen plaats in het UMCG. Een op de dinsdag, die erg kort was, en een wat langere op donderdag 18 augustus.

Deze week werd: ‘Even bellen met Jan “ overgeslagen want er vonden twee ontmoetingen plaats in het UMCG. Een op de dinsdag, die erg kort was, en een wat langere op donderdag 18 augustus.

                                                   Foto_Jan

 De eerste ontmoeting was drie keer niets toen ik op dinsdag 16 augustus opeens een bekende stem de naam van een groot voetballer hoorde roepen toen ik de post stond te sorteren die door de medewerkers van de afdeling Radiotherapie ‘keurig” in de daarvoor bestemde mandjes was gelegd.

Ik zag al snel dat dinsdag 16 augustus niet in het teken van rozengeur en maneschijn stond voor Jan. Heel snel een hand en even een blik voordat Jan, samen met zijn vriend Wim Niemeyer naar een andere kamer verdween waar een dokter al stond te wachten. Dat was waardeloos want we konden amper een woord wisselen en de poststukken in het UMCG konden mij op dat moment gestolen worden. Woensdag nog even contact gehad met elkaar en ik hoorde dat Jan donderdag om 12.40 uur weer op Radiotherapie verwacht werd. Dat was een voor mij mooie tijd en zo ging ik met een paar minuten meer pauze dan de mij toegestane dertig minuten in mijn broekzak donderdag 18 augustus richting Radiotherapie. Even zoeken voordat ik Jan vond maar dat ging nog vrij snel omdat sms-verkeer soms wonderen doet. Toen ik hem zag viel er een steen van mijn hart want hij zag er beter uit dan dinsdag. Jan bevestigde dat en al snel kregen we het over, hoe kan het ook anders, Fritz Korbach: Fritz kon deze strijd niet winnen Johan. Hij had echt een groot probleem en dat ontkende hij steeds weer maar zoals hij in de nadagen van carrière functioneerde kon echt niet meer. Dat hij bij Sparta na twee dagen vertrok was een teken aan de wand. Daar viel hij tijdens de eerste training onderste boven en gaven de doktoren aan dat hij geen trainingen moest gaan verzorgen. Later, toen hij figuurlijk weer opgekrabbeld was is hij nog even trainer van Harkemase Boys geweest maar ook dat werd geen succes.

Maar als persoon was hij geliefd bij spelers en bestuurders hoorde ik deze week een paar keer: Dat klopt Hans Nijland, Co Adriaanse, Johan Derksen, René van der Gijp enz, enz iedereen sprak met respect over Fritz die echt bij grote clubs trainer had kunnen worden. Legendarisch is het AJAX-verhaal natuurlijk die door enkelen al verteld is en we hier niet hoeven te herhalen maar die tekenend was voor het gedrag van Fritz.”

Je bent trouwens naar Harkemase Boys tegen Alcides geweest begreep ik: Dat klopt want doordat ik jaren in Meppel werkzaam geweest ben lopen er bij Alcides nog veel, voor mij, bekende gezichten rond. Dat was trouwens het enige positieve want de wedstrijd was een drama. Ongelofelijk slecht voetbal wat absoluut geen hoofdklasserniveau genoemd mocht worden.

Ik ben nog even naar Bedum gereden om CVVB tegen Lycurgus te zien spelen. Leuke pot voetbal, veel publiek en veel bekenden dus dat was een kostelijke middag: Ik begreep dat CVVB lekker fris voetbalde in metname de eerste helft. En wat ik van jou begreep waren ook de toeschouwers ook goed te spreken over het ‘nieuwe” CVVB.

Dat klopt helemaal Jan wat een dag later op Kardinge niet gezegd kon worden want daar stond ik, samen met Jur Smit( hoofdtrainer Poolster) samen en nog tien toeschouwers, onder wie acht uit Friesland, naar DIO Groningen-Bergum te kijken: Dat is het ‘lot” van verenigingen die op Kardinge spelen. Dat wordt nooit een complex waarvan de voetballiefhebber denkt, kom ik pak daar even een wedstrijdje. Het waait er altijd en ik ben eerlijk, als er twee wedstrijden in Nederland doorgaan en de ene wordt op Kardinge gespeeld en de andere in het zuiden van Limburg dan kies ik voor optie 2!!

Mijn idee hoor Jan, maar toch werd het nog gezellig op Kardinge want ik liep Geert Noeken en Louis Koorenhof ook nog tegen het lijf en dan weet je het wel dan komen de verhalen wel los: Louis en Geert, ja die zullen wel verhalen gehad hebben uit hun lange trainerscarrière. Dat waren verder ook trainers waar vel spelers nog steeds met respect over praten. Dat betekend dat Louis en Geert het wel een beetje snapten hoe je met spelers om moest gaan.

Ben ik met je eens! Weet je dat ik gisteren nog uitgebreid gesproken heb met Dick Heuvelman: Met Dick Heuvelman? Hoe kwam dat zo?

Ik had hem, en daar komt het weer, via Twitter uitgenodigd voor een interview op Puurvoetbalonline.nl. En daar reageerde hij positief op: Dat is leuk en dat gaan we deze dagen ongetwijfeld lezen op jou site waarbij ik direct mijn ongerustheid naar jou toe uitspreek. Ik vraag mij namelijk af of jij weleens slaapt.

Ik snap je even niet Jan: Alles moet toch getypt en bedacht worden toch waar enorm veel tijd inzit.

O dat bedoel je. Nee, Jan, dat gaat anders want www.puurvoetbalonline is een interactieve site. Ik bedenk de vragen, mail ze naar degene die ik uitgenodigd heb, die vult ze in, stuurt ze terug en Martine zet ze op de site en ik lig op de bank naar Wilfred, Johan en René te kijken: Gelukkig, want ik dacht echt dat ik jou binnenkort in het ziekenhuis kon komen opzoeken.

Nee Jan, daar ga ik niet van uit hoor want zoals Martine altijd zo mooi zegt, laat ‘Staaltje” maar lopen met zijn ‘boekie” en pen dan komt het helemaal goed: Hahaha! Geweldig en eerlijk is eerlijk slim bedacht en …. ‘Staaltje” we houden contact!

Doen we vriend!

 

.