Een mooie zomer!!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een geweldige zomer werd de zomer van 2011 voor mij waar ik op 28 mei 2011 werkelijk nog geen weet van had. FC LEO bereikte op die dag zijn promotie naar de derde klasse wat betekende dat de laatste vereniging in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant uitgespeeld was.

Een geweldige zomer werd de zomer van 2011 voor mij waar ik op 28 mei 2011 werkelijk nog geen weet van had. FC LEO bereikte op die dag zijn promotie naar de derde klasse wat betekende dat de laatste vereniging in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant uitgespeeld was.

Gert_Jan_Doff_3

 

 Gert Jan Doff na bijna 25 jaar niet meer in Loppersum 1

 

De voetballoze periode brak aan en werd het afwachten wat voor verrassingen de mannen van de redactie voor mij in petto hadden. Als eerste kwam het interview met Gert Jan Doff in de Ommelander Courant uit de bus. De voetballer beëindigde na 25 jaar zijn loopbaan in het eerste elftal want zo vertelde hij, het gezin kreeg nu voorrang. Ook was ik bij Eddy Groenhagen in Warffum die voor de 25ste keer van Trondheim naar Oslo zou fietsen wat hem gelukt is, heb ik begrepen. Een week later was ik op bezoek bij Gerard "Toefke” Heun. Het voetbalicoon uit Spijk ging zich richten op een trainersloopbaan en hij had er duidelijk zin in. Ik vroeg Jur Smit zondag nog even toen we bij DIO Groningen aanwezig waren en Jur, hoofdtrainer van Poolster, noemde Gerard iemand die het spelletje wel snapte en als trainer zeker zou slagen. Verder kwam ik het zijspanduo Philip Wierenga en Hessel Auwema tegen die nu eens niet met grote vaart voorbij reden maar relaxt tegenover mij zaten voor een interview. Gedreven sportmannen waar ik wel waardering voor had omdat ik ooit een klein rondje in een zijspan meegereden ben….

Grasbaanraces Loppersum

De volgende expeditie stond een paar dagen later gepland in Loppersum waar de halve finale voor zijspannen werd gereden. Daar mocht ik een verslag van maken en hoorde ik van Jans Knot dat er donderdag 16 juni een afscheidsduel voor Gert Jan Doff gepland was. Zo ging ik enkele dagen later weer naar Loppersum voor een prachtige avond, die de voetballer zichtbaar wat deed. Een mooi afscheid voor een groot voetballer en ook niet onbelangrijk, een warme persoonlijkheid. De volgende dag naar Jorian Wals in Kantens die als wielrenner in de Ronde van Bedum zijn opwachting zou maken. Een mooi verhaal van een jongen die naast student en wielrenner ook nog een eigen bedrijfje heeft. Jorian is namelijk ook in te huren als ….Stratenmaker. De volgende dag werd een speciale want SV Onderdendam zou onder de aandacht komen in de Ommelander Courant. De vereniging waar Harry Visser (samen met zijn partner Rennie al ruim 25 jaar zeer goede vrienden van mij) voetbalde, klimt uit een diep dal wat ik mooi vond en ik was blij dat de mannen instemden met mijn idee over SV Onderdendam. Na het voetballen en wielrennen zat ik donderdag bij Sytze en Marije Tempel die als broer en zus de judosport beoefenden. Een leuk stel waar ik mij kostelijk mee vermaakt heb, omdat als je het over tegenpolen had…….

Nick Kramer Ezinge 1

Enkele dagen later zat ik bij Nick Kramer de voetballer van Ezinge 1 die op 3 augustus voor ruim vijf maanden naar Zuid Afrika is vertrokken voor zijn studie. Goede gozer Nick die zijn waardering uitsprak richting zijn ouders en ook trainer Wobbe de Vries als persoon en trainer hoog heeft zitten. Op zaterdag 2 juli zat ik bij Menko Swieringa aan tafel die samen met Wim Heemstra vertelde over de successen van het meisjesvoetbalteam van de Togtemaarschool uit Bedum, dat op het NK vierde was geworden. Beide gedreven tot op het bot waarbij duidelijk was dat Menko een coach is die helemaal niets aan het toeval overlaat. Menko Swieringa was bescheiden over zijn eigen loopbaan, maar velen hebben mij later verteld dat hij één van de beste voetballers uit de historie van de voetbalvereniging Stedum genoemd mag worden. Maandag 4 juli ging ik op bezoek bij Peter Modderman in Bedum die de lange duurlopen vaarwel moest zeggen, omdat hij door de ziekte geveld werd die we niemand gunnen. Een mooi interview en een wijze les rijker richting Ezinge waar Martine begreep dat haar luisterend oor even wenselijk was.

Alfred Schut : 24 plakboeken

Donderdag 7 juli richting Alfred Schut de voetballer uit Eenrum die na 16 jaar het eerste elftal vaarwel moest zeggen. Vierentwintig plakboeken waren er door moeder Aaltje Schut bij elkaar verzameld en mooi om te zien dat ook ik in de boeken vermeld stond als voetballer van Eenrum. Na Alfred Schut werd op 16 juli de Ronde van Kloosterburen verreden, die na ruim dertig jaar weer op de kalender stond. Regen teisterde Kloosterburen en ik was blij met de paraplu van Jan en Ina van der Klei toen die van mij het begaf. Na het wielrennen enkele dagen weer naar Kloosterburen voor een interview met Geert Timmer de voorzitter die in oktober afscheid zal nemen. Een bevlogen voetbalman Geert, waar ik een kostelijke avond mee had. Twee dagen later een "snel" interview met Pieter Hoen, de verzorger van FC LEO, die enkele uren later met zijn gezin richting Italië vertrok. Ook Jitze Drent, archivaris van PWC, was ondertussen de revue gepasseerd en op maandag 18 juli ging ik op weg naar de man waar ik een groot fan van ben, volleyballer Maurits Sikkema. Als ik voor de Ommelander Courant naar een wedstrijd van DIO mag, word ik steeds weer gegrepen door het fanatisme van Maurits. Mooi is dan als blijkt dat iemand buiten de lijnen dat karakter bezit wat ik verwacht had.

Elle Faber: 60 jaar Eenrum

Eenrum

Nadat ik op zaterdag 30 juli mijn debuut als verslaggever bij de halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum had gemaakt, was ik zondag getuige van de geweldige tennispartij van Steven de Groot op het Winsum Open 2011. De Winsumer maakte zijn comeback na een zware knieblessure wat veel respect verdiende, wat hij dan ook kreeg van het aanwezige publiek. Een paar dagen later ging ik op bezoek bij dressuuramazone Jorien Bakker in Eenrum waar ik in de column Molenstraat aandacht aan heb geschonken. In de middag had ik eerst Bob Dolman nog aan de lijn waarmee ik een mooi interview maakte en een dag later was ik in Adorp bij het echtpaar Piet en Miep Engel die als Trikers ook een mooi verhaal te vertellen hadden. Zo brak de laatste week van de interviews aan en had ik nog twee personen op mijn ''lijstje'' staan, die ik nog graag wilde interviewen, Jolanda Langeland die voor 2 ½ maanden naar Ghana was geweest en Elle Faber. Jolanda had veel te vertellen over haar reis zoals vanaf maandag 22 augustus op Puurvoetbalonline te lezen zal zijn. Ook de al zestig jaar lid van de voetbalvereniging Eenrum zijnde Elle Faber had veel te vertellen en het werd dan ook een bijzondere avond aan het Voorwerk in Winsum waarbij veel "Off the Record" bleef op de heer Faber zijn verzoek wat ik respecteerde en begreep. Zo werd het een mooie zomer waar ik veel personen uit de Noord Groninger sportwereld tegenkwam en die ik dan ook wil bedanken voor een prachtige zomer, wat ook geldt voor de mannen van de redactie van de Ommelander Courant.