Een rondje langs de velden op het KNVB-voetbalkamp in Gasselte

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een letterlijk rondje langs de velden liep ik vrijdag 29 juli op het KNVB-voetbalkamp in Gasselte, waar ik op uitnodiging van Kamp-coördinator Jan ten Caat te gast was. Een kamp dat mij nostalgische gevoelens opriep want de KNVB-voetbalkampen in Hoek van Holland, die ik samen met mijn teamgenoten van de voetbalvereniging Eenrum mochten bezoeken, roepen ook veertig jaar na dato nog steeds warme herinneringen bij mij op.

Een letterlijk rondje langs de velden liep ik vrijdag 29 juli op het KNVB-voetbalkamp in Gasselte, waar ik op uitnodiging van Kamp-coördinator Jan ten Caat te gast was. Een kamp dat mij nostalgische gevoelens opriep want de KNVB-voetbalkampen in Hoek van Holland, die ik samen met mijn teamgenoten van de voetbalvereniging Eenrum mochten bezoeken, roepen ook veertig jaar na dato nog steeds warme herinneringen bij mij op.

jan_ten_caat

 Kamp-coordinator Jan ten Caat

Bij aankomst op het complex van GKC in het mooie Gasselte viel direct de bedrijvigheid op van de vele vrijwilligers op die de trainers, begeleiders en deelnemers aan het kamp uitstekend verzorgden. Na Jan ten Caat op het complex te hebben gevonden bevestigde Jan dat de verzorging en bereidwilligheid in een woord geweldig was. ‘De medewerking van GKC is in woord formidabel. We hoeven maar iets te vragen en het wordt geregeld door een van de vrijwilligers geregeld. Om een voorbeeld te geven, een van de vrijwilligers doet de hele dag niets anders dan de toiletblokken schoon te houden wat wij als leiding zeer waarderen. Dat zijn mensen waar een vereniging zuinig op moet zijn en wat verder een reden is dat wij als KNVB graag onze zomerkampen bij GKC in Gasselte organiseren.

Henk Buikema

Ondertussen werd er door de deelnemers, allen in de leeftijd van 9 t/m 13 jaar, al druk gevoetbald onder leiding van hun trainers en begeleiders. Nadat Jan mij een rondleiding had gegeven en ik ook andere de ‘Mega” grote slaaptent van deelnemers en begeleiders had bewonderd liep ik direct al een bekende tegen het lijf. De het komend seizoen als hoofdtrainer bij GVAV Rapiditas werkzaam zijnde Henk Buikema was namelijk een van de trainers die een week van zijn vakantie opofferde om de jeugdige pupillen van de nodige oefenstof te voorzien. Daarnaast behoorde Henk, samen met Robbie Wentink en Jan ten Caat, tot de coördinatoren van het kamp. Verder was de Lopster ook nog assistent van fysiotherapeut Niels Veenstra mocht het qua blessures uit de hand lopen wat volgens Niels heel erg mee viel. ‘Veel pijntjes komen natuurlijk door vermoeidheid en door het feit dat de kinderen de hele dag op voetbalschoenen lopen wat natuurlijk minder prettig is. Voetbalschoenen zitten namelijk nooit echt lekker en zeker niet als je er een hele dag op loopt'

joep

Joep Hiddink die werd gekozen tot speler van het KNVB-kamp Gasselte 2011.

De laatste dag van het kamp had Niels het dan ook drukker dan de dagen ervoor en ik besloot mijn aandacht naar het hoofdveld van GKC waar de kruisfinales 9-9 op dat moment werd gespeeld. Jan ten Caat had al een tipje van de sluier opgelicht door mij de speler aan te wijzen die tot Speler van het kamp verkozen zou worden. Joep Hiddink was zijn naam en het jeugdige talent voetbalde bij de voetbalvereniging Borger dat met Joep een diamantje in huis heeft. Na een paar minuten Joep volgen werd namelijk duidelijk dat dit een ‘echte” was. Goed aan de bal, oog voor zijn medespelers, en niet zeuren als een minder begaafde of jongere medespeler wat fout deed. Na afloop van het duel sprak ik even met Joep die uiteraard niet wist wat ik wel wist en mij vertelde dat hij het erg naar zijn zin had in Gasselte. ‘Ik vind het ook dit jaar weer een prachtig kamp en ik heb deze week best weer veel geleerd. En ik vind het ook leuk om met voetballers van andere clubs samen te spelen zoals in het kampelftal waar ik ook vorig jaar al in gekozen werd. Dat vind ik toch echt heel speciaal dat je van de 122 kinderen bij de beste 15 van het kamp behoort die tegen de leiders en trainers mogen spelen. We hebben gisteren wel met 2-1 verloren maar de wedstrijd was prachtig.”

De jonge aanvaller van de C1 van Borger had het dus geweldig naar zijn zin en dat gold ook voor twee spelertjes. Kevin Beerda en Stijn de Vries die zich ook prima vermaakten op het KNVB-voetbalkamp in Gasselte. Beide voetballers komen volgend seizoen in het D1-elftal van VVSV’09 waar ze ongetwijfeld voordeel zullen hebben van de oefeningen die ze in Gasselte aangeboden kregen.

Veiligheid

Tussen alle bedrijvigheid die een functie als Kamp-coordinator meebrengt had Jan ook tijd om iets meer te vertellen over het organiseren van een kamp en wat er bij komt kijken. ‘De voorbereidingen beginnen al in oktober als er weer contacten worden gelegd met de clubs waar we jaarlijks te gast zijn. Dan wordt er gesproken over de veiligheid, de bewaking, het programma echt over alles waar je als Club en gastheer, wat de KNVB is, moet denken. Je hebt namelijk de zorg over in dit geval 122 kinderen en dat moet gewoon perfect geregeld zijn. Ouders vertrouwen ons een week lang hun kinderen toe en dat is een verantwoording die wij niet onderschatten. Daarom zijn wij ook zeer streng in het selecteren van begeleiders en selecteren daar ook zeker in door. Daar bedoel ik mee dat het kan gebeuren dat een begeleider/ster bij niet goed functioneren niet weer benaderd wordt voor een volgend kamp. Daar zijn we als trainers/coördinatoren heel duidelijk in want iedere avond wordt de dag geëvalueerd en worden de dingen die niet goed gegaan zijn genoemd.”

Dat er aan alles gedacht wordt blijkt ook het feit dat de coördinatoren portofoons bij zich dragen, zodat er bij calamiteiten ingegrepen kan worden. Portofoons die via GKC geregeld zijn wat ook geldt voor de AHD-defibrillator. Kortom niks wordt aan het toeval overgelaten en Jan ten Caat is er dan ook terecht trots op dat het team van trainers en begeleiders er voor gezorgd heeft dat alle 122 kinderen tot het einde ‘aan boord” zijn gebleven.

kantine_2

Kantine Oranje gekleurd

Ondertussen werd het complex van GKC steeds meer Oranje gekleurd want de deelnemers kregen een oranje shirt, zwarte broek en oranje kousen, dat ze mee naar huis mochten nemen. De tenues werden direct op verzoek van de Kampleiding aangetrokken zodat iedereen keurig in het oranje aan de laatste lunch van het KNVB-voetbalkamp 2011 in Gasselte zat. Een Oranje gekleurde kantine van GKC werd het waar op zeer luidruchtige wijze de trainers werden bedankt voor hun inzet. Een groot gejoel viel de heren trainers en fysiotherapeut Niels ten deel en duidelijk was dat de trainers met volle teugen van de week in Gasselte hadden genoten.

Techniek

Na de uitstekende lunch, waarbij de specifieke voetbalhumor duidelijk niet ontbrak, was het de hoogste tijd voor de finalewedstrijden voetvolleybal wat menig technisch hoogstandje liet zien. Voetvolleybal, een fantastisch spel om bijvoorbeeld een bal onder controle te brengen, wordt zo bleek uit de ervaring van trainer Bas Groeneveld( trainer CVVB D1) te weinig gedaan bij verenigingen. ‘Je ziet heel duidelijk dat het in een week als deze iedere dag beter gaat. De bal wordt steeds beter verwerkt en je zag in de finales dat er op redelijk hoog niveau gespeeld wordt. Want laten we eerlijk zijn, een bal goed verwerken is een van de belangrijkste onderdelen van het voetbal. Als je een bal goed verwerkt kun je ook sneller van verdediging naar aanval overschakelen namelijk.”

Zo werden de deelnemers aan het kamp dus op het gebied van technische vaardigheid bijgeschaafd. Naast het specifieke voetbalaspect kwamen ook de normen en waarden aan de orde en werd er iedere dag een speler van de dag gekozen vertelde Jan ten Caat. ‘Naast het voetbaltechnische gedeelte richten we ons ook het sociale gebeuren in het kamp en daarom laten we de leiders iedere dag een paar kandidaten nomineren waar door de trainers en coördinatoren de speler van de dag uit gekozen wordt. Dat vinden we namelijk ook belangrijk en we beoordelen de nominaties dan ook zoals het behoort, op een serieuze manier.

Ondertussen werd alles in gereedheid gebracht voor het onderdeel penaltyschieten. Ondertussen stroomde het complex in Gasselte steeds voller met ouders waaronder ook Jan Posthumus (oud-doelman van ZEC en Noordpool) en zijn vrouw die Kjell en Jens weer op kwamen halen. De jongens hadden het beide leuk gehad en ook Jan vertelde dat het kamp in Gasselte uitstekend georganiseerd was. ‘Als ik de beide jongens goed beluister dan hebben ze zich prima vermaakt en dat geloof ik direct als ik zie hoe goed alles georganiseerd is. De oud-doelman keek ook al even vooruit richting het seizoen 2011-2012 waarin hij als elftalleider bij de Heracliden zal fungeren waar hij ook keeperstrainer is. ‘Ik ben wel benieuwd wat het seizoen mij brengt omdat ik nu niet meer zelf speel. Maar dat laat ik eerst rustig op mij afkomen en dan zien we het allemaal wel.”

Afscheid

De penalty’s zaten er ondertussen op en ook nu kleurde de kantine weer oranje want uiteraard moest het laatste zakgeld nog wel even omgezet worden in snoep, ijs of frisdrank. Nadat de laatste finale, die van 9-9 gespeeld was konden de deelnemers afscheid nemen van een, zoals Henk Buikema het treffend zei ‘mega mooi kamp” en keerden ze huiswaarts met een tas vol vuile was en een hoofd vol herinneringen aan het KNVB-voetbalkamp in Gasselte waar de voetbalvereniging GKC een meer dan voortreffelijke gastheer was.