Twaalf keer FC LEO in het seizoen 2010-2011

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het seizoen 2010-2011 is voor de clubs in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant ten einde. Voor de verenigingen werd het een seizoen van hopen op klassebehoud of de wens dat er eventueel gepromoveerd zou worden na het bereiken van de nacompetitie.

Het seizoen 2010-2011 is voor de clubs in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant ten einde. Voor de verenigingen werd het een seizoen van hopen op klassebehoud of de wens dat er eventueel gepromoveerd zou worden na het bereiken van de nacompetitie.

 fcleo1

                          SELECTIE  FC LEO SEIZOEN 2010-2011

Blijdschap

FC LEO ging voor de laatste optie en zag een prachtig jaar bekroond worden met, een over de twee nacompetitiewedstrijden gezien, terechte promotie. VVK werd twee keer op een terechte nederlaag getrakteerd waardoor zaterdag 28 mei de boeken in zal gaan als de dag dat de Leensters na tien jaar weer terugkeren in de derde klasse. Vanmorgen (29 mei), nadat ik het verslag van het duel naar Peter had gemaild, die weekenddienst had, gingen mijn gedachten terug naar gistermiddag rond de klok van half vijf. Vreugdetaferelen, blije gezichten, vreugdetranen, Bengaals vuur, Champagne, alles was aanwezig om te vieren dat de oranjebrigade gepromoveerd was naar de derde klasse. Mooi om te zien waarbij voor mij een leuke bijkomstigheid was dat mijn beide dochters, Krista en Saskia, ook op het sportpark in Leens aanwezig waren. Maar op zondagmorgen 29 mei kwam ik er ook achter dat ik FC LEO dit seizoen twaalf keer heb zien spelen! Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat normaliter niet noteer want het maakt mij niet uit waar de mannen van de redactie mij voor vragen. Wedstrijden in de vijfde klasse kunnen soms qua spanning of scoreverloop wel vele malen leuker zijn dan een zaadwedstrijd zoals FC Groningen enkele dagen geleden speelde tegen ADO Den Haag.

Trouwe volgers

 Twaalf wedstrijden van FC LEO dus in totaal en daar waren duels bij die als kijkspel niet om aan te zien waren volgens het leger van trouwe volgers van FC LEO. Soms hadden ze wel gelijk maar ook werd er wel eens gekeken met de gedachte dat vroeger alles beter was. Dan werd in mijn beleving te snel vergeten dat aanvoerder Mart Buikema nog maar 20 jaar is. Dan werd aan het feit voorbijgegaan dat Edwin van de Sar twintig jaar geleden ook nog niet het niet niveau had dan wat hij nu laat zien. Dat mag van een 20 jarige doelman ook niet verwacht worden wat dus ook geldt voor Roelof Bolt. Roelof is in mijn ogen een talentvolle doelman maar inderdaad nog maar 20 jaar jong! Geef hem de tijd, wat Jaap van der Ploeg ook zeker zal doen, en FC LEO heeft een doelman die qua nivo zeker niet voor de broertjes Eddy en Gerard Tammens onder zal doen.

Strafschoppenspecialist

Een jonge ploeg FC LEO waarin de achterhoede ‘Edu” Zuidema de oudste van het stel is. Eduard is de centrale verdediger en de penaltyspecialist van de Leensters. In de uitwedstrijd in Groningen schoot hij bij een 2-0 achterstand de aansluitingstreffer achter VVK-doelman Korné Boekholt en in de thuiswedstrijd moest dezelfde doelman weer vissen toen ‘Edu” de 2-1 binnenschoot. Samen met rechtsback Jeroen Batema speelde hij van de verdedigers de meeste wedstrijden in de hoofdmacht want Greg Haans en Cas Valstar waren niet altijd basisspeler dit seizoen. Op het middenveld is Mart Buikema de man waar veel om draait. Ik deel de mening van oud-speler Peter Tuit dat de jonge aanvoerder een geweldige voetballer is. Mart en Peter zijn collega, s als ik mij niet vergis en ik denk dat Peter veel van zichzelf terug ziet in de lange middenvelder. Tuit was namelijk zelf ook een voetballer die je wel om een boodschap kon sturen en die heel goed weet dat ook hij hoger had kunnen voetballen. Dat geldt ook voor Mart Buikema maar ook hij is een ‘kind van FC LEO” en zal gewoon in Leens blijven voetballen want net als zij oudere collega vind Mart nog meer dingen belangrijk in het leven.

‘Totti”

 Het middenveld van de Leensters bestaat verder geregeld uit techneut Marco Rietema, kilometervreter Marcel Kadijk en Gert Jan ‘Totti” van der Ploeg. Gert Jan is de zoon van trainer Jaap van der Ploeg en voetbalt al zijn hele leven voor FC LEO. Geboren en getogen in Leens kreeg hij twee seizoenen geleden vader Jaap als trainer. De prestaties van ‘Totti” worden door de supporters altijd onder een vergrootglas gelegd wat niet terecht is in mijn ogen. Een speler moet beoordeeld worden op zijn kwaliteiten en nergens anders op is mijn mening. Junior is bijdehand genoeg om te weten wanneer hij wel of niet goed gespeeld heeft en dat hoeft senior hem niet te vertellen.

Scorend Vermogen

Het aanvallende gedeelte van de Leenster formatie was dit seizoen duidelijk het zorgenkindje voor Jaap van der Ploeg want als we een ranglijst maken van gescoorde doelpunten komen we de Leensters samen met Stedum op een gedeelde zesde plaats tegen. Van de vijftig goals heeft Mart Buikema er acht gescoord en de volgende op de lijst met zes treffers is Peter Kolkena. Dan volgen er vier spelers met vijf treffers namelijk vleugelflitser Rob de Vries, Marco Rietema, Jeroen Hovius en Rowan Rozema.

 Twee Spitsen

De laatste twee heb ik in de periode dat ik Leens actief was als jeugdtrainer nog getraind. Beide gezegend met het nodige talent maar twee totaal verschillende karakters. Jeroen was een introverte voetballer die gelukkig was met de bal aan de voet. Bij Rowan kon je in de E-junioren al zien dat het een echte spits was want je hoefde nooit te vragen of hij had gescoord. Je kon namelijk beter vragen hoeveel hij had gescoord want hij scoorde altijd! Jeroen scoorde niet altijd en had ook nog eens de pech dat hij een beenbreuk opliep waarvan het herstel maanden vergde. Nadat ik bij FC LEO vertokken was verloor ik hem uit het oog maar bijna drie jaar geleden zag ik hem terug, toen voetballend in de B-junioren van FC LEO. Technisch begaafd zette hij op middenveld de lijnen uit en ik zag dat Jeroen richting het eerste elftal zou gaan. Dit seizoen was het zover en in de wedstrijd tegen VVSV’09 was Jeroen Hovius ‘the man of the match”. Hij was met drie treffers namelijk verantwoordelijk voor de 3-2 overwinning van FC LEO op de buren uit Ulrum. Daar kon je mee thuiskomen als spits maar helaas kwam er doordat Jeroen geen plezier meer in het voetballen had een (voorlopig) einde aan een voetbalcarrière van een jongen die alle technische bagage in zich heeft om voor FC LEO van grote waarde te zijn. Ik hoop dan ook echt dat ik de komende jaren wanneer ik namens de Ommelander Courant bij FC LEO te gast ben de naam van Jeroen Hovius weer tussen de basisspelers zal zien staan. Een naam die daar na de winterstop steeds vaker verscheen was die van Rowan Rozema. De jonge spits mocht na de winter met het eerste elftal mee om sfeer te ‘proeven”.

Invalbeurtje

Af en toe een invalbeurtje zei Jaap van der Ploeg toen ik hem naar de plannen met Rowan vroeg. Dat gebeurde ook en de jonge voetballer deed wat hij in de jeugd ook deed, doelpunten maken. In het uitduel tegen VVSV’09 scoorde hij voor de eerste keer voor het eerste elftal. De eerste treffer werd gevolgd door een tweede tegen SIOS, de derde werd gescoord in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Godlinze toen hij negentig minuten binnen de lijnen stond. Nummer vier en vijf werden door Rowan Rozema geproduceerd in de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Ezinge. Belangrijke treffers want door de winst in Feerwerd kwam FC LEO in de nacompetitie terecht. In de nacompetitie scoorde de talentvolle spits in de uitwedstrijd de 3-2 en in Leens was hij verantwoordelijk voor de 1-0 die uiteindelijk door Eduard Zuidema en Marcel Kadijk uitgebreid werd tot 3-1. Zeven goals in elf duels is een mooie score wat hopelijk veel beloofd voor de toekomst. Een toekomst die mij het komende seizoen waarschijnlijk niet twaalf keer langs de lijn zal brengen bij een duel van FC LEO omdat de Leensters in de derde klasse verder de provincie ingaan. Maar ik zal ze ongetwijfeld geregeld zien spelen en na twaalf wedstrijden in de vierde klasse gezien te hebben durf ik voorzichtig te stellen dat FC LEO misschien wel het Loppersum van de derde klasse kan worden. En de voetbalvolgers weten dan precies wat ik bedoel……