Rondje langs de velden deel 25

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een speciaal rondje langs de velden, de vijfentwintigste namelijk, begon zaterdag in Sauwerd waar ik aanwezig was bij de wedstrijd SIOS- Stedum. Een wedstrijd in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal die vooraf gegaan werd door het duel van de dames van SIOS en Kloosterburen.

Een speciaal rondje langs de velden, de vijfentwintigste namelijk, begon zaterdag in Sauwerd waar ik aanwezig was bij de wedstrijd SIOS- Stedum. Een wedstrijd in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal die vooraf gegaan werd door het duel van de dames van SIOS en Kloosterburen.

                               vb_Hunsingo_Farmsum_Winsum_17-04-11-5470

 Spelmoment uit de wedstrijd Hunsingo-Farmsum met Ricardo Terhave (Hunsingo) en Farmsum voetballer Dennis Boersma  

foto: Photopleasure Ronnie Afman Baflo

Vele bekende gezichten aan Kloosterburen-zijde zowel in als buiten de lijnen. Binnen de lijnen herkende ik Nicky Bos, Krista Berghuis en de zusjes Wendy en Laura Reitsma en Elisa Remijn. Buiten de lijnen zag ik, en verbaasde mij daar niet eens over Geert Timmer staan. Geert is aan zijn laatste maanden als voorzitter van de voetbalvereniging bezig maar reed dus ook naar Sauwerd om de dames in actie te zien. De preses was niet onder de indruk van het gebodene en was ook pessimistisch gestemd richting het eerste elftal dat een dag later tegen Kwiek moest aantreden met maar liefst zes invallers. We waren het er samen over eens dat Kloosterburen geen selectie heeft om dat even op te vangen. Tijdens ons gesprek waar ondertussen Rob Brouwer bij was gekomen gaf Geert verder aan dat hij soms weleens medelijden had met een trainer. Hij bedoelde daarmee dat bij Kloosterburen Willem Pettinga door externe factoren, schorsingen, blessure, s en studieverplichtingen, min of meer kansloos de slotfase van het seizoen inging. Rob deelde zijn mening en ik kon mij ook wel in Geert zijn woorden vinden. We kletsten nog even wat door terwijl Rob met zijn mannen naar binnen ging en we kregen het over de verslagen in de Ommelander Courant die door de voorzitter van Kloosterburen zeer nauwgezet gelezen worden. De wedstrijd tussen SIOS en Stedum was ondertussen begonnen en we namen dan ook afscheid. Ik keek hem echter nog even na de markante voorzitter van Kloosterburen waarvan de gehele vereniging het jammer vind dat hij stopt.

De wedstrijd was dus begonnen maar voor Siebrand Solinger na 15 minuten alweer einde oefening. Siebrand verstapte zich en kwam hinkelend naar de kant en gaf aan dat er gewisseld kon worden. Ook een markante persoonlijkheid wat zal blijken in het interview dat vanaf 1 mei op Puurvoetbalonline te lezen zal zijn. Na de wedstrijd, en te talloze verzoeken om er weer een mooi verslag van te maken richting ‘hometown” waar het zusje van Rob Verlinden, Martine dus, zich vreselijk stond uit te sloven in de tuin. Ze was aan het muurtjes bouwen, de vijver weer zichtbaar maken, tuinspitten enz wat mij deed beseffen dat ik een prachtige hobby had. Want tuinieren? Mijn ding is het niet waar ik trouwens enkele dagen later bij de Hornbach helemaal achter kwam maar dat is een heel ander verhaal. Nadat ik het verslag van SIOS- Stedum ruw had gemaakt en Bert de Vries (trainer Middelstum) en De Heracliden-trainer Heiko van den Berg aan de telefoon had gesproken was de tijd aangebroken voor het aanschouwen van Vitesse- FC Groningen en even later AZ- ADO Den Haag. Even de rapportcijfers: eerste duel een 4 tweede een 8 verder geen commentaar.

De topper tussen Real en Barcelona heb ik overgeslagen want ik wilde op tijd de volgende morgen opstaan want er moest nog een beetje gebeuren. Dat lukte prima zodat ik rond 1 uur richting Winsum vertrok waar het duel Hunsingo- Farmsum wachtte. Redelijk wat bekenden in Winsum zoals Eddie van Dalsem, Jur Smit en de bij het zondag-seniorenteam van Marum keepende Mart Hoekstra. Maar ook Ronald Bouwman( trainer Farmsum) en Hunsingo-trainer Egbert Darwinkel waren uiteraard aanwezig en met beide mannen was het goed praten voor het duel.

Een geweldig duel werd het niet en het nieuws wat ik zo links en rechts hoorde maakte mij ook al niet vrolijk. Joost Mulder, de oud-spits van Eenrum, was ook in Winsum aanwezig om de verrichtingen van Farmsum te zien waar zijn collega en vriend Ronald Bouwman trainer is. Joost vertelde dat hij straks weer naar het ziekenhuis moest want het zoontje van Joost en zijn vrouw Petra lag er weer. Na de geboorte, ruim zeven maanden geleden, kwamen we elkaar een paar keer tegen in het UMCG en bleken er wat complicaties te zijn die dus nog niet tot het verleden behoorden.

Joost had ook nog iets anders en dat was dat de oud-voetballer van Eenrum en tevens mijn neef, Jan Knol te horen had gekregen dat de gevreesde ziekte zijn lichaam was ingeslopen. Enkele weken geleden kwam Jan zijn naam nog voorbij toen ik met Ard Torrenga, Jur Smit en Hielko Merkus( redacteur Ommelander Courant) in Middelstum stond te praten tijdens het duel Loppersum- Harkemase Boys.

We kregen het over harde verdedigers en Jan was een echte op dat gebied. Italiaanse praktijken waren hem niet vreemd en ik heb het vermoeden dat Marco Materazzi bij Jan in de leer is geweest. Maar hij kon ook wel een beetje voetballen wat hij in de herfst van zijn carrière etaleerde in de lagere elftallen van Eenrum. Ik hoop nu uit de grond van mijn hart dat hij zijn vliegende tackles nog één keer uit de kast haalt en deze vijand op zijn ‘ Jan Knols” torpedeert waarbij ik zeker weet dat er geen scheidsrechter zal zijn die hem daar rood voor geeft. Sterkte Jan…………………….