Rondje langs de velden deel 17

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een koud rondje langs de velden verwachtte ik zaterdag toen ik voor de Ommelander Courant richting Uithuizen vertrok om een verslag van het duel tussen Noordpool en Siddeburen te maken.

Een koud rondje langs de velden verwachtte ik zaterdag toen ik voor de Ommelander Courant richting Uithuizen vertrok om een verslag van het duel tussen Noordpool en Siddeburen te maken.

 

s, Morgens was het namelijk ook redelijk koud toen ik over het verlaten complex van Leek Rodenburg liep waar ik een afspraak voor een interview had met Bea Venema, de vrijwilligster waar Tim van der Meulen zo lovend over sprak in het interview dat ik enkele weken geleden met hem had. Ik was verbaasd dat er in Leek niet gevoetbald werd omdat zaterdag 28 februari het voetbalgeweld weer los zou barsten wat de lagere- en jeugdteams betrof. Enkele oefenduels zouden na enkele maanden van stilstand wel handig zijn weet ik uit mijn periode als jeugdtrainer om even weer aan het veld te wennen. Maar ik besefte mij dat het de eerste dag van de krokusvakantie was en we dan vakantie hebben en het voetballen dan even moet wachten. Dat zijn zaken waar ik nooit iets van zal begrijpen maar ook dat zal de tegenwoordige tijd wel zijn. Bea had er ook niet bij stil gestaan en zo zaten we samen in een volstrekt lege kantine van Leek Rodenburg en werd het een bijzonder mooi gesprek waarvan het resultaat het komend weekend, als de foto, s binnen zijn, op de site zal staan. Na Martine nog even opgehaald te hebben uit Groningen werd er dus koers gezet naar Uithuizen waar in de bestuurskamer de koffie alweer klaar stond. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog aan moet wennen dat Noordpool op de zaterdag prestatiegericht speelt. Ik begrijp de keuze wel maar mannen als Jeroen Korpershoek, Jur Smit of andere op zaterdag actieve voetballers kom je er, in tegenstelling tot op de zondag, niet meer tegen.

Louis Koorenhof

Maar Louis Koorenhof was er wel en dat vergoedde veel want Louis is een man naar mijn hart. Ik heb al een paar keer met hem gesproken en vroeg mij wel eens af hoe oud hij zou zijn. Zaterdag vertelde hij het zelf en ik verbaasde mij want Louis Koorenhof is zeventig jaar en nog bloed fanatiek. Prachtige man wat aanvoerder Johan Kluin later bevestigde. ‘Louis is niet alleen op het veld een goede trainer maar ook in de kleedkamer en kantine. Hij brengt sfeer in de groep door de juiste dingen te zeggen en dat is heel belangrijk op dit moment." Later in de wedstrijd was er een moment waardoor ik precies begreep wat Johan bedoelde. Er ging duidelijk wat fout in de achterste linie maar Louis met een klinkslag de boys van Noordpool weer op scherp zette. En ook in de tweede helft kreeg hij positief coachend het moeizaam voetballende Noordpool weer op de rails wat uiteindelijk een ,geflatteerde, 6-2 overwinning opleverde. Louis Koorenhof, een voetbaltrainer waar ik binnenkort een afspraak mee heb en waar ik mij nu al op verheug.

Rob Brouwer

Na thuiskomst besloot ik direct mijn belrondje langs de trainers te doen. Van SIOS-SV Mussel en VVSV’09-Poolster mocht ik namelijk belverslagen maken en zo kreeg ik als eerste Rob Brouwer aan de telefoon. Rob is een trainer die heel veel over allerlei facetten in de voetbalsport weet en mij rond de vijftigste verjaardag van Maradona een filmpje met hoogtepunten van de Argentijn toestuurde. Mooie dingen zijn dat vind ik persoonlijk. Ook mooi is de band die trainer Fokke Danhof met zijn collega Jur Smit heeft. Beide spreken met respect over elkaar en Fokke was zo eerlijk om aan te geven dat Poolster terecht had gewonnen in het onderlinge duel. Fokke vertelde na mijn vraag of Jur ook nog in de kantine was dat de oefenmeester uit Winsum donderdag geopereerd was aan zijn knie en al huiswaarts was vertrokken. Ik moest daar even om lachen want ik denk dat Jur Smit desnoods met ziekenhuisbed en al naar Zoutkamp was vertrokken om bij het duel aanwezig te zijn. Na de belronde en een lekkere boterham mijn verslagen even in de ‘ruwe versie “ gezet en toen gingen we ons installeren  voor eredivisie- Live.

Gert Jan en Ron

De wedstrijd Heerenveen-AZ stond op het programma en ik had al langer een zwak voor Gert Jan Verbeek wat echter door het boek dat ik Gambia las over de periode dat hij assistent-trainer was in Heerenveen en de ckub een jaar lang gevolgd werd nog sterker is geworden. Gert Jan Verbeek is namelijk geen norse, eigengereide stugge Fries maar een man die goed nadenkt over veel zaken die bertekking op zijn spelers en privé dingen doet zoals oud-Helmond Sport speler Orlando Sneekes uit het slop halen waar ik enkele maanden een artikel over las in de VI. Dat is de Gert Jan Verbeek die velen niet kennen omdat daar in talloze ‘prietpraatprogramma, s” op de diverse zenders geen aandacht aan wordt geschonken. Dan gaat het, zoals Ron Jans zaterdag overkwam, over een ‘klote” interview in de Voetbal International over wat de trainer wel niet voor een rare kerel was. Jans zat duidelijk al ‘in” de wedstrijd en, meneertje” presentator bleef maar doorzeuren over dat verhaal en over Bas Drost. Niet alleen Ron Jans raakte geïrriteerd maar ook ik ergerde mij over zoveel dommigheid en had waarschijnlijk gezegd dat hij een dikke vinger kon krijgen en was weggelopen. AZ won maar Jans had ik ook graag een punt gegund al was het alleen maar voor dat ranzig stuk in de VI wat ik persoonlijk te schandalig voor woorden vond. Van  Groningen-Roda werd ik even later helemaal niet  vrolijk zodat voor 22.00 uur alles op de Peperweg 7  al in diepe rust lag na weer een mooie zaterdag rond de velden en een waardeloze TV-avond dankzij een sukkel van een presentator van wie ik de naam niet eens meer weet.