Rondje langs de velden deel 16

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Na in januari al twee keer een rondje langs de velden te hebben gemaakt was het afgelopen weekend er een waarbij grote contrasten te melden waren.

Na in januari al twee keer een rondje langs de velden te hebben gemaakt was het afgelopen weekend er een waarbij grote contrasten te melden waren.

 Zaterdag 12 februari

 ezinge_stedum

Huug Meyer (Ezinge) en Matthijs Colstee( Stedum) in duel   foto: Herman Spier Bedum

 

Zaterdag had Erik mij ingepland voor Ezinge-Stedum en zondag stond er in mijn geboortedorp Eenrum de topper tegen VVK voor de thuisclub op het programma. Ezinge-Stedum was een wedstrijd in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal en de thuisploeg had de punten hard nodig om uit de gevarenzone te komen terwijl de gasten uit Stedum bij winst richting de subtop zouden gaan. De weerprofeten voorspelden weinig opbeurend nieuws voor de zaterdag en het was duidelijk dat de extra warme kleding uit de kast getrokken kon worden. Rond de middag begon het ook nog eens te sneeuwen wat al snel overging in ijsregen. Richting kwart voor twee vertrok ik dan ook dik ingepakt richting Feerwerd om de wedstrijd tussen Ezinge en Stedum te aanschouwen. Het was rustig op het sportcomplex in Feerwerd en ik kon mij daar wel wat bij voorstellen. Het weer was namelijk van dien aard dat ik mij in eerlijkheid afvroeg wat wij als voetballiefhebbers eigenlijk met elkaar aan het doen waren. Tegelijkertijd vroeg ik mij ook af wat men op het bondsbureau voor criteria hanteert met betrekking tot afgelastingen. Want om nu te zeggen dat het ‘fijn langs en binnen de lijnen” was kon ik niet zeggen. Toen de wedstrijd begon kon er dan ook vastgesteld worden dat er meer spelers dan toeschouwers waren en dat is voor een kantineopbrengst niet echt een gunstige ontwikkeling. Voor de wedstrijd sprak ik nog even met Ronald Werkman de speler die al langdurig geblesseerd is aan zijn enkel. Ronald vertelde dat hij langzamerhand op de weg terug is maar hij zijn twijfels heeft of hij ooit weer op het veld zal kunnen spelen. Via fysio en hulpmiddelen als zooltjes en een brache wordt getracht de enkel goed te zetten zodat hij inmiddels weer, zij mondjesmaat, aan het voetballen toekomt. Een echte liefhebber is het trouwens wel want hij vertelde dat hij enkele weken geleden bij een zaalvoetbaltoernooi als keeper had gefungeerd. Een positie waar hij normaal gesproken niets mee heeft maar waar hij na maanden van blessureleed die dag met volle teugen van had genoten. De kleedkamer humor en het samenspelen met zijn teamgenoten had hem zichtbaar goed gedaan zo viel van zijn gezicht af te lezen. Ook zag ik een ander beeld in Feerwerd en dat was dat Jaap Dijkema in trainingspak aan de warming up meedeed. Jaap is duidelijk op de weg terug na een slepende knieblessure en ik hoopte dan ook dat hij vanmiddag enige speelminuten zou krijgen van zijn trainer, Krijno Bos wat een kwartier voor het einde van de wedstrijd gebeurde. Ondanks de kou gebeurden er dus mooie dingen in Ezinge zoals de prachtige goal die Wiebe Leistra, het jonge talent van Ezinge, achter doelman Boeli de Sturler schoot en het uistekend fluiten van arbiter Jan Kuipers uit Assen. Maar het mooiste moment was dat ik op de Peperweg een warme kamer instapte en ik pas s’avonds rond een uur of 11 weer ontdooide.

 

Zondag 13 februari

vb_Eenrum_VVK_Eenrum_13-02-11-5334

Kris Eze (v.v.Eenrum) in opperste concentratie        foto : Ronnie Afman Baflo

De volgende morgen zag het weer er een stuk vriendelijker uit en kon ik mij verheugen op de wedstrijd Eenrum-VVK. Ik had al gezien dat tijdens ons verblijf in Gambia de thuisploeg niet super gepresteerd had want nederlagen van 2-6 tegen SVMH en 5-1 tegen Kwiek wordt je niet echt vrolijk van. De geluiden voor het duel waren dan ook gematigd positief in het Eenrum-kamp want het zou ook wel vreemd zijn als je zou melden dat je de koploper even ging oprollen. Bij aankomst in Winsum trof ik direct twee bekenden, Jur Smit en Glen Muskiet, waarbij het direct over het voetballen en Glen zijn andere vereniging, Tolbert ging waar hij sinds 1 januari de zaterdagafdeling onder zijn hoede heeft. Een drukbestaan dus zei ik tegen Glen maar het bleek dat hij overdag noodgedwongen thuis zat en daardoor tijd en ruimte had om twee clubs te trainen. Mooie man Glen die alles zo mooi kan relativeren zoals na afloop zou blijken. Een echte reünie was het bijna in Eenrum want bijna een compleet leger van voetballiefhebbers stond in Eenrum langs de lijn. Carel Bloemhoff, Bob Bolt, Willem Pettinga, Harry Reitsma, Elle Faber, Luit Raangs, Wim Rijzinga, Hans en Ron Bolt, Geert Timmer, Louwe van der Horn en Hans Oorebeek zijn er nog maar enkelen die ik gezien of gesproken heb. Kortom een prachtige middag waar het weer steeds beter werd en bij de zaterdag vergeleken bijna lenteachtig aandeed. De wedstrijd was het ‘aangluren” ook nog eens meer dan waard dus wat wil een mens nu meer op de zondagmiddag. Trainer Siebrand Solinger kwam ook nog eens met een verrassende opstelling door ‘lichtgewicht in kilo, s maar niet in voetbalkwaliteiten, Mattheus Nubé als centrale verdediger in de verdediging te posteren zodat de discussies direct al weer opkwamen borrelen bij de kritische Eenrum-volgers. Mooi te horen en nog mooier was dat gaandeweg het duel de kritiek verstomde en overging in bewondering want de jonge Eenrumer, en net 19 jaar, speelde een dijk van een wedstrijd. Dat gold trouwens ook voor zijn leeftijdsgenoot Nick Rijzinga die op het middenveld vele kilometers maakte en aan de basis stond van enkele goede aanvallende acties van de Eenrumers. De thuisclub kreeg loon naar werken want in blessuretijd wist te thuisploeg de wedstrijd terecht te winnen waar Glen Muskiet het volgende over zei: ‘Dit maakt het voetballen leuk want Eenrum verdiende vandaag om te winnen.” Een sportieve reactie van een sympathieke trainer die precies zei zoals het was. Maar in mijn geboortedorp waren ze blij en ik moet eerlijk bekennen, hoewel ik VVK ook een prima club vind, dat ik het prachtig vond dat Eenrum drie punten van VVK had afgesnoept en dat de buren uit Kloosterburen heel blij mee waren. Want ik denk dat we in de vijfde klasse E nog een mooie slotfase tegemoet gaan.