Een speciaal rondje langs de velden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

We maken een rondje langs de velden is meestal de openingszin van het derde uur van het populaire radioprogramma Langs de Lijn. Een rondje langs de lijn is dan ook de naam geworden van de rubriek waarin ik mijn belevenissen rond de wedstrijden die ik namens de Ommelander Courant beschrijf. Deze keer een extra lang rondje omdat naast gebeurtenissen rond de duels SIOS- Loppersum en Hunsingo-FVV uit het weekend van 15 en 16 januari ook de wedstrijd, op zaterdag 22 januari, tussen FC LEO- Stedum de revue zullen passeren.

We maken een rondje langs de velden is meestal de openingszin van het derde uur van het populaire radioprogramma Langs de Lijn. Een rondje langs de lijn is dan ook de naam geworden van de rubriek waarin ik mijn belevenissen rond de wedstrijden die ik namens de Ommelander Courant beschrijf. Deze keer een extra lang rondje omdat naast gebeurtenissen rond de duels SIOS- Loppersum en Hunsingo-FVV uit het weekend van 15 en 16 januari ook de wedstrijd, op zaterdag 22 januari, tussen FC LEO- Stedum de revue zullen passeren.


Strooibeleid

Maar het begon allemaal al op maandag 110 januari toen weer eens verrast werden door Koning Winter die er voor zorgde dat het spiegelglad was op de klinkers van de Peperweg. Het had namelijk geijzeld en dat gevoegd bij de dikke ijslaag die er al weken in de Peperweg lag kon er van een ijsbaan gesproken worden die de vergelijking met de ijsbaan van Kardinge makkelijk kon doorstaan. Je hoorde overal dat strooizout op was maar ik kan verzekeren dat wij nooit een keer een strooiauto hebben gezien bij ons in het straatje. Heb voor de zekerheid nog even ‘gegoocheld” en kwam tot de conclusie dat we nog steeds tot de gemeente Winsum behoren en daarom mag ik dan ook zeggen, bedankt Gemeente Winsum want het strooibeleid heeft er mede toe geleidt dat we Ezinge in de nabije toekomst zullen verlaten. We komen namelijk liever veilig op ons werk aan, en gaan die kant dan ook op, dan weken achter elkaar al glibbert en glijdend, en balend van een schandalig strooibeleid, een poging te doen om de Peperweg in het pittoreske Ezinge te verlaten. Maar die morgen trok ik ook direct de conclusie dat er het weekend nog niet gevoetbald zou worden op de velden in Noord-Groningen. Dezelfde mening was Erik, die het weekend van 15 16 januari dienst had toegedaan want hij had voor mij zaalvoetbal en basketbal on petto. Prima sport waar ik mij uitstekend mee vermaak waarbij het mooi was dat allebei de activiteiten zich in twee prima sporthallen afspeelden, namelijk in Uithuizermeeden op de vrijdag en Uithuizen op zaterdag. Klein half uurtje rijden en klaar is kees.

Voetballen

sios

 Maar het werd richting het weekend op eens een heel ander verhaal want er drongen geluiden door dat er door de snel invallende dooi weleens gevoetbald zou kunnen worden. Wedstrijden op kunstgras zouden zeker gespeeld worden want ‘Heerenveen” werd alweer nerveus. Er moest namelijk nog een groot gedeelte van het programma gespeeld worden waren de bondsofficials ondertussen ook achter gekomen. Dat klopte helemaal want met een competitie waar 14 teams ingedeeld zijn moet er veel gespeeld worden. Maar dat maakt allemaal niet uit want ‘we” gaan straks weer lekker doordeweeks spelen met incomplete ploegen, weinig toeschouwers, en een competitievervalsing die klinkt als een klok. SIOS en Loppersum besloten in onderlinge wijsheid te bekijken of niet ergens op kunstgras hun bekerduel gespeeld kon worden. Maar op vrijdag 14 januari kwam er het bericht dat er zelfs in Sauwerd gespeeld kon worden waardoor het basketbal vervangen werd door voetballen op het veld. Een daverende verrassing die nog groter werd toen Egbert Darwinkel meldde dat de wedstrijd Hunsingo-FVV, dat voor zondag 16 januari gepland stond, ook gespeeld zou worden. Dat waren berichten waar ik bepaald blij van werd en voelde me even weer de jeugdige voetballer die voor zijn eerste wedstrijd staat.

 Buienradar

 Op de vrijdagavond kreeg ik het echter benauwd want het begon te plenzen in de Peperweg en mijn blik op buienradar deed mij het ergste vrezen voor de wedstrijden van zaterdag en zondag. Het viel echter mee en zo stond ik zaterdagmiddag in Sauwerd op het veld en hoorde al snel dat SIOS bijna een half elftal mistte in het duel tegen tweede klasser Loppersum dat bijna op volle oorlogssterkte aantrad. Het werd dan ook een ‘walk-over” voor Loppersum waarbij SIOS zich als een sportieve tegenstander gedroeg door niet te gaan lopen schoppen zoals in dat soort wedstrijden nogal eens gebeurd. De wedstrijd was geen wedstrijd zodat er ook nog even wat contacten werden gelegd voor Puurvoetbalonline waarvan het resultaat in de rubriek binnen de lijnen te lezen valt. Na het verslag te hebben geschreven op tijd naar bed want helemaal topfit was ik nog niet na een week van veel last van een voorhoofdholteonsteking die mij regelmatig, maar dan in iets minder stevige vorm, parten speelt.

Egbert

Enbert_Darwinkel

Hunsingo-trainer Egbert Darwinkel 

Zondag stond in het teken van Hunsingo-FVV waarbij ik voor de eerste keer dit seizoen Hunsingo in actie zag. Een ploeg dat barst van het talent en dan ook bovenin de vierde klasse meedraait. Maar gezien de ambities kan ik mij niet voorstellen dat het daarbij blijft want de vereniging straalt uit dat het hogerop wil waarbij trainer Egbert Darwinkel een belangrijke schakel is. Toen ik hem voor het duel sprak zag ik duidelijk dat hij het prima naar zijn zin heeft in Winsum en ook de spelers het duidelijk in hun trainer zien zitten. Langs de lijn geen onzin verkopend maar duidelijk naar zijn spelers is Egbert een trainer die begrijpt hoe het tegenwoordig werkt. Een werkwijze waar, en dat zal ook zeker de hoop van het bestuur zijn geweest, Hunsingo zeer wel bij vaart richting, wat mij niet zou verbazen, de derde klasse of nog hoger. Na ook nog even met ‘voetbaldieren” Luit Raangs uit Adorp en Martijn Elzinga (trainer 2e selectie SC Loppersum gesproken te hebben zag ik dat Hunsingo het duel, weliswaar moeizaam, met 1-0 won. Dat waren dus twee wedstrijden die ik niet verwacht had en toen ik naar het programma van zaterdag 22 januari keek zag ik dat FC LEO-Ezinge op de rol stond en had ik het donkerbruin vermoeden dat ik die dag in Leens zou zijn wat ik niet vervelend zou vinden gezien het ‘reüniegehalte” zoals Martine dat altijd noemt

Bijpraten

 Hielko kon waarschijnlijk gedachten lezen want het werd Leens waar fotograaf Herman Spier op het tijdstip van twintig voor twee ook al arriveerde. Het was rustig qua foto, s en we dronken samen met Jacob Zuidema en elftalleider Eric Dijkstra een heerlijk kopje koffie in de kantine. Vele bekenden zoals Bob Bolt, Ite Mulder, Geert Timmer en Carel Bloemhoff waren aanwezig en uit Ezinge/Feerwerd Douwe Drijfhout en Marc Zijlema en uiteraard trotse opa Jaap van der Ploeg. Daniëlle, dochter van Jaap, en partner Roy Kamps waren namelijk de trotse ouders geworden van een dochter, waar ik de naam niet weet, maar het, hoewel zes weken te vroeg geboren, prima mee ging vertelde de trotse opa. Verder nog even bijgepraat met mijn oud-dorps en teamgenoot Harry Reitsma en Kloosterburen-elftalleider Hans Bolt waarbij ik een nieuwtje hoorde die ik voor kennisgeving aannam. Een nieuwtje wat naadloos aansloot bij de column Unaniem bestaat niet trouwens.

fcleo1_ezinge1_22-01-2011_18

Spel fragment uit de wedstrijd FC LEO- Ezinge met twee oud-Eenrumers op de achtergrond ( links op foto)

 

 Warmte

 Zo waren er alweer drie duels gespeeld voordat we richting de warmte gaan eind januari. Naar het land waar ik een artikel over schreef en dat in ‘tafelgereserveerd" te lezen is. En reis waar, zo hebben we besloten, ‘laptoppie” niet mee naar toe gaat, even je verstand gebruiken en genieten van een vakantie waar we hard voor gewerkt hebben.