De vergeten voetballer en Gerard Helsma

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 Regelmatig wordt ik door dé archivaris van de voetbalvereniging Gruno, Gerard Helsma, verrast met een foto of een artikel uit het verre verleden wat enkele weken geleden ook het geval was.

Regelmatig wordt ik door dé archivaris van de voetbalvereniging Gruno, Gerard Helsma, verrast met een foto of een artikel uit het verre verleden wat enkele weken geleden ook het geval was.

 stadion

 

Gerard stuurde alle informatie op die hij had geschreven over de man, Johan Luttmer, die de eerste Nederlander was die namens Nederland op Wembley wist te scoren. Wembley het prachtige stadion in Londen waar zich vele belangrijke duels hebben afgespeeld zoals in 1966 toen de beroemde finale tussen Engeland en West Duitsland om het wereldkampioenschap voetbal er gespeeld werd waarin het meest omstreden doelpunt ooit in een WK-finale gescoord de gemoederen in Duitsland, waar men nog steeds beweert dat de bal niet over de lijn was, ook na al die jaren nog steeds bezig houdt. Ajax won er in 1971voor het eerst in de historie van de Amsterdamse vereniging het toernooi der landskampioenen, ook wel Europa Cup 1 genoemd, door het Griekse Panathinaikos met 2-0 te verslaan waarbij de treffers geproduceerd werden door de al overleden Dick van Dijk en oud-Winschoter Arie Haan. Verder leeft bij veel Nederlanders de gedachte dat de toen nog voor NEC spelende Jan(tje) Peters de Nederlander was die voor het Nederlands Elftal op 9 februari 1977 het eerste doelpunt ooit op Wembley scoorde.

Johan Luttmer

Gerard geeft in zijn boek ‘Vergeten Groninger Voetballer scoort eerste Nederlandse goal op Wembley” aan dat dit de waarheid niet is en dat de credits toekomen aan de in zijn jeugdjaren voor SC Stadskanaal uitkomende Johan Luttmer die later in Nederlands Indië voor T.H.O.R. uit Soerabaja ging spelen waar hij teamgenoot werd van de beroemde Beb Bakhuys. Johan Luttmer speelde en woonde in Engeland waar hij diende in het Nederlandse leger zo verteld Gerard in het boekje wat hij over de vergeten Groninger Voetballer schreef. Een boekje waarin prachtige anekdotes, en dito foto elkaar afwisselen, en mij uitnodigden om het geschrevene van Gerard in een keer uit te lezen. Het gaat over een man, Johan Luttmer die zijn sporen meer dan verdiend heeft in zijn voetbalcarrière maar ook als militair, en daar op latere leeftijd door middel van een getuigschrift voor geëerd werd, zijn verdiensten in de oorlog had voor Nederland. Hij was een van de vele militairen die op D-day op de kust van Normandie landde om Nederland en de rest van Europa te bevrijden van het leed dat het bewind van Adolf Hitler had gebracht.

johan_luttmer

Gecertificeerd

Al dit en nog veel meer dus te lezen in het boekje dat Gerard Helsma schreef over de Vergeten Voetballer uit Groningen die op ruim negentig jarige leeftijd in het land waar hij na de oorlog bleef wonen, Engeland overleed. Johan Luttmer de man die het eerste doelpunt ooit voor Nederland op Wembley scoorde krijgt van Gerard Helsma de eer die hem daadwerkelijk toekomt en door velen dus onterecht aan Jan Peters was toebedeeld. Dit toont eens te meer aan dat het woord archivaris duidelijk van toepassing is op de uiterst bescheiden Gerard Helsma die op 23 februari door de KNVB gecertificeerd werd als bewaker van de voetbalhistorie een certificering dat een jaar later door de FIFA werd overgenomen! 

In het persbericht rondom de uitgifte maakte Gerard al melding van het feit dat de doelgroep voor het boekje, familieleden, leden van zijn oude vereniging SC Stadskanaal en echte voetballiefhebbers, niet zo groot zal zijn en hij het daarom op bestelling zal laten drukken. Men kan daarvoor mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik kan iedereen verzekeren dat het zeer de moeite waard is om te lezen.

 

noot: de foto,s zijn doordat ze uit een mail komen en en gescand zijn helaas niet scherp wat in in het boekje wel het geval is( pvo)