Jan van Dijken heeft een toevallige ontmoeting met ..Sjaak Swart

op . Geplaatst in Even na praten

De tweede aflevering in de rubriek ‘Jan van Dijken ontmoet.” is er een van een bijzonder kaliber waarbij ik, en zo eerlijk moet je durven zijn, graag naast Jan had gezeten bij deze ontmoeting. Maar mooi is te lezen hoe Jan deze ontmoeting heeft beleeft en tegelijkertijd enkele boodschappen in het geschrevene heeft verpakt.

De tweede aflevering in de rubriek ‘Jan van Dijken ontmoet.”  is er een van een bijzonder kaliber en waarbij ik, en zo eerlijk moet je zijn, graag naast Jan had gezeten bij deze ontmoeting. Maar mooi is te lezen hoe Jan deze ontmoeting heeft beleeft en tegelijkertijd enkele boodschappen in het geschrevene heeft verpakt.

 Foto_Jan

 ‘Toevallige ontmoeting.”

 Beste lezers allereerst m,n excuus dat ik in het kader van de rubriek Jan van Dijken ontmoet me tot dusver heb beperkt tot maar 1 item. Helaas was ik de afgelopen tijd door wat fysieke ongemakken niet in staat om een ontmoeting met een noordelijke coryfee te arrangeren. Het lijkt erop dat het nu wat beter gaat en hopelijk blijft gaan zodat in de nabije toekomst weer bijdragen van mij kunnen worden verwacht. Echter het (voetbal)leven hangt van toevalligheden aan elkaar en dus ook toevallige ontmoetingen. Zo,n toevallige ontmoeting had ik op zondagmorgen 9 januari 2011 in Amsterdam en die wil ik jullie niet onthouden.

Stukje Geschiedenis

Eerst een stukje geschiedenis: Ik heb een vriend in Amsterdam(Rob Bouman) die goede contacten heeft bij Ajax en er werd een beroep op hem gedaan om gebruik te maken van deze contacten. Wat was er nl. aan de hand. De trainer van Be Quik A1 uit Groningen is ook een vriend en had als grote wens ooit eens tegen een team van Ajax te oefenen dus Rob gebeld of e.e.a. mogelijk zou zijn met zijn contacten. En zowaar al dezelfde dag komt het bericht dat (toevallig!) Anderlecht B1 heeft afgezegd voor een oefenpartij op zondag 9januari en dat de Groningers dan hartelijk welkom zijn. En dus vertrekt Be Quick A1 op zaterdag 8 januari(niet handig zou zondags blijken!!) richting Amsterdam. Ondergetekende, zwager Jan ten Caat en vriend Wim Niemeyer volgen op zondagmorgen 9 januari om getuige te zijn van dit door ons gearrangeerde oefenpotje.

 Amsterdam by night

 Om precies 11.00 uur word het balletje aan het rollen gebracht maar Be Quick verschijnt niet met de aanvankelijk gemaakte basisopstelling aan de aftrap omdat een aantal jongens Amsterdam by night prefereerden op zaterdag boven een basisplaats tegen Ajax op zondag. Ik vraag me op dat moment af wat ik zou hebben gedaan in die situatie en op die leeftijd maar ben er nog niet uit!! Na 25 minuten in de eerste helft en inmiddels een 2-0 voorsprong voor de jeugd van Ajax gaan er bij mij toch weer fysieke ongemakken op spelen en besluit ik de kantine van De Toekomst op te zoeken vanwaar men een uitzicht heeft als was het een skybox. Daar aangekomen nestel ik mij met een kop koffie voor het raam naast een aantal oudere mannen met zoals die er  in elke kantine zijn in Nederland een hoop commentaar op wat er op het veld gebeurt.

 Sjaak Swart

Jan_Wim_en_Sjaak

Jan en Wim Niemeijer kijken van uit de kantine op de 'Toekomst" naar het duel tussen Ajax B1 en de A1 van Be Quick met op de achtergrond Sjaak Swart waar Jan een prachtige morgen mee beleefde.

Ik kijk opeens naar rechts en merk tot mijn grote verrassing dat ik ben beland naast een van de beste voetballers die ons land heeft voortgebracht nl. Sjaak Swart!! Hij vraagt mij of ik bij de Groningers hoor en nadat ik dat heb beaamd geeft hij een analyse over Be Quick die ik hier achterwege zal laten. Maar we raken wel verwikkeld in een zeer geanimeerd gesprek over voetballen waarbij de anekdotes over tafel gaan. En passant word nog even vermeld door ‘Mister Ajax” dat de heer L. van Gaal zich nimmer weer hoeft te melden in Amsterdam want dat word toch nooit meer wat. Waarvan acte!! Maar wat mij vooral opvalt is dat hij ondanks ons gesprek de wedstrijd nauwkeurig blijft volgen en dat hij alle spelers van Ajax B1, ondanks de meest exotische namen, bij naam kent. En daarbij over alle spelers een mening heeft die niet altijd even positief is voor iedereen trouwens.

 Ze motte zwart zijn

Zo word regelmatig een speler verweten dat hij de verkeerde schoenen draagt als er een foute bal word gegeven en ook over de kleur van de voetbalschoenen heeft de oud crack een duidelijke mening: ‘ze motte zwart zijn.” Na wat drankjes en bitterballen verder word het drukker in de "skybox" en wat opvalt is dat iedereen eerst Sjaak Swart met GROOT respect begroet als hij of zij binnenkomt. Prachtig om te zien hoe een club omgaat met z,n oude helden. Later komt een andere oud coryfee binnen nl. Piet Keizer en hem valt dezelfde behandeling ten deel. Kortom ik heb een prachtige toevallige ontmoeting op een koude zondagmorgen in Amsterdam met een groot voetballer en prachtig mens. Jullie zullen begrijpen dat ik ook de tweede helft achter glas bekeken heb. O ja de wedstrijd eindigde in een regelmatige 8-1 voor uiteraard Ajax B1 maar Be Quick A1 is een ervaring rijker en een illusie armer dus toch maar een eventuele volgende keer geen Amsterdam by night!!?? Enne....volgens Sjaak zitten er hooguit 2 spelers in Ajax B1 die potentie hebben voor het eerste we wachten het af.