Kloosterburen dames tegen Eenrum dames kent 2 verhalen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zoals in onderstaand verslag te lezen valt waren er op de website van Eenrum wat negatieve geluiden te lezen over de scheidsrechter in het duel tussen de dames van Kloosterburen en Eenrum, Harrie Reitsma.Ik  ken Harrie al jaren en kon me dan ook niet vinden in de kritiek die er op zijn fluiten geleverd werd. Bij het ‘sneeuwduel’ FC Leo- SV Mussel kwam ik hem tegen en dan krijgen oud Eenrumers het uiteraard over de vereniging waar ze heel wat jaartjes voor gevoetbald cq , en iets mindere mate, vrijwilligerswerk voor gedaan hebben. Ik attendeerde mijn oud-teamgenoot op het geschrevene en Harrie kennende wist ik dat er een, en terecht, reactie zou komen op het ‘gewraakte’ artikel dat door Kor Nienhuis geschreven werd. Daarom eerst de Eenrum tekst en daarna de reactie waarbij ik vind dat we nooit op clubscheidsrechters behoren af te geven. Die leiden de wedstrijden namelijk pro deo waarbij ik mij ook nog kan herinneren dat ene Harrie Reitsma het in ere herstelde ‘kermisduel’ tussen oud-Eenrum en oud-Kloosterburen naar ieders tevredenheid arbitreerde. Daarom heb ik het door beide geschrevene geplaatst maar moet eerlijk bekennen dat de versie van mijn oud-teamgenoot, die als ik mij niet vergis op 26, maar kan ook 25 zijn,  december 55 jaar is geworden, mij het meeste aanspreekt.

 Eenrum

Zaterdag 20 november, het weer was niet echt geweldig, maar er kon gevoetbald worden!
Ik had mijn programma voor deze zaterdag al vastgesteld. Eerst even de E1 fluiten, dan even bij de E2-meisjes kijken. Daarna mijn eigen team de D2M coachen en direct daarna naar Kloosterburen om bij de dames te kijken. Je moet toch wat op een vrije zaterdag.
Het eerste onderdeel van het programma ging nog prima. De E1 speelde een hele leuke en sportieve wedstrijd tegen de Monnik E1 en wonnen met 7-2. Heb deze wedstrijd met plezier gefloten.
Daarna de E2M.....Die begonnen ook uitstekend en stonden in de rust met 1-0 voor tegen de koploper. Ook de tweede helft begon prima.....1-1, 2-1 voor, 2-2.........en daarna ging het mis, binnen 5 minuten was het 2-6, de meiden lieten de kopjes hangen, jammer!
Ondertussen begon bij mij het leijden. De D2M had nieuwe tenues gekregen van onze sponsor Hans Oorebeek van FAX-translations. Prachtige outfit en natuurlijk moesten we met elkaar even op de foto. Je begrijpt het al....een meidenteam en een foto.......pffffffffff. Daarbij kwam nog de stress dat onze sponsor op tijd stond en ik 3 meiden bij de E2M had spelen. Maar het lukte....we zijn vereeuwigd en hangen al dankzij een zeer daadkrachtige jeugdcommissie. ook al in de kantine.
Moet ik er nog even bij vertellen dat tijdens de fotosessie de MC-meiden hun wedstrijd tegen Bedum op het hoofdveld afwerkten........En die meiden van Bedum hadden me daar sokken aan.......de mollen kwamen in paniek uit de grond!!!!!!!!!
Door al dat gedoe had ik dus geen tijd meer om mijn team op een fatsoenlijke manier voor te bereiden op onze wedstrijd tegen Hunsingo. En dit was te merken!!!!!!1
Na 5 minuten stonden we dus met 0-4 achter! En nog waren de dames niet uitgekletst!
Het was reuze gezellig in het veld, al die bruggers van Eenrum en Winsum zaten bij elkaar in de klas en natuurlijk moesten de laatste nieuwtjes over hun vriendjes uitgewisseld worden! Sta je daar te coachen grrrrrrrrr Toch kreeg ik ze aan het voetballen, de ruststand was 1-4. In de tweede helft denk je dan dat alles wel geregeld is en de dames gaan proberen de achterstand goed te maken. Maar ik kwam bedrogen uit! Eindstand was 2-13, daarmee is alles wel verteld denk ik.
Ondanks alles, je kunt het geloven of niet is de D2M een prima groep meiden, waar nog talent in zit ook! Nu maar kijken of we dat talent er ook uit kunnen krijgen pffffffffff
Na voorgaande frustrerende ervaring ging ik met goede moed richting Kloosterburen.
Ik hoefde me geen zorgen meer te maken dat ik nat werd, het regende inmiddels bijna constant en zag in Kloosterburen aangekomen een prima spelend dames 1, die hun tegenstander volledig in de tang hadden en met 1-0 voorstonden.
Nu spraken enkele Eenrum-supporters hun vrees in de rust al uit dat er in Kloosterburen soms rare dingen gebeuren met scheidsrechters......die zien op het veld soms hele andere dingen gebeuren als ieder ander, die naar dezelfde wedstrijd kijken.....Maar positief blijven! Ervaringen uit het verleden geven nog geen garanties voor het heden!
De tweede helft begon, Eenrum speelde nog steeds prima! Zo nu en dan een wat discutabel vlaggetje van de grensrechter konden ze nog wel weerstaan.
Maar dan........een aanvalster van Kloosterburen neemt een aanloop.....met een fraaie duik springt ze van buiten het strafschopgebied binnen de beruchte lijnen en ja hoor.........strafschop voor Kloosterburen! De dames van Eenrum protesteren natuurlijk, niet goed maar zeer begrijpelijk! Hier heeft de scheidsrechter zich blijkbaar ook goed op voorbereid. In plaats van een gele kaart geeft hij 5 minuten aan de zeer goed spelende laatste vrouw van Eenrum. Immers, een kaart kost de betreffende speelster hooguit een boete, maar bij 5 minuten is Kloosterburen wel even een tijdje verlost van die sta in de weg daar in de verdediging!
Het werkte perfect! Kloosterburen maakte ook de 2-1!  Het overwicht van Eenrum was totaal verdwenen door al dit gedoe. Toch werd het nog 2-2, maar even later alweer 3-2 voor Kloosterburen. Een gemiste strafschop voor Eenrum (de scheids moest hier wel voor fluiten om nog een beetje geloofwaardig over te komen) accentueerde het feit dat de Eenrumers er niet meer met de kop bij waren.
Janet Toonder, de eerder genoemde laatste vrouw, zette haar frustraties nog een keer om in een goede aanvallende actie, 3-4. Maar toen daarna er weer een speelster van Eenrum goed doorheen kwam besloot de scheids het volkomen uit de lucht gegrepen vlagsignaal van zijn grens toch maar over te nemen, het zou nog eens mis voor zijn cluppie kunnen gaan! Niet lang daarna floot hij ook voor het einde, een goede luisteraar kon de opluchting en tevredenheid in dat fluitsignaal horen!
Al met al heb ik maar 1 woord voor het voorgaande.......jammer

Kloosterburen

Hoewel Jitse Drent, sterreporter te Westernieland, al een verslag heeft gemaakt over bovenstaande wedstrijd, wil ik daar vanuit mijn optiek een verslag aan toevoegen. Tijdens de wedstrijd fungeerde ik als scheidsrechter en in die hoedanigheid krijg je hoe dan ook kritiek aangeleverd. Als die kritiek gebaseerd is op feiten dan heb ik daar totaal geen moeite mee, maar daar was tijdens, maar vooral ook na de wedstrijd, geen sprake van. Voor de goede orde wil ik U wijzen op een verslag op website van VV Eenrum (ik ben nog donateur) waarbij ene K. Nienhuis pretendeert verstand van voetballen te hebben.
Ik zal dan ook in het verslag refereren aan uitlatingen, die door K. Nienhuis zijn neergepend. Ik hoop hiermee enige duidelijkheid te verschaffen om K. Nienhuis, indien dat mogelijk is, te ontkokeren. Er was in zijn verslag duidelijk sprake van kokerkijken (in dit geval betekent het kokerkijken; alleen dat willen zien, wat je vooraf al denkt te gaan zien, zonder rekening te houden met de realiteit).

De wedstrijd;

Vanaf het begin werd al duidelijk dat Eenrum geenszins van plan was om zich naar de slachtbank te laten leiden.
Men zat fel op de man (vrouw) en Kloosterburen had het er erg moeilijk mee. Het was dan ook Eenrum wat de eerste kansen kreeg, maar die werden gemist. Kloosterburen leek het allemaal wat te gemakkelijk op te nemen, waardoor Eenrum steeds dreigend was. Achterin stond het bij Kloosterburen wel goed, maar vooral voorin werd veel te weinig druk gegeven op vooral Janet Toonder, zodat die haar voorwaartsen steeds in stelling kon brengen. Ondanks dat Eenrum gretiger was, ontstond een redelijk gelijkopgaande strijd. Waarbij het bij Kloosterburen te veel van individuele acties moest komen. Met name over rechts, via de snelle en getructe, Sarah Rijzinga, was Eenrum gevaarlijk. Als Kloosterburen al eens gevaarlijk was, dan stond in het doel altijd nog de voortreffelijk keepende Kim Bos, die menig doelpoging verijdelde. Na ongeveer 30 minuten kwam Eenrum op voorsprong via Sarah Rijzinga, die doorging op een diepe bal, waarbij keepster Erika Werkman niet goed ingreep. Via de kluts verdween de bal in de linkerbenedenhoek. Een verdiende voorsprong voor Eenrum op dat moment.
Tot aan de rust bleef het spannend waarbij beide teams mogelijkheden hadden om te scoren. Hoewel het een pittige wedstrijd was, probeerde ik zoveel als mogelijk was, voordeel te geven. Mede daardoor ontstond naar mijn mening een wedstrijd die propaganda was voor het damesvoetbal.

Na de rust bleek Kloosterburen geleerd te hebben van de eerste helft, want hoewel Eenrum dezelfde verbetenheid toonde, was Kloosterburen nu ook bereid om de mouwen op te stropen. Zonder dat er sprake was van te hard of gemeen spel ontspon zich een prachtige wedstrijd. Kansen over een weer, waarbij keeper Bos van Eenrum een hoofdrol speelde, daarbij goed geassisteerd door een zeer goed spelende Janet Toonder.
Na ongeveer 10 minuten spelen brak Nicky Bos op rechts door, ondanks dat er een overtreding tegen haar werd gemaakt, kon ze op de been blijven en binnen het strafschopgebied ging ze over de knie van Danhof 1 of Danhof 2. Ik kan niet anders zeggen dan dat er bij mij geen enkele twijfel was. Dat heeft totaal niets te maken met het feit dat ik toevallig lid ben van Kloosterburen, maar slechts met de spelregels.
De strafschop werd benut en daardoor werd de stand 1-1.
Janet Toonder was het niet eens met deze beslissing en dat kan. Helaas meende zij dat een aantal malen te moeten herhalen en dan moet de scheidsrechter een maatregel treffen.
Inderdaad, K Nienhuis, staat voor zoiets een gele kaart, maar de meest milde straf op dit niveau is het geven van een 5 minutenstraf. Iets wat dan ook plaatsvond.
Dat er binnen die 5 minuten door Kloosterburen gescoord is, is vanzelfsprekend heel vervelend voor Eenrum, maar daar kan ik helaas niets aan doen. Nicky Bos maakte zodoende de 2-1.
Kort hierop maakte Eenrum, via Sarah Rijzinga, op fraaie wijze gelijk, dus Eenrum herpakte zich goed. 2-2
K Nienhuis refereerde in zijn episteltje over het vele vlaggen van de grensrechter van Kloosterburen.
Ik kan niet anders dan zoiets afdoen als flauwekul. Als een speelster van Eenrum meer dan 2 meter buitenspel staat en er dan nog wordt getwijfeld aan zijn waarneming dan is er wat mis met de waarneming van de waarnemer.
Niets dan lof overigens voor beide grensrechters, de heren Bart Korhorn en Nico Bos, want beiden hanteerden de vlag naar behoren.
Kloosterburen slaagde erin om het spel naar zich toe te trekken. Na eerst nog op de paal te hebben geschoten, was het Krista Berghuis die de 3-2 op het denkbeeldige scorebord bracht.
Het spel golfde op en neer en Kim Bos redde een aantal malen bekwaam, maar ook haar mededoelvrouwe Erika Werkman, liet zien dat ze uit het goede keepershout was gesneden.
Kloosterburen schoot nog op de paal en het enige foutje van Kim Bos liep goed af, want ook deze bal kwam via de paal weer in haar handen.
15 minuten voor het einde van de wedstrijd vond een overtreding, in het strafschopgebied van Kloosterburen, plaats. Hoewel geen zware overtreding, was het er wel één en dan rest slechts één straf; penalty.
Helaas voor Eenrum keerde keepster Werkman de matig ingeschoten bal en dus bleef het 3-2.
De strafschoppennemer, Romy Rijzinga, was hierdoor zo aangeslagen, dat ze zich moest laten vervangen.
Een schitterend doelpunt van Nicky Bos zorgde kort hierop voor de 4-2.
Kort voor het einde slaagde Janet Toonder erin om de 4-3 te laten aantekenen, maar ondanks 5 minuten blessuretijd (ik reken het er echt wel bij, K Nienhuis) bleef het bij 4-3.

Een enerverende wedstrijd, waar misschien een gelijkspel meer op zijn plaats was geweest.
Na de wedstrijd een hand van Janet Toonder, met gemeende excuses (klasse Janet) en een hand van Nico Bos en Bart Korhorn (zoals het hoort).
Echter op dat moment schaamde ik mij dat ik geboren Eenrummer ben. Géén hand van de aanvoerster, geen hand van de leider (ik weet niet wie het is) en geluiden die mij niet vrolijker maakten.
Emotie hoort bij de sport en dat liet Eenrum voldoende zien, ook liet men zien dat men beslist een leuk elftal heeft. Helaas liet men niet zien tegen verlies te kunnen en dat zal toch moet veranderen.
Trouwens; wie is toch die K Nienhuis, ik zag hem vroeger nooit bij de voetbalvereniging Eenrum. Het lijkt nu net of hij de voetbalvereniging in zijn eentje leidt of lijdt en dát zou jammer zijn voor zo’n mooie club als Eenrum.

Harry Reitsma