Een rondje langs de velden deel 9

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een rondje langs de velden is de gevleugelde uitspraak in het populaire radioprogramma Langs de Lijn en ook ik gebruik hem voor een item waarin ik mijn belevenissen van het weekend  vertel.

Een rondje langs de velden is de gevleugelde uitspraak in het populaire radioprogramma Langs de Lijn en ook ik gebruik hem voor een item waarin ik mijn belevenissen van het weekend  vertel.

5-09-2010_Groen_Geel_-_Klburen_0-4_011_-_kopie

Wim ( links ) en Klaas ( derde van links) samen met Harry Reitsma ( oud-Eenrum nu Kloosterburen) Kloosterburen-supporter Louwe van der Horn en oud-scheidsrechter Renze de Vries uit Ulrum aanwezig bij de wedstrijd Groen Geel-Kloosterburen   foto: Jan Gerdez

Het eerste deel van het weekend was weer een speciale zoals in deel acht, over de zaterdag, te lezen viel en ook de zondag, waar deel negen over gaat, was een mooie. Supporters van Ajax en ook Feyenoord hebben het op dit moment even moeilijk maar dat geldt vaak nog meer voor al redelijk op leeftijd zijnde supporters van amateurvoetbalverenigingen zoals Eenrum. Vaak hebben ze zelf in de hoogtijdagen van hun club in het eerste elftal gespeeld en zien nu lijdzaam toe dat de vereniging waar ze hun hele leven al trouw aan zijn is afgeleden naar de kelder van het amateurvoetbal. Trouw gaan ze naar de thuiswedstrijden van hun club en ook de uitwedstrijden worden regelmatig bezocht.

Dat was zondag ook zo in Groningen waar ik de wedstrijd SGVV’07-Eenrum bezocht voor de Ommelander Courant. Pluvius had er in de nacht van zaterdag op zondag weer eens zin om bakkenvol regenwater over de al meer dan verzadigde voetbalvelden in de provincie Groningen te storten zodat het programma gereduceerd werd tot maar enkele wedstrijden die doorgingen. Ik had weer mazzel want Nanko had de uitwedstrijd van de vereniging waar mijn loopbaan als voetballer ooit begon, Eenrum, tegen SGVV’07 nog  open staan zodat het weer een mooie middag kon worden want ‘Erk” of te wel Klaas van Erkel zou er ook wel zijn. Bij aankomst in Paddepoel waren er al meer supporters uit Eenrum zoals oud-eerste elftalspelers Jans Huizinga, Jan Reitsma en Wim Nubé. Laatstgenoemde is een van de voetballers waar ik in de lagere elftallen mee samenspeelde .

Wim, shirt over de broek en  sokjes op de enkels, had een geweldige techniek en passeerde een tegenstanders op een manier die je deed vermoeden dat zijn opponent achter een rollator liep. Zo gemakkelijk als hij passeren kon heb ik het zelden iemand zien doen. Wim is enkele jaren geleden gestopt als voetballer en sinds kort woonachtig in Groningen. Hij  beperkt zich nu tot het bezoeken van sportwedstrijden waar ook de wedstrijden van Eenrum, en als ze in Groningen spelen, Kloosterburen  bijhoren. Een liefhebber van technisch voetbal is hij zeker te noemen want in de rust, na een rampzalige eerste helft van de Eenrumers, kwam er een diepe zucht gevolgd door de opmerking: ‘Ik hoop toch wel dat Niek er in de rust inkomt.” Uit zijn mond. Ik vond dat een opmerking die bij Wim past want het zijn namelijk precies eendere spelers, Wim Nubé en Niek Nienhuis. Beide barstend van de technische vaardigheden maar ook spelers die het op hun heupen moeten hebben. Want dat soort voetballers hebben namelijk ook weleens geen zin. Dan loop loopt het niet in de wedstrijd of hebben ze een ‘schopper” tegenover zich staan. Dat zijn niet de wedstrijden waar ze blij van worden. Vervloekt worden dat soort spelers vaak door de supporters omdat ze niet genoeg inzet tonen om het andere moment bijna in elkaar gemept te worden van vreugde als ze na een weergaloze actie een prachtige treffer hebben geproduceerd.

 Daar moest ik  aan denken toen we in de rust even bij elkaar zaten met een groepje Eenrumers waarbij Klaas van Erkel het hoogste woord had en een fenomeen in velerlei  opzichten. Opgegroeid en gevoetbald in Eenrum, werkzaam geweest in Rotterdam, terug naar Eenrum en nu woonachtig in Groningen is Klaas op veel sportparken in Groningen een markante persoonlijkheid die bij veel voetballiefhebbers bekend is. Klaas is Klaas en een prima gozer. Voetbalkennis kun je hem niet ontzeggen want de verslagen in kranten, tijdschriften, boeken en wedstrijden op TV worden goed gevolgd. Soms zit hij er weleens naast met zijn voorspelling zoals in het duel SGVV’07-Kloosterburen toen ‘Erk” de ploeg van Willem Pettinga een makkelijke middag voorspelde. Binnen tien minuten kon die voorspelling de prullenbak in want Kloosterburen stond met 2-0 achter om in de tweede helft alsnog het duel met 4-2 te winnen.

Zondag hield hij zich iets ‘rustiger” door te stellen dat hij door middel van een sprong voor een rollator zelfmoord zou plegen als Eenrum dit duel zou verliezen. Dat de lachsalvo,s na deze opmerking niet van de lucht waren moge duidelijk zijn mede gevoed door zijn andere opmerkingen die over het sportveldencomplex in Paddepoel klonken. Zo werd het een prachtige middag in Groningen waarbij het trouwens wel opviel dat er veel Eenrum-supporters aanwezig waren in Groningen maar er in de bestuurskamer van SGVV’07 weinig bestuursleden van de Roodbaadjes te vinden waren….