René van der Gijp op dreef in een uitverkocht de Kruisweg in Marum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 Een overvolle zaal begroette René van der Gijp met een daverend applaus toen hij om even voor half negen samen met  side- kick Bert van Losser het podium betrad in de Kruiweg te Marum. Dat was namelijk de locatie waar de sponsorcommissie van de SV Marum haar sponsoren en overige belangstellenden een zeer gevarieerde avond aanbood met als hoofdact zoals gezegd de via het televisieprogramma Voetbal International zeer populair geworden René van der Gijp.

 

Een overvolle zaal begroette René van der Gijp met een daverend applaus toen hij om even voor half negen samen met side- kick Bert van Losser het podium betrad in de Kruisweg te Marum.Dat was namelijk de locatie waar de sponsorcommissie van de SV Marum haar sponsoren en overige belangstellenden een zeer gevarieerde avond aanbood met als hoofdact zoals gezegd de via het televisieprogramma Voetbal International zeer populair geworden René van der Gijp.

 marum                                                                                rene

                                                          Forum

Alvorens de oud-voetballer op het toneel verscheen had de actieve sponsorcommissie een forum georganiseerd waarvoor een zestal voorzitters uitgenodigd waren van omringende verenigingen. Naast de bijna tot officieel voorzitter van de SV Marum benoemde Koert Bierman waren dat de voorzitters van Opende, Leek Rodenburg, Bakkeveen, SVMH en De Wilper Boys. Onder leiding van Arend van der Meulen ontspon zich door de goed bedachte stellingen een zeer geslaagd  forum waar door het zestal voorzitters zeer actief aan werd deelgenomen. De bekende problemen werden uiteraard besproken zoals geweld op het veld waar Leek Rodenburg enkele weken geleden nog mee werd geconfronteerd. Maar ook de vergrijzing van de vrijwilligers werd uitvoerig belicht naast het op jonge leeftijd scouten van spelers door de BVO uit de noordelijke provincies. Ook het wel of niet betalen van spelers was uiteraard een aandachtspunt en daar hadden alle voorzitters een unaniem oordeel over die aan duidelijkheid niets te wensen overliet en dat er bij de zes verenigingen niet betaald werd.

Maar ook de doorstroming van de jeugd richting senioren werd door de allen als een probleem ervaren waar metname de zondagverenigingen de nodige lasten van dragen. Zo werd het forum dus een uitstekende opwarmer voor datgene waar het publiek uiteindelijk voor gekomen was namelijk René van der Gijp. Maar voor het zover was zette SV Marum zijn twee hoofdsponsoren in het zonnetje. Voorzitter Koert Bierman overhandigde aan Lukas Rudolphus van de Kruisweg en aan Emko Bandringa van Lise Accountancy de twee eerste exemplaren van de presentatiegids die door diverse vrijwilligers weer op een uitstekende manier was verzorgd. Voorzitter Bierman benadrukte dat Marum erg blij was met de betrokkenheid die beide hoofdsponsoren en overige sponsoren toonden in een periode dat er door de samenvoeging van de zaterdag en zondagafdeling het nodige was gebeurd binnen de vereniging.

                                                       Overvolle zaal

 Na deze mooie woorden was het dan eindelijk zo ver waar de ondertussen overvolle zaal voor gekomen was want om precies vijf voor half negen stapte René van der Gijp, geflankeerd door side-kick Bert van Losser, het podium op. Side- kick Bert en René van der Gijp voelden elkaar goed aan al werd duidelijk dat de oud-voetballer even opgang moest komen. Maar toen het onderwerp Heerenveen, waar de oud-voetballer twee seizoenen heeft gespeeld, aan de orde kwam spatten de meest prachtige anekdotes in het rond. Mario Been, ‘Hansie” Kraay, het zusje van ‘Hansie” en de ‘oude” Kraay passeerden de revue en zorgden voor vele lachtsalvo, s in de zaal. Maar het waren niet alleen anekdote, s die van der Gijp over het publiek uitstrooide maar tussen de grappen en grollen was ook een duidelijk serieuze ondertoon te horen. Dan vertelde hij dat het leven allemaal niet zoveel voorstelde en je moest genieten van de dingen die je deed. Dat er veel mensen binnen en buiten het voetbal zijn die de lat veel te hoog leggen. Deze boodschap maakte hij duidelijk met wedstrijd Moldavië- Nederland als voorbeeld.

‘Als je naar een duel Moldavië-Nederland gaat zitten kijken met het idee dat je een prachtige wedstrijd te zien krijgt dan snap je het niet helemaal. Ik kijk er naar en ga er vanuit dat het een wedstrijd van helemaal niks wordt want dan kan het alleen maar meevallen. Want die spelers zitten echt niet op Moldavië te wachten want die willen zo snel mogelijk terug naar Nederlanden met zo weinig mogelijk inspanning de drie punten meenemen.” aldus van der Gijp die geen moment rustig op zijn kruk kon blijven zitten.

                                                    Lachsalvo, s

Verder waren de anekdotes over personen uit de voetbalwereld niet van de lucht maar liet van der Gijp duidelijk blijken enkele personen binnen de voetbalwereld hoog te hebben zitten waaronder oud-voorzitter Riemer van de Velde en Foppe de Haan. Zo werd het een avond vol hoogtepunten die door het publiek zeer gewaardeerd werden gezien de lachsalvo,s die veelvuldig door de Kruisweg klonken bij de grappen en grollen van de 15-voudige international die de betrekkelijkheid van zijn voetbalcarrière en de activiteiten die hem door heel Nederland brengen duidelijk inziet. ‘Aardig kunnen voetballen en redelijk uit mijn woorden kunnen komen zorgen ervoor dat ik datgene kan doen wat ik de hele dag de liefste doe namelijk naar voetbalwedstrijden kijken.

Dat is het verhaal en spannender kan ik het niet maken.” zo verteld hij wat ook blijkt als er na de korte pauze gelegenheid is tot het stellen van vragen. Op de vraag wat hij als zijn hoogtepunt in zijn carrière beschouwd zegt hij serieus dat hij dier niet heeft omdat hij alle dagen als een feest ziet. En op de vraag hoe hij de teloorgang van bijvoorbeeld Feyenoord ziet antwoord René dat hem dat helemaal niets kan schelen. Em als hij dat zegt zie je ook dat hij dat meent en het allemaal niet zo zwaar neemt. Want dat is namelijk René van der Gijp ten voeten uit die duidelijk van het type ‘ doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” is en op die manier, en met dank aan de sponsorcommissie van SV Marum” alle aanwezigen een prachtige avond bezorgde