Jan van Dijken ontmoet Pedro da Silva Ferreira

op . Geplaatst in Even na praten

Dit is de eerste bijdrage  Jan van Dijken ontmoet............die wij met trots plaatsen op Puurvoetbalonline

Dit is de eerste bijdrage Jan van Dijken ontmoet ............ die wij met trots plaatsen op Puurvoetbalonline

 

foto_n2jan_en_pedro

 

 Focus        

Zoals de meeste lezers zullen weten heeft mijn voetbalverleden me langs vele noordelijke voetbalvelden en verenigingen geleid. Zo ook bij de v.v.Helpman waar ik zo,n 7 jaar geleden werd aangesteld met de prachtige titel Hoofd Opleidingen. Geen sinecure overigens want Helpman beschikte over ongeveer 28 jeugdteams waar ik m,n handen meer dan vol aan had. Je maakt dan uiteraard leuke en minder leuke dingen mee maar een van de leuke dingen die me is bijgebleven wil ik graag met jullie delen.

Bij een bezoekje aan het D1 team viel m,n mond open van verbazing. Een ventje van 2 turven hoog voetbalde praktisch in z,n eentje de tegenstander over de kop. Navraag leerde dat hij aan z,n eerste wedstrijd bezig was in het shirt van Helpman en luisterde naar de prachtige voetbalnaam: Luis Pedro da Silva Ferreira kortweg Luis. Hij had alles wat een voetballer een goede voetballer maakt, hij was snel,uiterst technisch,een prima schot en ondanks z,n geringe lengte beresterk in de duels en nog belangrijker een prima overzicht. Dan vraag je je af waar komt dit ventje vandaan? Hij bleek afkomstig van Oosterparkers maar, en dat tekent zijn enorme drive, hij wilde perse hoger voetballen en z,n keus was op Helpman gevallen.

 Angola

Nu was het allemaal niet zo gemakkelijk Luis was samen met z,n oudere broer Ari uit Angola in Nederland komen wonen. Ze woonden dus zonder ouders in het noorden van de stad en Ari kwam de jonge Luis steeds brengen voor de trainingen en wedstrijden. En dat allemaal voor het grote doel profvoetballer worden. Luis speelde een fantastisch seizoen in de hoofdklasse bij de D junioren en met name in de wedstrijden tegen de leeftijd genootjes van de FC excelleerde de jonge Luis. Contact was snel gelegd en zo gingen Luis,broer Ari en ondergetekende op uitnodiging van Peter Jeltema naar een voorlichtingsavond van FC Groningen. Het volgende seizoen was Luis speler van FC Groningen C1. Het eerste doel was bereikt binnen bij een profclub en het vanaf nu zou beginnen. Nu sneuvelen er om wat voor reden dan ook veel spelertjes onderweg naar het eerste elftal en met name op het doorzettingsvermogen en de opofferingen die je jezelf daar voor moet getroosten. En hoewel ik Luis uit het oog verloor twijfelde ik er geen moment aan dat hij het ging redden met name zijn enorme drive gekoppeld aan zijn grote kwaliteiten zouden hem ongetwijfeld daar brengen waar hij heen wilde nl. contractspeler bij de FC worden. Uit het oog maar niet uit het hart want zie daar het Dagblad van het Noorden dat na het Pinksterweekeinde verhaalt over het Eurovoetbal en waar mijn oog op valt is het feit dat ene Luis Pedro tot beste speler van het toernooi is uitgeroepen. Hoogste tijd om weer eens te gaan kijken bij deze oud pupil en dat kan dan mooi in het kader van deze rubriek Jan van Dijken ontmoet. Op een regenachtige maandagavond in september is het zover. Het affiche vermeld Jong FC Groningen- Helmond Sport. Mijn speciale aandacht gaat uiteraard uit naar Luis en hij speelde een prima wedstrijd in het centrum van de verdediging. Halverwege de tweede helft bij een ingooi merkt hij mij op en geeft een teken van herkenning. Na de wedstrijd komt hij op me af. We praten even over de wedstrijd en ik ben onder de indruk van z,n imposante verschijning. Voor mij staat een jongeman van 18 jaar van zo,n 1 meter 80 en een brok spieren en zeer zelfbewust. We spreken af bij hem thuis om even in het kader van deze rubriek bij te praten.

foto_2_pedro

Droom

Tijdens dat gesprek valt opnieuw zijn enorme drive om te slagen als profvoetballer op. Alles word er aan gedaan en alles ervoor opzij gezet. Ik ben diep onder de indruk hoe Luis gesteund door z,n broer Ari zijn droom wil laten uitkomen. Was het eerst een contract, Luis heeft inmiddels getekend bij FC Groningen voor 2 jaar met een optie voor een derde jaar ondanks buitenlandse interesse van o.a Anderlecht, nu is het volgende doel een plekje in het keurkorps van Pieter Huistra. Afspraak bij de club is dat hij als hij zich doorontwikkeld zich in de winterstop kan melden bij de A selectie. Ik heb daar alle vertrouwen in. Want het ventje van 2 turven hoog bij de v.v. Helpman is nu een zelfbewuste jongeman die zich door niets en niemand laat afhouden van zijn grote doel. Zoals hij het zelf verwoorde ik heb de focus en dat is zeker zo. We blijven het volgen. Luis veel succes!!